Opgeblazen gevoel

Opgeblazen gevoel

Heb jij ook zo'n hekel aan een opgeblazen gevoel na het eten? En weet je niet precies wat je moet doen om dat te voorkomen? Dan hebben we hier een paar tips om dat vervelende gevoel te voorkomen.

Een opgeblazen gevoel kan zelfs ontstaan als je gezond eet. Het zit 'm vaak in de combinaties van de dingen die je eet. Het kan ook veroorzaakt worden door te snel eten.

Eet simpele maaltijden

Probeer eenvoudig te eten. De Hollandse pot schaft vaak aardappelen, groente en vlees. Het vervelende aan deze maaltijd is dat het makkelijk tot een opgeblazen gevoel kan leiden, want er komt eten uit drie voedselgroepen samen in je maag. Dat kan gisting veroorzaken, en dat kan leiden tot het opgeblazen gevoel. Het is daarom beter om vlees met alleen groente te combineren. Dat is niet alleen fijner voor je maag, maar ook nog eens makkelijker te bereiden.

Een groene salade vooraf

Een opgeblazen gevoel ontstaat ook vaak door teveel eten. Dat lijkt lastig te voorkomen als je eenmaal aan tafel zit, maar als je met een groene salade begint, dan is je maag al een beetje gevuld. In groente sla zitten veel voedingsstoffen en vezels die je maag vullen. En er zitten enzymen in die je maag voorbereiden op het eten dat nog gaat komen. Met sla vooraf zorg je dus voor een goede spijsvertering. Zorg er wel voor dat er geen zuivelproducten als kaas in de salade zitten, want die zorgen juist weer wel voor een opgeblazen gevoel.

Niet drinken bij het eten

Het is eigenlijk niet goed om te drinken tijdens het eten. Een van de belangrijkste oorzaken van een opgeblazen gevoel is namelijk een niet goed werkende spijsvertering, en dat kan veroorzaakt worden door drinken: water of vruchtensap verdunt de spijsverteringssappen. Je weten wegspoelen is dus echt geen goed idee. De vertering wordt vertraagd en dat kan weer zorgen voor het opgeblazen gevoel. Laat dus je speeksel het werk doen. Als je echt niet zonder drinken kunt, neem dan kleine slokjes tijdens de maaltijd.

Geen fruit als dessert

Fruit is hartstikke gezond, maar niet als toetje. Fruit bestaat namelijk vooral uit suikers en water. Daardoor verteert het sneller dan de maaltijd die je daarvoor gegeten hebt en dat zorgt ervoor dat het gaat gisten in je maag. Daar krijg je een opgeblazen gevoel van. Daarom is het beter om fruit als tussendoortje te eten, op een relatief lege maag, in plaats van na de maaltijd.

Prop jezelf niet vol

Het belangrijkste om een opgeblazen gevoel te voorkomen: eet jezelf niet helemaal vol. Probeer op het oog in te schatten wat voldoende is voor een maaltijd, want soms duurt het even voor je lichaam aangeeft dat het vol is. Als je dus blijft door eten tot je je verzadigd voelt, is de kans groot dat je al teveel gegeten hebt. Wat ook helpt om de signalen van je lichaam beter te voelen: langzaam eten en goed kauwen. Dat is ook nog eens goed voor de spijsvertering, want die begint al in je mond.

Neem probiotica en enzymen

Je kunt ook tussen maaltijden door al voorkomen dat je een opgeblazen gevoel krijgt. Als je darmflora evenwichtig is, is de kans op dat vervelende gevoel veel kleiner. Neem daarom probiotica en enzymen. Dat zijn voedingssupplementen die de inwendige reiniging van het lichaam stimuleren en de spijsvertering helpen. Probiotica vind je trouwens ook in verschillende zuivelproducten en de enzymen zitten in groente en fruit.

Bron: vrouwblog.nl

Foto: TipsTimes

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, pijn
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Heel goede raadgevingen die mogen opgevolgd worden

Héléna Léonard, 07 november 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?