Wintertenentips

Wintertenentips

Langzaam sluipt de herfst ons land binnen. De temperatuur daalt, het regent meer. Misschien voel je het alweer kriebelen: je krijgt winterhanden of wintertenen. Zo'n 1 op de 10 Nederlanders heeft daar last van. Rode of paarse plekken of zwellingen en pijn en jeuk aan tenen en handen als je buiten bent geweest.

Winterhanden en wintertenen zijn vreselijk irritant. Van krabben krijg je pijn, van niet krabben word je gek. Er lijkt weinig aan te doen. Toch zijn er een paar tips die het leed wat kunnen verlichten.

Allereerst is het belangrijk om zeker te weten dat je last van winterhanden en/of wintertenen (officiële naam: perniones) hebt. Krijg je rode en paarse plekken of zwellingen op je handen of voeten als je buiten bent geweest en het nat en koud is? Jeuken die plekken, of doen ze pijn? En neemt dat doe zodra je een warmte ruimte binnen gaat? Dan is de kans erg groot dat je last van winterhanden of wintertenen hebt. De plekken komen vooral aan de bovenkant van je vingers en tenen tevoorschijn. Maar je kunt ze ook op je voeten, benen, heupen, armen en oren krijgen.

Winterhanden en wintertenen ontstaan zo: als je in de winter naar buiten gaat, worden de bloedvaten automatisch wijder, zodat er meer bloed doorheen kan stromen en je het warm houdt. Bij mensen die last hebben van winterhanden en wintertenen, reageert een deel van de bloedvaatjes in de huid niet snel genoeg op het temperatuursverschil. Er is wel toevoer van extra bloed, maar de doorstroming stokt, zodat er een ophoping van bloed ontstaat. Daardoor kunnen de wanden van de bloedvaten beschadigd raken. Ook het weefsel er omheen kan beschadigd worden. Omdat het maar om heel kleine beschadigingen gaat, uiten de klachten zich in pijn (door de beschadiging) en jeuk (als de beschadigingen herstellen).

Vaak hebben oudere mensen allerlei van dit soort klachten, maar bij wintertenen en winterhanden zijn jonge mensen eerder de dupe. En mensen die al aandoeningen aan de aderen hebben, zoals aderverkalking, of mensen die bètablokkers gebruiken, hebben eerder last van de klachten. Hetzelfde geldt voor mensen met overgewicht of ondergewicht.

Je zult zelf misschien al gemerkt hebben dat over de pijnlijke plekken wrijven de jeuk en pijn een beetje verlicht. Maar wees wel voorzichtig, want de huid is op die plekken extra gevoelig. Je kunt ook een pijnstiller nemen om het vervelende gevoel te verlichten. Een wisselbad helpt soms ook: houd je voeten of handen 3 minuten in warm water, daarna een half minuut in koud water en afsluitend weer 3 minuten in warm water. Let op: ga nooit krabben! Zo loop je de kans dat er wondjes ontstaan. Die kunnen gaan ontsteken, door de matige doorbloeding op die plekken.

Het liefst zou je winterhanden en wintertenen natuurlijk voorkomen. Hoe doe je dat? Een wisselbad, zoals hierboven beschreven, werkt niet alleen verlichtend, maar ook preventief. Doe dat dus al vanaf het moment dat de temperatuur daalt en het vochtig wordt buiten. Ga je de kou in, draag dan ruime en warme schoenen en handschoenen. Vermijd strakke kleren. Probeer zoveel mogelijk te bewegen, blijf niet te lang stilstaan of stil zitten, zodat je echt koud wordt.

Worden de klachten echt heel erg, krijg je ze ook op andere plekken dan je handen en tenen en/of als je niet naar buiten bent geweest, ga dan naar de huisarts. Hetzelfde geldt voor mensen die bètablokkers gebruiken en winterhanden of -tenen krijgen. De huisarts kan je verder advies en desnoods medicijnen geven.

Heb je zelf tips tegen wintertenen en winterhanden? Help andere Leontien.nl-lezeressen en reageer!

Bron: dokterdokter.nl

Foto: Ricky Romero

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, handen, voeten
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

ook last van wintertenen gehad, ik slaap nu zonder sokken en weg wintertenen!

dora, 30 november 2013

Wat heel goed werkt is aardappels koken, ze fijn stampen en je handen hierin steken als ze nog heet zijn, zo heet als je kunt verdragen. Als ze te heet voor je zijn wacht je nog even, houd ze erin tot ze afgekoeld zijn, zo'n tien minuten. Ze moeten helemaal bedekt zijn. Ook duizendbladzalf werkt goed omdat het de doorbloeding van de haarvaten stimuleert. Dagelijks smeren. Groetjes Sylvia.

Sylvia, 27 november 2013

een oud beproefd middel,meschien niet zo fris,maar wel eficent om je eerste ochtenurine over de te behandelde lichaamsdelen tewrijven succes

tosch cl, 09 november 2012

Heb jaren last gehad van wintertenen. Als voorbereiding op een trektocht door het Himalaya-gebergte ben ik mijn voeten in gaan smeren met kamferspiritus. Ben dit blijven gebruiken. Sindsdien (6 jaar geleden) heb ik nooit meer last gehad van wintertenen.

Jeanne Roelofsen, 07 november 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?