Eet jezelf in slaap

Eet jezelf in slaap

Heb je moeite met slapen? Heb je je boek helemaal uitgelezen, werkelijk alle schaapjes geteld en je lichaam van tenen tot kruin gevisualiseerd, maar lukt het nog niet om in te slapen? Probeer dan eens deze tien slaapverwekkende voedingsmiddelen. Wie weet, lukt het dan.

1. Amandelen

Van amandelen word je hartstikke slaperig. Er zit namelijk tryptofaan in. Dat is een aminozuur dat het brein kalmeert. En dat niet alleen: in amandelen zit ook magnesium. Dat werkt spierverslappend.

Bijkomend voordeel: amandelen stimuleren je vetverbranding, zitten boordevol vezels, vitaminen en andere mineralen (ijzer, zink, koper, fosfor en nog veel meer!) en er zitten veel plantaardige eiwitten in. Supergezond dus. Neem wel de ongebrande, ongezouten versie.

2. Bananen

In bananen zitten de 'slaaphormonen' melatonine en serotonine. Dat zijn hormonen die je biologische klok regelen en ervoor zorgen dat je lichaam in de slaapstand komt als je in bed kruipt. Daarnaast bevatten bananen, net als amandelen, ook magnesium en tryptofaan.

3. Kamillethee

Onze grootmoeders wisten het al: van kamillethee ga je slapen. Het kruid heeft namelijk een kalmerend effect op lichaam en brein. Een gouwe ouwe, maar daarom niet minder effectief.

4. Lijnzaad

In lijnzaad(olie) zitten veel omega-3 vetzuren. Dat zijn natuurlijke stemmingsverbeteraars en ze bereiden je lichaam en geest voor op de slaap.

Lijnzaad staat buiten dat ook bekend als geneeskrachtig kruid. Het wordt al eeuwen gebruikt om ontstekingen en verstopping te bestrijden. Omdat het cholesterolverlagende vezels bevat, is het ook nog eens heel gezond.

Je kunt het innemen met een slok water, maar je kunt de zaden ook mixen door bijvoorbeeld een bakje yoghurt met muesli. Vroeger werd lijnzaad vaak in brood verwerkt en als je nu googelt op recepten met lijnzaad, dan vind je lekkere recepten voor brood en koekjes. Lijnzaad is verkrijgbaar in natuurwinkels.

5. Honing

Van suiker word je wakker, daar krijg je een echte energieboost van. (Te)veel suiker eten voor het naar bed gaan kan er dus voor zorgen dat je niet slapen kunt. Maar neem je maar een heel klein beetje glucose, dan stimuleert dat het brein juist om te stoppen met het aanmaken van orexine, de neurotransmitter die ons alert houdt. Een beetje honing in je kopje kamillethee kan dus wonderen doen.

6. Melk en zuivelproducten

Een glas warme melk (met honing) kreeg je vroeger misschien al voor het slapen gaan en dat is niet voor niets: in melk en andere zuivelproducten zitten tryptofaan en calcium.

7. Havermout

Havermout bevat, net als banaan, het hormoon melatonine, een slaaphormoon. Neem je havermout met warme melk en honing, dan heb je een prima slaapmiddel te pakken!

8. Aardappels

Wat gebakken aardappelen of een portie aardappelpuree voor het slapen gaan kan je lichaam reinigen van de zuren die de effecten van tryptofaan tegengaan. Daar slaap je dus beter van.

9. Kalkoen

Ja, ook kalkoen bevat tryptofaan. Dat stofje doet niet zelf het werk, trouwens. Tryptofaan is een bouwsteen voor eiwitten die voor de productie van serotonine zorgt. Dat serotonine is een belangrijk anti-stresshormoon en dient ook als grondstof voor de vorming van het hormoon melatonine. En dat regelt weer je biologische klok en zorgt voor een betere slaap.

Wil je optimaal gebruik maken van de tryptofaan in kalkoen, neem dan halverwege de avond een volkoren boterham met een flinke plak wit kalkoenvlees. Kalkoen is gelukkig mager, dus je hoeft je niet teveel zorgen over de lijn te maken.

10. Volkorenbrood

Een volkoren boterham is zelf ook niet slecht voor de slaapbevordering: het zorgt ervoor dat je lichaam insuline aanmaakt en dat levert de tryptofaan uit de kalkoen (of ander voedsel) in de hersenen af. Eenmaal in ons brein wordt de tryptofaan omgezet in serotonine.

Met bovenstaande lijst kun je makkelijk een heerlijk slaapverwekkende maaltijd samenstellen. Hou er wel rekening mee dat lichte maaltijden je een betere nachtrust bieden, dus neem niet teveel. En eet de maaltijd vroeg genoeg om je lichaam de tijd te geven het eten te verteren en de belangrijke stoffen naar de hersenen en andere lichaamsdelen te vervoeren. De algemene regel is dat er tenminste drie uur tussen etenstijd en slaaptijd moet zitten.

Slaap lekker!

Bron: Yumeko / platte-buik.nl

 

 

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, slapen, hormonen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik heb geprobeerd, En het werk, merci 😊

noi, 15 februari 2016

Ik heb geprobeerd, En het werk, merci 😊

noi, 15 februari 2016

Ooh, ik kan niet slapen. Laat ik maar een kalkoen in de oven doen :P

loes, 19 november 2015

Nu ook bij Kruidvat, lijnzaadolie !!! De wereld komt tot inzicht , eindelijk.

kimberley pex, 31 januari 2014

Goede tips! Ik zal het gaan uitrpoberen, want ik slaap niet meer heel goed afgelopen tijd. Wat ook helpt is goed trainen. Ik train mijn buik, voor strakke buikpieren met de kettlebel workout gekocht op de volgende site http://www.datdieet.nl/strakke-buikspieren/ ook dit schijnt te helpen bij het slapen

Anna, 23 november 2013

Ook weer niet teveel want dan slaap je daar weer niet van

Marie, 05 april 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?