Tips voor je maag
Heb je ook zo'n last van een opgeblazen gevoel of zure oprispingen na het kerstdiner? Dan ben jij een van de vele Nederlanders met maagproblemen. Een op de vier landgenoten lijdt daaraan, en die klachten worden vaak verergerd door de vette hapjes en alcoholische versnaperingen die tijdens de feestdagen gegeten en gedronken worden.
De Maag Lever Darm Stichting komt
Nederlanders met maagklachten in deze periode tegemoet: de stichting
heeft tips op een rijtje gezet om veel voorkomende kwalen als zure
oprispingen, pijn in de maag, misselijkheid, pijn achter het
borstbeen, een opgeblazen gevoel en braken te voorkomen.
Dit zijn negen tips van de Maag Lever Darm Stichting om de kerstdagen en de jaarwisseling beter te verteren:
- Probeer ook tijdens de feestdagen
gezond, gevarieerd en vezelrijk te eten. Schep bij het kerstdiner dus
ook groenten op.
- Eet rustig en kauw het eten goed,
hierdoor geniet je extra van de heerlijke feestmaaltijd. Als je langzaam eet, voel je ook eerder dat je vol zit.
- Vermijd extra grote en vette
maaltijden.
- Kies voor vis, als je kunt kiezen
tussen vlees en vis. Dat is beter verteerbaar.
- Vermijd sausjes en dressings. Die zijn
vaak vet.
- Vermijd sterk gekruid eten. Sterke
kruiden zijn een aanslag op de maag.
- Ook alcohol, pepermunt, chocolade en
koolzuurhoudende dranken kunnen maagklachten veroorzaken. Wees dus
voorzichtig met het eten en drinken hiervan.
- Wees ook voorzichtig met het eten van
gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Die kunnen je een opgeblazen gevoel geven.
- En tot slot: durf nee te zeggen als je
buik vol zit.
Bron: nu.nl
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.