Visualiseren versnelt het realiseren van je doel
Een doel behalen gaat makkelijjker door dit actief en positief te visualiseren. Leontien legt uit hoe dit werkt.
Onder topsporters is het al de normaalste zaak van de wereld: visualiseren. Zij visualiseren continu de opeenvolging van alle bewegingen die zij moeten maken om tot een optimale prestatie te komen. Maar de kunst van visualiseren is niet alleen voor topsporters weggelegd. Ook jij kan het gebruiken om een gesteld doel te behalen.
Wat is visualiseren
Visualiseren is het van te voren inbeelden van gebeurtenissen. Dit doe je niet alleen door het voor je te zien, maar ook door in te beelden wat je gaat horen, proeven, voelen en ruiken. Dit is heel nuttig. Je hersenen maken namelijk geen onderscheid tussen wat je met je ogen open of dicht ziet. Ook maken ze geen onderscheid tussen wat je actief doet of wat je jezelf in gedachten ziet doen.
Zo maken topskiërs hier gebruik van door een paar minuten voor hun afdaling bovenaan de piste met hun ogen dicht, de perfecte afdaling in gedachten te maken. Dit helpt het lichaam om op precies het juiste moment automatisch de passende bewegen te maken en de spieren te spannen of ontspannen. Omdat het landschap en de piste worden herkend door het brein door onbewust getrainde automatismen, reageren skiërs tijdig.
Geniet
Visualiseren kan voor vele doeleinden gebruikt worden. Zo willen veel deelnemers van
Mijn Doel gewicht verliezen. Stel je voor hoe het is om dit doel te behalen. Beeld hierbij in hoe je eruit ziet met jouw
gezonde streefgewicht. Geniet van de positieve reacties, voel het zelfvertrouwen. Voel ook hoe bewegelijk je bent. Zie jezelf zonder moeite de trap op rennen en een potje voetballen met neefjes of nichtjes. Hoe levensechter jij de gewenste situatie voorstelt en hoe vaker je dit herhaalt, hoe groter de invloed ervan is op je denken, voelen en handelen in je dagelijkse leven.
Bewijs
Er zijn al behoorlijk wat wetenschappelijke studies die de effectiviteit van visualiseren onderstrepen. Maar eigenlijk zie je dagelijks al het bewijs dat visualiseren werkt. Mensen die denken dat ze iets niet kunnen en constant doembeelden oproepen van hun falen, slagen in de levensechte praktijk meestal ook niet. Dit werkt ook de andere kant op. Mensen met een positieve verbeelding hebben grotere kans om hun doelen te realiseren.
Visualisatietips
Door in je hoofd een beeld te maken van wat je graag wilt, zet je iets in gang wat je uiteindelijk zal brengen wat je wilt. Maar hoe maak jij eigenlijk zo’n voorstelling in je hoofd?
- Ga zitten of liggen op een rustige plek
- Doe je ogen dicht en zie het realiseren van je doel voor je
- Doe dat zo gedetailleerd mogelijk, met geluiden, beelden, kleuren, reuk, gevoel en smaak
- Gebruik alle zintuigen en doe alle handelingen die passen bij die situatie die je wenst
- Ga helemaal op in het goede gevoel wat je erbij hebt
- Vertel aan het eind van je visualisatie - maar nog erin - tegen een derde persoon hoe fantastisch de ervaring was
- Geniet van je succes, voel de blijdschap erbij en laat het vervolgens los
- Eindig met een krachtig statement zoals: ‘Ik win de wedstrijd’ of ‘Ik kan dit’
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Je bent heel goed bezig Leontien! Ik weet dat dit werkt en het is goed dat je het op deze manier overbrengt. Ik hoop echt dat het (al is het maar een paar) mensen in beweging brengt.! X
Sietse Lei, 02 oktober 2010