Koffie tegen kanker II

Koffie tegen kanker II

Onlangs schreven we al dat lekker koffieleuten de kans op huidkanker verkleint, maar nu blijkt koffie ook goed tegen baarmoederhalskanker. Want vrouwen die meerdere kopjes koffie per dag drinken, lijken een kleinere kans te hebben op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker dan vrouwen die dat niet doen.

Dat blijkt uit onderzoeken aan de Harvard University. Een team van wetenschappers volgde een groep van bijna 70.000 vrouwen tussen de 34 en 59 jaar gedurende 26 jaar.

Ze vergeleken vrouwen die weinig tot geen koffie dronken met vrouwen die meer dan vier koppen per dag dronken. Daaruit bleek dat de echte koffieleuten 25 procent minder kans liepen op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker. Vrouwen die gemiddeld twee koppen koffie per dag dronken hadden een 7 procent lagere kans.

Een direct verband tussen koffie drinken en kanker vonden de onderzoekers niet, maar ze sluiten een oorzakelijk verband zeker niet uit. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat koffie het niveau van insuline en oestrogeen in het lichaam verlaagt. Een teveel van die hormonen wordt in verband gebracht met baarmoederhalskanker.

Wetenschappers concluderen steeds vaker dat koffie meer voordelen dan nadelen heeft voor de gezondheid. Uit onderzoeken van de Harvard Medical School bleek onlangs ook al dat koffie goed is tegen huidkanker: bij meer dan drie koffies per dag blijk je 20 procent minder kans te lopen op het ontwikkelen van het meest voorkomende type huidkanker.

Wel is het volgens alle onderzoekers die zich met het onderwerp koffie en kanker bezig houden belangrijk dat de koffie zwart gedronken wordt. Het positieve effect van koffie op het hormoon insuline wordt namelijk teniet gedaan als je er calorieën (in de vorm van suiker en/of melk) aan toevoegt.

De onderzoekers keken ook naar het verband tussen thee en baarmoederkanker, maar zij vonden geen effect. Helaas, voor de theeliefhebbers onder ons.

Bron: nu.nl

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, koffie, kanker, baarmoederhalskanker
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

is het de cafeine in koffie, of zijn het andere stofjes die verantwoordelijk zijn voor het gunstige effect. M.a.w.: geldt dit verhaal ook voor cafeinevrije koffie??

astrid, 11 september 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?