Opgeblazen gevoel
Heb jij ook zo'n hekel aan een opgeblazen gevoel na het eten? En weet je niet precies wat je moet doen om dat te voorkomen? Dan hebben we hier een paar tips om dat vervelende gevoel te voorkomen.
Een opgeblazen gevoel kan zelfs
ontstaan als je gezond eet. Het zit 'm vaak in de combinaties van de
dingen die je eet. Het kan ook veroorzaakt worden door te snel eten.
Eet simpele maaltijden
Probeer eenvoudig te eten. De Hollandse
pot schaft vaak aardappelen, groente en vlees. Het vervelende aan
deze maaltijd is dat het makkelijk tot een opgeblazen gevoel kan
leiden, want er komt eten uit drie voedselgroepen samen in je maag.
Dat kan gisting veroorzaken, en dat kan leiden tot het opgeblazen
gevoel. Het is daarom beter om vlees met alleen groente te
combineren. Dat is niet alleen fijner voor je maag, maar ook nog eens
makkelijker te bereiden.
Een groene salade vooraf
Een opgeblazen gevoel ontstaat ook vaak
door teveel eten. Dat lijkt lastig te voorkomen als je eenmaal aan
tafel zit, maar als je met een groene salade begint, dan is je maag
al een beetje gevuld. In groente sla zitten veel voedingsstoffen en
vezels die je maag vullen. En er zitten enzymen in die je maag
voorbereiden op het eten dat nog gaat komen. Met sla vooraf zorg je
dus voor een goede spijsvertering. Zorg er wel voor dat er geen
zuivelproducten als kaas in de salade zitten, want die zorgen juist
weer wel voor een opgeblazen gevoel.
Niet drinken bij het eten
Het is eigenlijk niet goed om te
drinken tijdens het eten. Een van de belangrijkste oorzaken van een
opgeblazen gevoel is namelijk een niet goed werkende spijsvertering,
en dat kan veroorzaakt worden door drinken: water of vruchtensap
verdunt de spijsverteringssappen. Je weten wegspoelen is dus echt
geen goed idee. De vertering wordt vertraagd en dat kan weer zorgen
voor het opgeblazen gevoel. Laat dus je speeksel het werk doen. Als
je echt niet zonder drinken kunt, neem dan kleine slokjes tijdens de
maaltijd.
Geen fruit als dessert
Fruit is hartstikke gezond, maar niet
als toetje. Fruit bestaat namelijk vooral uit suikers en water.
Daardoor verteert het sneller dan de maaltijd die je daarvoor gegeten
hebt en dat zorgt ervoor dat het gaat gisten in je maag. Daar krijg
je een opgeblazen gevoel van. Daarom is het beter om fruit als
tussendoortje te eten, op een relatief lege maag, in plaats van na de
maaltijd.
Prop jezelf niet vol
Het belangrijkste om een opgeblazen
gevoel te voorkomen: eet jezelf niet helemaal vol. Probeer op het oog
in te schatten wat voldoende is voor een maaltijd, want soms duurt
het even voor je lichaam aangeeft dat het vol is. Als je dus blijft
door eten tot je je verzadigd voelt, is de kans groot dat je al
teveel gegeten hebt. Wat ook helpt om de signalen van je lichaam
beter te voelen: langzaam eten en goed kauwen. Dat is ook nog eens
goed voor de spijsvertering, want die begint al in je mond.
Neem probiotica en enzymen
Je kunt ook tussen maaltijden door al
voorkomen dat je een opgeblazen gevoel krijgt. Als je darmflora
evenwichtig is, is de kans op dat vervelende gevoel veel kleiner.
Neem daarom probiotica en enzymen. Dat zijn voedingssupplementen die
de inwendige reiniging van het lichaam stimuleren en de
spijsvertering helpen. Probiotica vind je trouwens ook in
verschillende zuivelproducten en de enzymen zitten in groente en
fruit.
Bron:
vrouwblog.nl
Foto:
TipsTimes
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Heel goede raadgevingen die mogen opgevolgd worden
Héléna Léonard, 07 november 2012