Versterk je immuunsysteem
Het lijkt erop dat een griepje bij dit seizoen hoort en dat je er een keer door getroffen zal gaan worden, maar je hebt meer macht dan je denkt.
Er niest iemand in de tram, er staat een hoestende collega bij de koffieautomaat, de een na de ander heeft een griepje te pakken en dan komen de kinderen ook nog thuis met een virus waar je nog nooit van gehoord had. Hoe kun je dan gezond blijven zou je denken?
Het immuunsysteem
Je immuunsysteem is een ingewikkeld systeem. De bacteriën in je darmen functioneren eigenlijk als een machtig leger die bereid zijn te vechten tegen indringers, maar alleen als ze goed gevoed worden. De juiste voeding is hierbij van groot belang. Daarbij helpen deze bacteriën ook om sneller te herstellen als je toch ziek bent geworden. Wat je vandaag de dag eet kan dus bepalen of je morgen ziek zal zijn.
Voorkomen is beter dan genezen
Je hebt er vast wel eens van gehoord: prebiotica en probiotica. Maar wat is het nou eigenlijk en wat doet het in je lichaam? Probiotica is niets anders dan een ingewikkelde naam voor de bacteriën in je lichaam die vechten tegen ‘indringers’. Prebiotica is de voeding voor deze bacteriën om ze sterk te maken en om ervoor te zorgen dat de probiotica de ziektekiemen kan verslaan.
De beste voedselbronnen van prebiotica zijn:
- Groenten: asperges, knoflook, prei en uien
- Koolhydraten: gerst, bonen, haver, quinoa, rogge, tarwe en aardappelen
- Fruit: appels, bananen, bessen citrusvruchten en kiwi’s
- Vetten: lijnzaad en chiazaden
De beste voedselbronnen van probiotica zijn:
- Zuivel: yoghurt, kaas en melk
- Gefermenteerde groenten: augurken en zuurkool
- Diversen: sojasaus en wijn
Er bestaan ook prebiotische en probiotiche supplementen, maar vergeet niet dat dit vooral geldt als aanvulling op je voeding en niet als volwaardige vervanging ervan. Het eten van voldoende prebiotica en probiotica zal je bescherming bieden tegen virussen en bacteriële infecties, maar zelfs het gezondste dieet kan je niet beschermen tegen iedere indringer. Soms worden we gewoon ziek.
Snel beter worden
Zoals we weten kunnen we niet ieder griepje of verkoudheid voorkomen, maar er is een manier om het herstel te versnellen als je het te pakken hebt. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen daarbij helpen.
- Knoflook
Het werkt als een antibioticum en vermindert de ernst van de verkoudheid of andere infectie - Kippensoep
Ja, kippensoep werkt echt! Het zorgt voor een aanvulling van het vochtgehalte en heeft een antibacteriële werking. Hierbij geldt wel dat je beter kunt kiezen voor een zelfgemaakte kippensoep dan voor de kippensoep uit een pakje of blik. - Groene thee
Het verhoogt de productie van antilichamen, die helpen tegen binnendringende ziekteverwekkers - Honing
Het heeft antibacteriële eigenschappen en helpt de hoest onderdrukken. Een paar theelepels in een kopje groene thee is al genoeg. - Vlierbessen
Ze kunnen de duur van de verkoudheid en andere luchtweginfecties verkorten.
Kijk ook eens kritisch naar je eetpatroon
Het is fijn dat er voedingsmiddelen zijn die je helpen om gezond te blijven, maar het begint bij je basis voeding. Als je je immuunsysteem echt een boost wilt geven zul je er altijd aan moeten denken en niet pas als je al ziek bent. Hier volgen een aantal punten die je kunnen helpen bij een gezonde basis.
Hoeveel eet je? Ben je consequent en houd je je aan bepaalde eettijden? Of heb je dit niet en eet je vaak pas als je honger hebt? Hierdoor eet je eigenlijk constant te weinig of teveel en houdt je je lichaam voor de gek. Dit heeft ook consequenties voor je immuunsysteem, omdat het niet constant op scherp staat.
Wat is je vetinname? Een overvloed aan vetten (vooral verzadigde vetten uit snacks) kunnen je darmen schaden en in gevaar brengen. Anderzijds kan een gematigde inname van gezonde vetten, zoals noten, olijfolie en avocado’s het risico op infecties verkleinen.
Suikers? Voeding met toegevoegde suikers en hoge glycemische indexen kunnen de functie van witte bloedcellen verminderen en ontstekingen bevorderen. Het beschadigt je gehele immuunsysteem.
Eet je voldoende eiwitten? Een tekort aan eiwitten in de voeding kan een tekort aan ijzer en zink veroorzaken en daarmee de gehele immuniteit verlagen. In het algemeen wordt aanbevolgen bij iedere maaltijd een portie eiwitten te nuttigen. Belangrijke eiwitbronnen zijn: zuivel, noten, vlees en eieren.
Eet je alle kleuren van de regenboog? Veel fruit en groenten zijn nodig voor de vitaminen en mineralen die ons immuunsysteem nodig heeft. Dat omvat ijzer, zink, magnesium, mangaan, selenium, koper, foliumzuur en vitamine A, C, D, E, B6 en B12.
Vergeet niet: een algemene gezonde en evenwichtige voeding die je immuunsysteem ondersteut is op de eerste plaats de beste inzet om te voorkomen dat je ziek wordt!
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.