Mmm, herfstgroente!

Mmm, herfstgroente!

Op dit moment groeien er heel veel verschillende soorten groentes op het land. Die kun je in overvloed in de supermarkt krijgen – tot diep in de herfst zelfs. Als je een van deze groentes kiest, kies je ook voor het milieu. Geen uitlaatgassen door ver vervoer, maar eerlijke Hollandse kost. Wat zijn nou precies die herfstgroentes?

Broccoli
Broccoli is supergezond. Van alle groentes zit in broccoli de meeste vitamines en er zit ook veel calcium in – vijf keer meer dan in bloemkool bijvoorbeeld. Omdat er ook veel foliumzuur in broccoli zit, is het een extra gezonde groente voor zwangere vrouwen.

Best gek dus dat de voormalige Amerikaanse president Bush jarenlang tegen broccoli geageerd heeft: hij vond de smaak niet goed.

Het enige nadeel aan broccoli is dat het niet lang houdbaar is. Er gaan snel veel vitamines verloren. Je kunt broccoli dus het beste meteen nadat je het gekocht hebt eten. In de koelkast blijft in huishoudfolie gewikkelde broccoli twee dagen goed.

En zitten 26 calorieën in 100 gram broccoli.

Venkel
Venkel is heel goed als je gestresst bent. In venkel zitten namelijk stofjes die je zenuwen versterken én er zitten ook stofjes in die goed zijn voor je huid.

In Italië eten veel mensen een stukje rauwe venkel na het eten. Je krijgt er namelijk een frisse adem van en het is goed voor de spijsvertering.

Vind je rauwe venkel niet lekker, kook ‘m dan heel kort. Dan gaan er zo min mogelijk vitamines verloren. Venkel is een week houdbaar, in de koelkast, liefst gewikkeld in een vochtige doek.

In venkel zitten 19 calorieën per 100 gram.

Pompoen
Je zou het niet zeggen, maar in pompoen zitten maar heel weinig calorieën: 25 per 100 gram. Pompoen is licht te verteren, er zitten flink wat vitamines en mineralen in én – je gelooft het niet – het zou zelfs een afrodisiacum zijn!

Pompoenen smaken soms wat flauwtjes. Neem het liefst een kleine pompoen – die zijn aromatischer dan groter.

Spinazie
Popeye wist het al: van spinazie word je sterk. Deze groente zit echt boordevol vitamines en mineralen. En ijzer natuurlijk. Hoewel er minder ijzer in zit dan iedereen altijd denkt – er is ooit een komma verkeerd gezet, waardoor het leek alsof er gigantische hoeveelheden ijzer in spinazie zitten. Dat is dus niet zo. Maar er zit nog altijd meer ijzer in dan in de meeste andere groentes.

Spinazie kan tot half oktober geoogst worden. Tot die tijd kun je dus het beste verse spinazie eten in plaats van spinazie uit de diepvries. De reden is het vitamine C-gehalte: in diepvriesspinazie zit 20 mg vitamine C per 100 gram, in verse spinazie zit 40 tot 155 mg vitamine C per 100 gram.

Wortels
Wortels zijn goed voor je ogen: er zit veel betacaroteen in (vitamine A). Maar let op: je lichaam kan de vitamine A alleen omzetten in de stof die goed is voor je ogen als je er een beetje vet bij eet. Doe daarom altijd een paar druppels olie over worteltjessalade. Om de calorieën in wortels hoef je dat in ieder geval niet te laten: 26 per 100 gram.

Wist je dat baby’s en kleine kinderen wortels vaak de lekkerste groente vinden? Dat komt omdat er in wortels een relatief hoog suikergehalte zit, ze zijn dus lekker zoet. En daar houden kinderen van.

Prei
In prei zitten heel veel mineralen: kalium, calcium en fosfor. De vitamine B in prei zorgt voor een mooie huid. En prei versterkt je immuunsysteem. Belangrijk is dat je prei niet heel goed schoonschrobt, want de gezondste stoffen zitten aan de buitenkant.

De oude Egyptenaren waren trouwens grote prei-fans. In prei zit namelijk een stofje dat goed voor je stem zou zijn. Keizer Nero, die bekend stond als een goede zanger, at om die reden een dag per maand alleen maar prei.

In prei zitten 26 calorieën per 100 gram.

Bron: Brigitte.de

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, groente, vitamines, mineralen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?