Kruidnoten verleiding
Werken kruidnootjes bij jou ook zo verslavend? Toch kun je er op een verantwoorde manier van genieten, maar hoe doe je dat?
Kruidnootjes, ze liggen al vanaf september in de winkels en bij de kassa staat een schaaltje strooigoed om iedere klant te verleiden. Snoeppotten op het werk worden gevuld met kruidnootjes in alle soorten en smaken: truffel, cappuccino, caramel, chocola of yoghurt. een kruidnootje kan geen kwaad, maar de verleiding naar meer is zo groot en na het eerste nootje volgt toch een handje en nog een en…. voor je het weet is de zak leeg.
Aangeboren verlangen naar zoet
Ieder mens heeft een verlangen naar de zoete smaak. Zoet is namelijk de eerste smaak die we na onze geboorte leren herkennen. Daarnaast voelen we ons ook nog eens gelukkiger na het eten van zoetigheid door de stimulatie van het hormoon serotonine. Kruidnootjes zitten boordevol suiker, zonder dat ze een gezonde voedingswaarde hebben. Het zijn als het ware ‘lege’ calorieën – ze bevatten vooral veel Kilocalorieën en weinig voedingsstoffen -. Daarnaast zorgen de suikerbommetjes voor een behoorlijke stijging van je bloedsuikerspiegel. Het gevolg daarvan is dat je tijdelijk energie krijgt, maar al heel snel de vermoeid voelt, omdat de suikerpiek gevolgd wordt door een sterke daling. Een daarop volgende prikkel is de terugkerende behoefte aan zoetigheid. Ons suikergebruik ligt tot op 22 theelepels per dag, terwijl het maximale gehalte voor vrouwen ligt op 6 theelepels per dag. Zo kan een onschuldig kruidnootje zorgen voor een zogenoemde suikerverslaving met als gevolg een stijging van het gewicht.
Suikerverslaving
Sommige suikers zitten van nature in voedingsmiddelen - fructose en sucrose – zoals in melk en fruit. De voedingsindustrie voegt bewerkte suikers toe aan voeding om het zoeter te maken, zelfs aan spaghettisaus of soep. Nu hebben onderzoeken aangetoond dat deze bewerkte suikers andere effecten hebben op onze hersenen, waardoor een overconsumptie kan ontstaan, die ook wel suikerverslaving wordt genoemd. Het is beter om voedingsmiddelen zoeter te maken met behulp van honing, waar ook nog antioxidanten in zitten, die een gezondheidsbevorderende werking hebben. Kunstmatige zoetstoffen lijken een geweldig alternatief, maar ze blijken het verlangen niet te vervullen. Bovendien is het nog niet wetenschappelijk bewezen dat deze zoetstoffen gezonder zijn dan echte suikers.
Balans
Nu is het niet nodig om meteen al het suiker te schrappen uit je voedingspatroon, want wees nu eens eerlijk: denk je dat dat gaat lukken? Het sleutelwoord tot succes is namelijk balans: combineer zoet en gezond. Jij hebt zelf in de hand wat je eet, wanneer je eet en hoeveel je eet. Zorg ervoor dat je geen maaltijden overslaat, maar dat in ieder geval het ontbijt, de lunch en het diner bestaan uit gezonde voedingsstoffen. Daarnaast wordt er door het Nederlandse Voedingscentrum aanbevolen nog 3 tussendoortjes te nemen, om de verbranding optimaal te houden en om te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel teveel daalt en je in de verleiding komt om te snoepen. Daarbij is het belangrijk dat je bewust eet; dus niet even snel tussendoor. Neem de tijd om te eten (het liefst aan tafel) en luister naar je gevoel; waar heb je trek in en wanneer zit je vol? En natuurlijk hoort er bij een gebalanceerd voedingspatroon voldoende beweging. Als je je daaraan houdt kunnen een paar kruidnootjes geen kwaad, maar niet dagelijks en de zak hoeft niet meteen leeg. Geniet van eten en gun jezelf af en toe wat lekkers, maar ga dan ook eens een extra keer sporten, want ook dat is balans.
Andere tips tegen ongezonde verleidingen
- Ga geen boodschappen doen met honger, want dan is de kans groot dat je thuis komt met meer ongezonde producten dan je eigenlijk zou willen
- Maak een boodschappenlijstje en hou je hieraan
- Neem een appel mee in je tas. Als je trek hebt in iets neem je een appeltje in plaats van een snack
- Sla geen maaltijden over!
- Kies voor volkoren producten om langer een verzadigd gevoel te houden
- Herpak jezelf als de verleiding het heeft gewonnen, de dag is niet meteen verpest
- Ga niet eten uit verveling of emotie, maar ga bijvoorbeeld lekker sporten of een wandeling maken
- Drink voldoende; vaak denken we honger te hebben, maar verwarren het met dorst
- Een glazenpot vol met snoepgoed staat zo gezellig, maar maak het jezelf niet onnodig moeilijk en bewaar lekkernijen in de kast
- Spreek met jezelf een bepaalde hoeveelheid af en doe dat in een bak
Geniet dus gerust van een paar kruidnootjes met een lekkere kop winterthee, maar met het sleutelwoord: balans!