Werkt je trainingsschema niet meer?

Werkt je trainingsschema niet meer?

Je bent niet langer gemotiveerd, alles doet pijn en eigenlijk wil je niets liever dan stoppen. Dit is het moment dat je ‘in gesprek’ moet gaan met je training.

Romantische relaties en trainingen hebben veel overeenkomsten. In het begin sta je te popelen om naar de sportschool te gaan en hard te werken. Je voelt je goed, slaapt beter en bent over het algemeen gelukkig. Dit zijn de wittebroodsweken, die op een dag zomaar over kunnen zijn. Je bent niet langer gemotiveerd, alles doet pijn en eigenlijk wil je niets liever dan stoppen. Dit is het moment dat je ‘in gesprek’ moet gaan met je training. Lees hieronder een aantal tips die je training weer wat pit geven, de sleur doorbreken of misschien is het tijd om te ‘breken’ met je training en op zoek te gaan naar een nieuwe.

 
Liever naar de tandarts, dan naar de sportschool?
Sta je meestal op met de motivatie om te gaan sporten, maar zorgt nu alleen de gedachte aan de sportschool er al voor dat je liever de dekens over je hoofd trekt? Wat is er gebeurd? Als je merkt dat je bang wordt voor je training is het misschien tijd om eens wat anders te proberen. Doe dezelfde training eens ergens anders zoals op een andere sportschool of in de natuur met hindernissen die daar mogelijk zijn. Een andere mogelijkheid is eens een andere manier van beweging te zoeken. Van een complete dansworkout tot een dagje kanoën in een mooie omgeving; er zijn eindeloos veel mogelijkheden voor een geweldige workout. 
 
Steeds weer geblesseerd
Wanneer je steeds weer geblesseerd raakt is het tijd om een stap terug te nemen. ‘Extreme spierpijn en stijfheid zijn waarschijnlijk het gevolg van overtraining’, zeggen sportartsen. Overtraining is de uitoefening van een constante intensieve training zonder dat er voldoende hersteltijd is. Niet alleen kan een overtraining negatieve invloed hebben op je fysieke gezondheid door verstoorde slaappatronen, verlies van eetlust en verminderde prestaties, maar het heeft ook een negatieve invloed op de emotionele gezondheid. Laatstgenoemde, vaak aangeduid als burnout, omvat symptomen zoals prikkelbaarheid, depressie en slapeloosheid. Sportartsen adviseren om tijd te nemen voor herstel door voldoende rustdagen te plannen op dezelfde manier als trainingsdagen .
 
Je prestatie verbetert niet meer
In het begin voelde het alsof elke training resultaat opleverde, maar nu voelt het alsof het maanden geleden is dat je enige vooruitgang hebt gemaakt. Door trainen passen de spieren, waaronder ook het hart, de hersenen en het zenuwstelsel zich aan. Wanneer je lichaam ‘gewend’ is aan de training is het nodig nieuwe prikkels te geven om resultaat te blijven zien. Dit geldt voor zowel trainingen gericht op spieropbouw, uithoudingsvermogen als gewichtsverlies. Deze ‘gewenning’ is een teken om je training aan te passen door de frequentie (aantal keer), intensiteit (gewicht of weerstand) of de vorm van de oefeningen te veranderen/ verhogen, maar niet allemaal tegelijk. 
 
Je bent altijd moe
Regelmatige lichaamsbeweging in de juiste mate moet je juist energie geven. Constante moeheid is een teken van overtraining en betekent dat je niet genoeg herstelt. Het beste wat je kunt doen is het instellen van een paar dagen rust, tot een week, met een nieuw trainingsregime om weer mee te beginnen op een aangewezen dag. Deze herziene workout hoeft niet totaal anders te zijn, maar pas liever je gebruikelijke training aan door de belasting te verlagen, herhalingen te verminderen of het tempo te verlagen. Hierdoor geef je je lichaam rust en ben je eerder hersteld, dan wanneer je kiest voor een totaal nieuwe training.
 
Je bent geen ochtendmens
Vroeg in de ochtend trainen is niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je merkt dat je na een aantal koppen koffie nog steeds slaperig bent wanneer je aan je dag wil gaan beginnen, betekent dit dat je meer slaap nodig hebt. Slapen en werken zijn belangrijke aspecten van een gezonde levensstijl. Studies hebben aangetoond dat een goede nachtrust ervoor zorgt dat je ook later op de dag nog alert en fit bent. Te weinig slaap kan leiden tot een verminderde motivatie om te gaan sporten. Probeer eens een half uurtje eerder naar bed te gaan, om de volgende dag te starten met een training in plaats van laat naar bed en uitslapen.
 
Je training gaat moeiteloos
Wanneer je merkt dat je training makkelijker aanvoelt betekent dit dat je vooruitgang boekt. Dat is het goede nieuws, maar als het geen moeite meer kost is het tijd om wat variatie toe te voegen. Het is een goed idee om je training iedere 4-8 weken aan te passen voor een optimaal resultaat. Professionele atleten trainen ook met een periodiek schema, omdat het lichaam zich zo blijft aanpassen en verbeteren. Bij het opzetten van een plan is het verstandig hulp in te schakelen van een sportcoach of professional. Waneer je zelf je schema’s kunt maken is het een idee om je de eerste 4 weken te richten op kracht en vervolgens 4 weken op uithoudingsvermogen. 
 
Alleen doen waar je goed in bent
Als je bent zoals de meeste mensen is je favoriete oefening waarschijnlijk de oefening waar je het sterkst in bent. Hiermee geef je je ego een boost, maar als je vervalt in het doen van alleen nog maar ‘leuke’ oefeningen zullen de resultaten uit blijven. Een goede afgeronde training bestaat uit meer dan alleen je favoriete oefeningen.
 
Je gewicht stijgt
..zonder dat dit de bedoeling is. Je traint hard, maar hoe kan het dan dat je gewicht stijgt? Waarschijnlijk eet je meer om te compenseren voor de lagere bloedsuikerspiegel die het gevolg is van een intense cardio- of krachttraining. Of misschien ben jij iemand, zoals velen, die zich beloont met eten na een intensieve workout. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een té strak en streng dieet of sportprogramma vaak hun positieve winsten belonen door genotzuchtig gedrag. De oplossing: let op je calorieën en beweeg regelmatig, zonder té strenge schema’s.
 
Wat als je doel bereikt is?
Je bent begonnen met sporten om gewicht te verliezen en je hebt je doel bereikt? Dan is het tijd om je doelstellingen te veranderen. Wanneer je een gezond gewicht hebt bereikt is het tijd om van versnelling te schakelen en te werken aan spierkracht. Is spiergroei je doel, dan kan je het best een zwaarder gewicht kiezen met minder herhaling. Wil je liever werken aan spieruithoudingsvermogen dan kun je beter kiezen voor lichtere gewichten en meer herhalingen. Vraag voor een goede begeleiding een sportinstructeur om persoonlijk advies. Zij kunnen je helpen je doelstelling te behalen.
 
Werkt jou trainingsschema goed voor je? Waarom wel of niet? Maak je je ook wel eens schuldig aan bovenstaande ‘tekenen’ of mis je wat? Laat het ons weten en laat hieronder een reactie achter.

Trefwoorden van dit artikel: trainingsschema, motivatie, sporten
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?