De luizenradar

De luizenradar

Nu de zomervakantie er voor de meeste basisschoolkinderen opzit, kun je er donder op zeggen dat er weer overal luizenplagen losbreken. En als je kind met hoofdluizen thuiskomt, is de kans groot dat jij ze na een paar dagen ook hebt. Wat kun je daaraan doen en hoe kun je hoofdluis voorkomen?

Het goede nieuws is: sinds twee dagen is er een nieuwe website online. Luizenradar.nl. Daarop kun je zien in welke delen van Nederland er luizenplagen heersen. Zo kun je je dus vast voorbereiden als jouw woonplaats wordt bestempeld tot ‘risicogebied’.

Schaam je vooral niet als jouw kind met hoofdluis thuiskomt. Daar kun je niks aan doen. Het heeft niks te maken met schone of vieze haren of met de hygiëne van je kind. Meld het meteen op school, op de sportclub en bij ouders van vriendjes en vriendinnetjes want luizen zijn extreem besmettelijk. Je hoeft je kind niet thuis te houden, maar het is wel belangrijk iedereen in de omgeving direct gecontroleerd wordt en alle besmette personen tegelijk behandeld worden.

Een luis is niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Je kunt er vreselijke jeuk van krijgen en ze zijn steeds moeilijker te bestrijden, omdat ze steeds vaker resistent zijn tegen hoofdluismiddelen. Hoofdluis verspreidt zich vooral door direct haar-haarcontact. Ze kunnen al tijdens een knuffel of een zoen van het ene hoofd naar het andere lopen. Besmetting via kammen, mutsen, jassen, petten, sjaals, koptelefoons, knuffels en beddengoed is nooit wetenschappelijk bewezen.

Haren wassen helpt niet tegen luizen. Ze kunnen goed tegen water en ze zitten net zo graag op schoon als op vies haar. Controleer daarom regelmatig het haar van je kind. De luizen zelf zijn moeilijk te zien in een haardos, omdat ze zich verplaatsen. Ze zijn drie millimeter groot en roodbruin of grijsblauw van kleur. Een roodbruine luis heeft net bloed gezogen. Kijk daarom vooral naar luizeneitjes (neten) in het haar. Die lijken een beetje op roos: het zijn grijswitte korreltjes of puntjes. Het verschil is dat roos los zit, terwijl neten vastgeplakt zitten in het haar. De luizen zelf kun je overigens wel goed zien als je het haar kamt boven een wit fel papier of een witte wasbak.

Er zijn twee manieren om van luizen af te komen:

  • Kam het haar twee weken lang elke dag met een luizenkam en gebruik een anti-hoofdluismiddel. Deze methode is effectief bewezen. Er zijn veel middelen op de markt. Kies eentje met het middel dimeticon erin. Daar kunnen luizen niet resistent tegen worden. 
  • Hou je niet zo van die chemische goedjes? Kam dan het haar twee weken lang elke dag met een speciale netenkam. Daarmee vang je zowel de luizen als de neten en voorkom je dat de uitgekomen nimfen uitgroeien tot nieuwe luizen die weer eitjes gaan leggen. Gebruik crèmespoeling om pijnloos te kammen. Vastgeplakte neten kun je losweken door het haar te deppen met een doekje gedrenkt in azijn.

    Vroeger werden ook altijd al het beddengoed, knuffels en jassen van de persoon met hoofdluis gewassen. Maar besmetting met hoofdluis door bijvoorbeeld beddengoed, kammen of hoofddeksels is nooit wetenschappelijk aangetoond, dus het RIVM heeft in maart 2011 nieuwe richtlijnen opgesteld voor hoofdluis. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je ook dit nog doen:
  • Was alles wat de besmette persoon tot twee dagen terug gebruikt heeft minimaal tien minuten op tenminste zestig graden. Denk aan kleding, beddengoed, knuffels, jassen, dassen, mutsen en verkleedkleren. 
  • Of verhonger de luizen door de spullen 24 uur in de diepvries te leggen, of door ze 48 uur in een gesloten zak te bewaren bij kamertemperatuur.
  • Kook kammen en borstels uit of ontsmet ze met 70% alcohol.
  • Stofzuig vloerbedekking en (auto)meubels en gooi de stofzak weg.
  • Herhaal deze hele procedure na zeven dagen.

    En tot slot is het misschien ook wel handig om te weten hoe je luizen kunt voorkomen – hoewel volgens het RIVM dus niet bewezen is of dit ook echt helpt:
  • Leen geen borstels, mutsen en dergelijke uit.
  • Hang jassen aan kapstokken minimaal vijftien centimeter uit elkaar. Luizen kunnen namelijk niet springen.
  • Geef je kind een plastic zak mee naar school om jas en muts in op te hangen of laat een speciale luizencape gebruiken. Steeds meer scholen stellen het gebruik van een luizencape trouwens verplicht.

    Bron: DokterDokter

 

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, beauty en uiterlijk, hoofdluis, haren
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?