Leer etiketten lezen
Sta je in de supermarkt ook zo vaak op verpakkingen te turen naar de ingrediënten, de voedingswaarden en de calorieën? En kom je er niet helemaal uit? Want wat is nou precies goed voor je, en wat niet? Dat gaan we uitleggen!
Op
het etiket van de meeste producten in de supermarkt staat precies
beschreven wat erin zit. Daardoor kun je betere keuzes maken in wat
je koopt, zou je denken. Maar dan moet je wel precies weten wát goed
is en hoe je die labels moet lezen. Want laag in calorieën betekent
niet altijd gezond, en veel calorieën betekent niet altijd ongezond.
Het
belangrijkste is: neem de tijd om het etiket goed te lezen. Veel
mensen kijken alleen vluchtig naar wat erop staat, of alleen de
eerste keer als ze een product kopen. Zie een voedingsetiket als een
landkaart. Er staat niet op waar je naartoe moet, maar je kunt wel de
beste weg vinden om ergens te komen. Net als met een kaart moet je
weten hoe je een etiket moet lezen.
Natuurlijk
kun je eerst kijken naar de aanbevelingen voorop de verpakking, zoals
'gezond', 'natuurlijk' of 'organisch'. Toch is het belangrijk om
daarbij sceptisch te blijven: fabrikanten zetten dit soort dingen maar
wat graag op hun verpakking om extra te verkopen. Veel mensen pakken
automatisch zo'n product omdat ze denken dat ze dan gezond bezig
zijn, maar 'natuurlijk' betekent niet automatisch dat het product
waar dat op staat beter is dan een ander. Dat kun je pas beoordelen
als je het etiket op de achterkant leest.
Bovenaan
op het etiket staat altijd de grootte van een 'normale' portie. Dat
geeft aan wat volgens de fabrikant een doorsnee portie van dat
product is. Achter deze portiegrootte staat hoeveel calorieën een
portie bevat. Het lijkt een open deur, maar het is toch een veel
gemaakte fout: veel consumenten kijken niet naar deze portiegrootte
als ze een kom of bord vol scheppen. De informatie op de verpakking
is daarop gebaseerd. Eet je dus meer dan een portie op een dag, dan
krijg je die extra voedingswaarde ook binnen.
De
voedingswaarde – het aantal calorieën, vet, koolhydraten, eiwitten
– van een product staat er vaak heel duidelijk op. Maar let ook op
de ingrediënten. Die staan ook op het etiket, opgesomd van het
voornaamste tot het minst voorname ingrediënt. Als je bijvoorbeeld
een pak cornflakes pakt en bij de ingrediënten staat 'suiker'
bovenaan, dan weet je dat er veel suiker in zit en moet je misschien
nog eens overwegen of je echt wel die cornflakes wilt. Er staat ook
op de verpakking van een doos cornflakes of de vezels die erin zitten
uit hele granen komen. Die zijn goed voor je gezondheid, dus als er
veel vezels uit hele granen in de cornflakes zitten, is deze doos
misschien wel een verstandige keuze.
Op
een etiket staan ook de specifieke voedingsstoffen die in een product
zitten, zoals vet, cholesterol, zout, koolhydraten, vitamines en
calcium. Wat net zo belangrijk is als die voedingsstoffen, is het
percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid dat erin zit. Dat
staat rechts naast de lijst voedingsstoffen. De 'aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid' is een richtlijn die zegt hoeveel vet,
koolhydraten, zout etcetera je per dag binnen zou moeten krijgen om
gezond te leven. Als op een etiket dus staat aangegeven dat er 20
procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koolhydraten per
portie in het product zit, dan zitten er relatief veel koolhydraten
in.
Tot
slot: het interpreteren van de informatie op de etiketten is
essentieel. Daarvoor moet je naar het hele etiket kijken, en niet
alleen naar de calorieën, bijvoorbeeld. Neem nu yoghurt. Daar zitten
relatief veel calorieën in, maar er zitten ook vijf essentiële
voedingsstoffen voor je lichaam in, zoals calcium en eiwitten.
Yoghurt is daarnaast vetarm. Kijk dus vooral naar wat gezond is voor
je, en niet naar wat je niet 'mag' eten. Alleen calorieën tellen
werkt niet.
Probeer bij het boodschappen doen een uitgebalanceerde
selectie te maken van voedingsstoffen die je nodig hebt, zodat je
iedere dag aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid komt.
Duizelt
het je een beetje? Oefening baart kunst! Vaak en veel etiketten
lezen, en voor je het weet ben je erachter welke voedingsmiddelen je
het beste kunst combineren voor een uitgebalanceerde leefstijl.
Daarbij: het is gewoon goed om te weten wat je precies eet. Shop-ze!
Bron:
livestrong.com
Foto:
flickr
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.