Rood vlees ongezond
Rood vlees is heel gezond voor vrouwen, wordt altijd gezegd. Er zit veel ijzer in en dat kunnen wij goed gebruiken, aangezien we tijdens onze menstruatie aardig wat ijzer verliezen. Maar uit onderzoek blijkt dat rood vlees helemaal niet zo goed voor je is als gedacht.
Veel rood vlees eten vergroot zelfs de
kans op overlijden, ontdekten wetenschappers van de Harvard Medical
School. Zij volgden ruim 120.000 mensen over een periode van zo'n 25
jaar en daaruit bleek dat rood vlees het risico op het overlijden aan
kanker en hartproblemen groter maakt.
Dat betekent niet dat je helemaal geen
rood vlees moet eten, maar het is beter het niet iedere dag te eten
en alleen als onderdeel van een evenwichtige voeding. Het rode vlees
kan volgens de onderzoekers beter vervangen worden door vis, kip of
noten.
Eet je toch dagelijks rood vlees, dan
verhoogt dat volgens de wetenschappers het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten met 18
procent en aan kanker met 10 procent – mits je onverwerkt rood
vlees eet. De cijfers voor het eten van verwerkt rood vlees liggen
nog hoger: 21 procent voor overlijden door hartproblemen en 16
procent voor sterfte aan kanker.
De onderzoekers denken dat het
verzadigd vet dat in rood vlees zit de toename van het risico op
hartproblemen kan verklaren. In vleeswaren zit veel natrium (zout).
Natrium verhoogt de bloeddruk, waardoor de kans op hart- en
vaatziekten hoger wordt.
Zoals eigenlijk voor alles geldt: eet gerust een lekker stukje rood vlees, maar doe het met mate.
Bron: nu.nl
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.