Jus tegen beroerte
Sinaasappels zijn natuurlijk hartstikke gezond vanwege de vitamine C die erin zit, maar wist je dat ze ook de kans op een beroerte kunnen verkleinen? Vrouwen die veel citrusvruchten eten, blijken zelfs negentien procent minder risico te lopen.
Dat concluderen onderzoekers
van de University of East Anglia. De wetenschappers gebruikten
gegevens uit de Nurse's Health Study, waarin bijna 70.000 vrouwen
veertien jaar lang elke vier jaar enquêtes invulden over hun
eetgewoonten en gezondheid.
Wat bleek? Vrouwen die veel grapefruits en sinaasappels eten of
het sap ervan drinken, hebben negentien procent minder kans op het
krijgen van een
beroerte.
Het verband tussen het eten van groente, fruit en vooral
vitamine
C en een verlaagd risico op een beroerte was al eerder aangetoond. De
wetenschappers vermoeden na het doen van dit onderzoek dat dat komt
door de flavonolen in het fruit.
Flavonolen zijn
antioxidanten. Ze
zouden een ontstekingsremmend effect hebben en de bloedvaten
verbeteren.
Ook witte vruchten, zoals appels en peren, verkleinen het risico
op een beroerte.
Er is nog wel aanvullend onderzoek nodig om het
effect van de flavonolen te bevestigen en erachter te komen waarom ze
precies die beschermende werking hebben.
Maar wat wel duidelijk is: een glaasje verse jus d'orange op z'n
tijd is nog gezonder dan gedacht.
Bron:
nu.nl
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Grapefruit kan medicijngebruik beïnvloeden, is wellicht niet goed om hier veel van te gebruiken.
odile, 04 maart 2012
is wel intresant om te weten .
Naomi, 01 maart 2012