De 5 grootste dieet misvattingen

De 5 grootste dieet misvattingen

Er zijn nogal wat misvattingen over onze inspanningen om gewicht te verliezen, waardoor het doel: een gezonde leefstijl niet wordt bereikt. Wil jij graag verantwoord afvallen, met blijvend resultaat? Lees dan verder.

"Olijfolie is goed voor je, daar kun je niet teveel van eten"
Veel mensen denken vergeten wel eens dat olijfolie of een andere mediterrane olie wel degelijk calorieën bevat. Het is en blijft een olie die nog steeds zo’n 120 Kcal en 14 gram vet per eetlepel bevat. Zo gooi je dus al snel 300 Kcal in de pan voordat je zelfs begint met koken. Het is hierom beter om de hoeveelheden  die je gebruikt af te meten voordat je olie in de pan gooit of olie gebruikt als dressing. Een verstuiver voor het bakken zou nog beter zijn om te voorkomen dat je ongemerkt  te grote hoeveelheden gebruikt.


"Fruit mag je onbeperkt eten"
Er wordt vaak veronderstelt dat fruit eten gezond is. Diit is waar, maar dit betekent niet dat je er onbeperkt van kunt blijven snoepen, zoals sommige diëten je doen geloven. Fruit bevat namelijk behoorlijk veel natuurlijke suikers (fructose) en dus calorieën. Vers fruit bevat naast deze suikers ook veel voordelen zoals essentiële vitamines, mineralen en vezels die kunnen helpen bij een voller gevoel. Fruit dat is verpulverd tot sap of moes, ontbreekt enerzijds aan vezels en anderzijds is er vaak nog suiker aan toegevoegd. Je kunt het best 2-3 stuks fruit per dag aanhouden en voor kleine vruchten geldt een kopje voor 1 stuk. Hierbij mag een glas vers geperst best een keer een stuk fruit vervangen.

"Glutenvrij eten, zonder reden"
De achterliggende gedachte: ‘Ik heb gehoord dat sommige mensen zich minder opgeblazen voelen als ze geen gluten eten, dus eet ik ook glutenvrij.’  De fout: Bij degenen die lijden aan een glutenallergie zoals coeliakie kan tarwe schadelijk zijn voor de dunne darm, maar dit komt voor bij minder dan 1% van de bevolking. De gluten waarschuwing is speciaal bedoeld voor mensen gediagnosticeerd met een overgevoeligheid voor gluten. Sommigen kiezen voor een glutenvrij dieet in de hoop er gewicht mee te verliezen, maar  hierdoor worden er vaak gezonde producten onnodig vermeden en kiezen ze voor bewerkte commerciële producten die vaak erg veel suiker en natrium bevatten.  Het is beter te kiezen voor volle graanproducten, zoals boekweit, gierst of quinoa in plaats van geraffineerde, bewerkte granen.

"Veel minder eten en meer bewegen"
Door drastisch te schrappen in je calorie-inname zal je lichaam hierop reageren door de stofwisseling te vertragen. Het probleem is dat hierdoor ook je energieverbruik zal afnemen. Daarnaast het is het niet makkelijk om je eetlust dusdanig te onderdrukken om te kunnen voldoen aan je strenge caloriebeperking. Al verdwijnen de kilo’s nu op kort termijn, het risico op een terugval of welbekend jojo-effect is zeer groot. Daarnaast kan er een tekort aan essentiële voedingsstoffen ontstaan met allerlei negatieve gevolgen voor je gezondheid. Het is belangrijk te zorgen dat je energie-inname in verhouding staat tot je energieverbruik. Sport je veel? Zorg dan ook voor voldoende energie. Ben je niet zo’n sporter? Eet dan niet teveel en maak bijvoorbeeld geregeld een extra wandeling tijdens je lunchpauze. Het sleutelwoord is balans. Zoek naar een juiste verhouding waar jij je prettig bij voelt, blijf altijd bewegen, op welke intensiteit dan ook en kies voor verantwoord eten, maar zonder restricties.

"Noten bevatten teveel vet"
Er zijn veel mensen die nog steeds bang zijn om noten te eten, ondanks al het nieuws over hun hoge verhouding van ‘goede vetten’  Vet is niet alleen een essentiële voedingsstof, maar het kan ook helpen bij het afvallen door het stillen van het hongergevoel. Mensen die geregeld een handje noten eten blijken gedurende de dag minder te snacken. Wees je wel bewust van de portiegrootte. Ben je bang dat je jezelf niet kunt beheersen, probeer dan eens te kiezen voor pistachenoten, omdat onderzoek heeft aangetoond dat de doppen dienen als signaal om te stoppen met snoepen.

Trefwoorden van dit artikel: dieetmisvattingen, gezonde voeding, gezond afvallen
 
Deel dit artikel:
 
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?