IJzer in appelstroop
Een boterham met appelstroop is niet alleen lekker, maar ook goed voor je dagelijkse portie ijzer. Tenminste, dat is wat men altijd zegt. Maar helaas! De grote hoeveelheid ijzer in appelstroop blijkt een fabeltje. En er zitten ook nauwelijks appels in.
Dat blijkt uit onderzoek van de
Consumentenbond naar 21 merken appelstroop. Appelstroop staat bekend
als ijzerrijk. Maar dat is onzin. En ook het verhaal dat de stroop
ijzer opneemt uit de ijzeren ketels waarin het wordt gekookt, is een
sprookje. De ketels waren vroeger van koper en nu van roestvrij
staal, want in ijzeren pannen of ketels kun je geen appels koken.
Er zit wel ijzer in appelstroop, maar
dat is afkomstig van suikerbieten. In de meeste appelstropen is
namelijk suikerbietensap verwerkt. Hoeveel ijzer er precies in zit,
is niet te bepalen, want dat is afhankelijk van het gebied waar de
suikerbieten geteeld worden en het kan ook per jaar verschillen. De
ene keer zit er dus meer ijzer in een pot appelstroop dan de andere
keer; het kan zelfs behoorlijk afwijken van de ijzerwaarde die op het
etiket staat vermeld. Sommige fabrikanten lossen dat op door op het
etiket te vermelden hoeveel ijzer minimaal in moet zitten.
IJzer is heel belangrijk, vooral voor
vrouwen. Het is namelijk de bouwsteen van hemoglobine, een onderdeel
van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de
longen naar andere delen van je lichaam. Als je een tekort aan ijzer
hebt, dus bloedarmoede, dan wordt dat transport steeds moeilijker. Je
krijgt last van duizeligheid en concentratieproblemen.
Mannen hebben dagelijks 9 milligram
ijzer nodig en vrouwen tussen de 22 en 50 jaar 12 milligram. Geef je
borstvoeding of ben je zwanger, dan heb je zelfs nog meer ijzer
nodig. De 21 geteste appelstropen leverden tussen de 0,9 en 4,7
milligram ijzer per boterham. Als je dat vergelijkt met ander zoet
beleg als jam, dan levert appelstroop aardig wat ijzer. Maar het gaat
helaas om non-heemijzer, dat niet goed door het lichaam kan worden
opgenomen. Hoeveel je lichaam opneemt hangt af van de producten die
je eet en ligt tussen de 0,1 en 10 procent. Vitamine C bevordert de
opname van ijzer, maar calcium remt het juist. Wil je dat het ijzer
uit je boterham met appelstroop zo goed mogelijk wordt opgenomen,
neem er dan een glas sinaasappelsap in plaats van een glas melk bij.
Overigens bleek uit het onderzoek van
de Consumentenbond ook dat er in veel appelstropen nauwelijks appels
zitten: 20 van de 21 potten bestond voor bijna 70 procent uit
suikerbieten en voor maar 30 procent uit appels. Suikerbiet wordt
vaak aan appelstroop toegevoegd omdat het anders wel erg zuur smaakt.
Het sap van de suikerbiet geeft appelstroop een friszure, ofwel
'rinse' smaak. Vandaar ook: rinse appelstroop. Suikerbieten zijn
bovendien veel goedkoper dan appels.
De appelstroop Crombach blijkt de enige
appelstroop die voor 100 procent uit appels bestaat. Die stroop bevat
gemiddeld 700 gram appels per 100 gram stroop. Vergeleken met de
andere geteste appelstropen is dat heel erg veel: daarin zit
gemiddeld 180 gram appels met ons. Echte appelstroop dus. Maar ja.
Daar zit dan weer geen ijzer in.
