Het nut van hartslagmeters
Het sporten met een hartslagmeter kan ervoor zorgen dat je verantwoord aan het sporten bent, je trainingsresultaten optimaliseert en overbelasting voorkomt. Maar belangrijker; het leert je te luisteren naar je lichaam.
Leontien van Moorsel: “Door te trainen met mijn Mio Alpha hartslagmeter ben ik beter naar mijn lichaam gaan luisteren en heb ik geleerd te doceren. Soms train je te intensief, waardoor je lichaam te weinig rust krijgt en niet voldoende herstelt. Door te trainen op mijn hartslag kan ik meer uit mijn trainingen halen en train ik resultaatgericht, zonder dat het mijn lichaam schaadt.”
Voor zowel beginner als gevorderde loper
Ben je een beginnende loper? Dan kan een hartslagmeter een betrouwbaar advies geven over je tempo en de juistheid daarvan. Juist voor beginners is het tempo lastig in te schatten en van belang om niet te vroeg op te breken. Een te snelle start is een veelgemaakte beginnersfout, waardoor de training te snel afgebroken moet worden. Een te laag tempo kan ertoe leiden dat de duur van de training te lang wordt, wat overbelasting veroorzaakt. Een hartslagmeter is in dit geval een goed meetinstrument om inzicht te geven in de kwaliteit van je inspanning. Simpelweg zorgt een hartslagmeter ervoor dat lopen leuk blijft en je niet kapot terugkeert van een blokje om. De meer ervaren loper kan met een controle van de hartslag zien of er voldoende resultaat is behaald met de training of tijdens de training aanpassingen doen. Alleen door een juiste training kan verbetering optreden.
Wat gebeurt er tijdens een training?
De eerste noodzaak van iedere sporter - beginner of gevorderde - om lekker te kunnen sporten is energie! Een hartslagmeter kan helpen om deze energie optimaal te benutten tijdens een training. Het lichaam wordt voorzien van energie uit je voeding. Om energie uit voeding te halen heeft het lichaam zuurstofnodig, die door het hart wordt rondgepompt. Hoe hoger de intensiteit van een training, hoe hoger de hartslag en hoe meer energie er nodig is. Denk nu niet: hoe hoger de hartslag, hoe meer er verbrand wordt, want het lichaam werkt veel complexer.
Tijdens een training wordt het lichaam tijdelijk uit balans gebracht, om vervolgens weer te kunnen herstellen. Dit wordt ook wel supercompensatie genoemd, omdat het lichaam sterker/ energieker/ krachtiger wordt dan voor de training. Hierbij is het van belang dat een training op de juiste intensiteit wordt uitgevoerd voor een optimaal herstelproces. Een hartslagmeter helpt hierbij, door het meten van de intensiteit van je training en om te controleren of je al voldoende bent hersteld van een eerdere inspanning. Een tweede belang van een goede training is variatie; verbeteringen van het lichaam treden niet op als er te eenzijdig getraind wordt. Ook in dit geval kan een hartslagmeter zorgen voor een bewuste trainingsintensiteit en een optimaal effect van een training.
Welke hartslag?
De juiste hartslag heeft te maken met de mate van je conditie en het doel van je training. Om je fitheid, maximale hartfrequentie en persoonlijke hartslag nauwkeurig in kaart te brengen kun je een inspanningstest laten uitvoeren door een sportarts. Hieronder een overzichtje, verdeeld in 3 niveaus van intensiteit en het nut daarvan.
- Een lichte intensiteit van de hartslag - 50% tot 70% van de maximale hartslag - verbetert de gezondheid, versnelt het herstel na een zware training en stimuleert vetverbranding. Dit trainingseffect wordt bereikt bij een training van minstens 30 minuten.
- Een gemiddelde hartslagintensiteit - 70% tot 80% van de maximale hartslag - verbetert vooral het uithoudingsvermogen. Het voelt als licht vermoeiend en kenmerkt zich door een versnelde ademhaling, maar praten blijft mogelijk. Deze intensiteit is geschikt voor duurtrainingen.
- Een zware intensiteit - 80% tot 100% - verhoogt de maximale prestatiemogelijkheden en kenmerkt zich door een zware ademhaling en vermoeide spieren. Deze zware training is van korte duur en meer bestemd voor de fitte atleten.
Enkele tips voor het gebruik van een hartslagmeter
Een hartslagmeter is enkel een hulpmiddel om op een goede manier te trainen. Je trainingssnelheid en trainingsgevoel blijven ook een belangrijke graadmeter. Daarnaast kan je hartslag beïnvloed worden door verschillende factoren:
- Tijdstip van de training: ’s morgens ligt de hartslag meestal lager dan ’s avonds.
- Temperatuur: bij warm weer ligt de hartslag hoger dan bij kouder weer.
- Vochtigheid: bij een hoge luchtvochtigheid zal de hartslag hoger liggen.
- Hoogte: met toenemende hoogte zal de hartslag ook toenemen met dezelde trainingsintensiteit.
- Stress: onder invloed van stress stijgt de hartslag bij de meesten voornamelijk voor de start en in het eerste deel van de wedstrijd.
- Ziekte: bij ziekte zal de hartslag stijgen en de rustpols zal waarschijnlijk ook verhoogd zijn. Als de polsslag duidelijk hoger ligt, betekent dit vaak dat je nog niet voldoende bent hersteld van een vorige training.
- Oververmoeidheid: het kan voorkomen dat je hartslag maar niet wil stijgen de dag na een zware training of wedstrijd. In dit geval is het belangrijk rust te nemen en niet door te trainen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Fantastisch dat je met een hartslagmeter automatisch een lerarenopleiding volgt. (Doceren?? :-))
Nick, 29 december 2013