Koffie tegen kanker II
Onlangs schreven we al dat lekker koffieleuten de kans op huidkanker verkleint, maar nu blijkt koffie ook goed tegen baarmoederhalskanker. Want vrouwen die meerdere kopjes koffie per dag drinken, lijken een kleinere kans te hebben op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker dan vrouwen die dat niet doen.
Dat blijkt uit onderzoeken aan de
Harvard University. Een team van wetenschappers volgde een groep van
bijna 70.000 vrouwen tussen de 34 en 59 jaar gedurende 26 jaar.
Ze
vergeleken vrouwen die weinig tot geen koffie dronken met vrouwen die
meer dan vier koppen per dag dronken. Daaruit bleek dat de echte
koffieleuten 25 procent minder kans liepen op het ontwikkelen van
baarmoederhalskanker. Vrouwen die gemiddeld twee koppen koffie per
dag dronken hadden een 7 procent lagere kans.
Een direct verband tussen koffie
drinken en
kanker vonden de onderzoekers niet, maar ze sluiten een
oorzakelijk verband zeker niet uit. Uit eerdere onderzoeken bleek al
dat koffie het niveau van
insuline en
oestrogeen in het lichaam
verlaagt. Een teveel van die
hormonen wordt in verband gebracht met
baarmoederhalskanker.
Wetenschappers concluderen steeds vaker
dat koffie meer voordelen dan nadelen heeft voor de gezondheid. Uit
onderzoeken van de Harvard Medical School bleek onlangs ook al dat
koffie goed is tegen huidkanker: bij meer dan drie koffies per dag
blijk je 20 procent minder kans te lopen op het ontwikkelen van het
meest voorkomende type huidkanker.
Wel is het volgens alle onderzoekers
die zich met het onderwerp koffie en kanker bezig houden belangrijk
dat de koffie zwart gedronken wordt. Het positieve effect van koffie
op het hormoon insuline wordt namelijk teniet gedaan als je er
calorieën (in de vorm van suiker en/of melk) aan toevoegt.
De onderzoekers keken ook naar het verband tussen thee en
baarmoederkanker, maar zij vonden geen effect. Helaas, voor de
theeliefhebbers onder ons.
Bron:
nu.nl
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
is het de cafeine in koffie, of zijn het andere stofjes die verantwoordelijk zijn voor het gunstige effect. M.a.w.: geldt dit verhaal ook voor cafeinevrije koffie??
astrid, 11 september 2013