Bron:
nu.nl
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Ik verkies pomona: deze stroop die gemaakt is uit appels en suikerbieten. Super gezond en boordevol ijzer. https://www.foodbelgium.com/nl/siroop-van-suikerbieten-en-appels-pomona-nl
Bert Vissers, 26 september 2018
De Appelstroop/Perenstroop van Stroop van Vrolingen en Loonse Stroop wordt bereid met enkel Appelen en Peren. Te koop via de volgende link: http://belgie-winkel.com/webshop/categorie/eten/zoetwaren/
Gegroet!
Niels, 27 mei 2016
Siroop uit Voeren, artisanale stroopmakerij Wiertz, Commanderieshof2 maakt nog pure appelsiroop met peren.
700gr fruit voor 100 gr siroop
Peter breuls, 24 december 2015
Goed en nuttig artikel. Echte stroop is nog wel te koop! Via de volgende link: http://belgie-winkel.com/webshop/categorie/eten/stroop/. Groet, Niels
Niels, 22 augustus 2015
Even een andere fabel uit de wereld helpen:
In staal zit ook ijzer. Sterker nog, staal bevat meer ijzer dan gietijzer.
N. De Vries, 31 mei 2013
Ik wil hierop ook graag reageren als kenner van stroop en de productie ervan. Ik werk namelijk bij Frumarco-Frutesse, stroopbereider sinds 1852.
Alle 'appelstropen' die je in de supermarkt kunt kopen heten rinse appelstropen. Het woord 'rinse' geeft hiermee aan dat het gaat om een mengsel van suikerbieten- en appelstroop. Alleen in de volksmond wordt 'rinse appelstroop' vaak verkort tot 'appelstroop' en daarmee is de verwachting van de inhoud meteen anders. En dat terwijl er niets mis is met het suikerbietensap: het is niet geraffineerd en levert dus tal van mineralen en vezels. Als stroopproducent zijn we heel open en transparant over 'rinse appelstroop' in de consumentenservice. Ik merk dat daarin meer voorlichting en nodig is, en dat zullen we dus moeten oppakken.
wel even het fabeltje van de kookketels rechtzetten: die zijn nooit van ijzer geweest. Vroeger waren ze inderdaag van koper en tegenwoordig van RVS. het is absoluut niet gewenst dat er ijzer uit de kookketels in de stroop zou komen. De reden waarom er tegenwoordig minder ijzer in de stroop zit is vrij simpel: de bodem is armer geworden waardoor er minder meneralen in de grond zitten.
Nicole van der Graaf, 30 mei 2013
Ik wil hier als dietist toch even wat kanttekeningen bij plaatsen.
Ten eerste is de ijzerbehoefte van vrouwen 15 mg en niet 12 mg.
Ten tweede wordt er van het planaardige non-haem-ijzer inderdaad in principe maar 1-10% opgenomen maar daar moet je tegenover stellen dat er van het beter opneembare dierlijke (haem-ijzer) ook maar ongeveer 25% wordt opgenomen. In de aanbevelingen is daar rekening mee gehouden. Bovendien kan je de opname van het non-heam-ijzer verbeteren door er bijvoorbeeld vitamine C bij te gebruiken.
En als laatste zit er op een gemiddelde portie appelstroop ongeveer 2,2 mg ijzer wat best veel is als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een volkoren boterhem waar maar 0,9 mg in zit of met 100 g kip wat maar 0,6 mg ijzer levert. Het is wel minder dan vroeger, toen was het gehalte nog hoger door ijzeren kookketels die werden gebruikt en die ijzer afgaven aan de appelstroop. Dus hoewel het gehalte nu lager is dan voorheen klopt de stelling dat er in appelstropop relatief veel ijzer zit klopt dus wel.
Elke van der Pol, 28 mei 2013
Ik schrik vreselijk van dit verhaal rond de appelstroop.. Waarom nooit eerder de waarheid verteld. ook dat er geen appels in zitten . Ik eet er geen potje minderom maar zeg voortaan de waarheid dan kunnen mensen zelf bepalen kopen of niet.. wie vertrouwt nog wie.
m.damstra, 28 mei 2013