Vis tegen kanker
Dat vette vis hartstikke gezond is, is geen nieuws natuurlijk. Maar dat vis ook het risico op darmkanker en rectale kanker verkleint, blijkt nu pas. Dan gaat het vooral om het eten van verse vis: dat verkleint de kans op deze twee soorten kanker met 12 procent.
Chinese wetenschappers analyseerden 41
studies van over de hele wereld. Ze onderzochten vooral het verband
tussen het eten van vis en het krijgen van kanker. Deze studies zijn
gedaan tussen 1990 en 2011.
De Chinezen ontdekten een duidelijk
verband: het regelmatig eten van verse vis zorgt ervoor dat je 12
procent minder kans op darmkanker of rectale kanker loopt. Die
conclusie trokken ze nadat ze rekening hadden gehouden met de
leeftijd van de testpersonen, hun alcoholconsumptie, hoeveel rood
vlees te aten en andere risicofactoren.
Verse vis beschermt nog net iets beter
tegen rectale kanker dan tegen darmkanker, bleek ook uit de analyse.
In deze studie is alleen gekeken naar
de consumptie van verse vis. Vis uit blik is dus buiten beschouwing
gelaten. De wetenschappers hebben geen rekening gehouden met het
soort vis dat de proefpersonen aten, en het was ook niet duidelijk
hoe de vis werd bereid.
Vis is ook heel goed voor hart- en
bloedvaten, vanwege de visvetzuren die erin zitten. Verder zitten er
veel vitamine B, mineralen en goed verteerbare eiwitten in vis. Het
voedingscentrum raadt dan ook aan om twee keer per week vis te eten,
waarvan één keer per week vette vis, voor extra visvetzuren.
Bron:
gezondheidsnet.nl /
voedingscentrum.nl
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Vooral het eten van vette schol schijnt te helpen tegen (long)kanker. Vaak wordt longkanker veroorzaakt door roken, vooral het roken van chloorvloei (wordt PVC door verwarming) is enorm schadelijk...
c.wolsink, 20 september 2014