Tik een eitje
Breek de dag, tik een eitje: het is zo'n bekende slogan dat je er eigenlijk niet eens meer over nadenkt of er ook waarheid in dat zinnetje schuilt. Maar dat is wel degelijk zo! Een ei bij het ontbijt is hartstikke gezond.
Hoewel veel mensen 'm overslaan of snel
iets kleins naar binnen proppen, is het ontbijt de belangrijkste
maaltijd van de dag. Als je gezond wilt leven, sla het ontbijt dan
niet over. Met een goed ontbijt heb je voldoende voedingsstoffen om
de ochtend door te komen. Belangrijk voor je hersenen en voor je
concentratie.
Sterker: als je af wilt vallen, doe je
er goed aan juist flink te ontbijten. Want met ontbijten zet je je
vetverbranding aan. Ontbijt je niet, dan komt je vetverbranding pas
veel later op gang. Bovendien krijg je halverwege de ochtend trek,
als je al aan het werk bent, en dan is de verleiding om iets lekkers
te pakken erg groot.
Een eitje bij het ontbijt is extra
gezond, om meerdere redenen.
Choline
In een ei zit het stofje choline, dat
is een soort vitamine B. Choline stimuleert het centrale
zenuwstelsel. Een gebrek eraan kan leiden tot spierzwakte of
-verlamming en een slecht geheugen. Daarnaast heeft choline een
vetregulerende werking: het voorkomt dat cholesterol zich vastzet in
de aderen.
Proteïne
Er zitten veel eiwitten in een ei. Sport
je graag, dan zijn proteïnen heel belangrijk voor je: ze zorgen voor
spierherstel en geven je nieuwe energie. Een hardgekookt eitje is dus
een prima snack voor na het sporten
Afvallen
Jazeker, eieren stimuleren
gewichtsverlies! In een universitair onderzoek onder 160 mensen met
overgewicht is dat aangetoond. Een deel van de mensen kreeg een bagel
als ontbijt, het andere deel at twee eieren. Beide ontbijtjes
bevatten dezelfde hoeveelheid calorieën. De mensen die met eieren
ontbeten, vielen meer af, kregen een slankere taille en voelden zich
energieker dan de mensen die iedere ochtend een bagel aten. Hoe dat
kan? De proteïne in een ei zorgt voor een vol gevoel en voorkomt dus
dat je snel na het ontbijt gaat snacken.
Belangrijk is natuurlijk wel dat je het
ei bij je ontbijt kookt en niet bakt. Want door de boter of olie die
je daarvoor gebruikt, wordt het toch een vet hapje. En dat is
natuurlijk niet de bedoeling.
Bron:
womenshealthmag.com /
wikipedia
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Als je het ei bakt in een anti-aanbakpan met een beetje olijfolie is het helemaal geen vet hapje!
saskia willemsen, 02 maart 2012