Achteruit rennen

Achteruit rennen

Helemaal hip in 2011: achteruit rennen, oftewel 'running backwards'. Gewoon hardlopen is maar saai, running backwards is de nieuwe trend. Hoewel het jaar al half voorbij is, is het nog lang niet te laat om je bij deze nieuwste mode aan te sluiten.

Wie verzonnen heeft dat achteruit rennen in 2011 helemaal hip&happening is, geen idee. Het klinkt ook wat idioot, achteruit hardlopen. Waarom zou je dat eigenlijk doen? Je loopt de kans over je eigen voeten te struikelen of ergens tegenaan te botsen, want niemand heeft ogen in zijn nek, immers. En vooruit lopen is stukken makkelijker.

Toch is zo nu en dan een stukje achteruit rennen helemaal geen gek idee tijdens een rondje gewoon hardlopen. Het is namelijk erg goed voor je spieren, en dan met name voor de afwisseling op het vooruit lopen. Als je achteruit rent, hoeft je lichaam minder grote klappen op te vangen en worden de gewrichten minder belast.

Daarnaast ontlast je de spieren waarmee je vooruit loopt en train je spieren die je normaal gesproken minder gebruikt tijdens het joggen: afzetten doe je met je hiel, terwijl je je bij een voorwaartse beweging afzet met de bal van de voet. Daarnaast leun je automatisch achterover bij running backwards, en daarmee belast je al je spieren op een heel andere manier dan wanneer je voorover geleund vooruit loopt. Een heel nieuwe manier van training, dus.

Achteruit rennen is ook erg goed voor je coördinatie en evenwichtsgevoel. Je zwaartepunt ligt anders dan bij het vooruit joggen. En je moet steeds even achterom kijken of je nog wel recht loopt en of er geen obstakels opdoemen. In eerste instantie zal het erg onwennig voelen, maar oefening baart kunst. Kijk maar eens naar voetbalscheidsrechters: die rennen de helft van een wedstrijd achteruit om het spel goed te kunnen blijven volgen. En dat ziet er echt niet gek uit; ze zijn het gewend. Hun gevoel voor balans is daardoor erg goed ontwikkeld.

Je hoeft natuurlijk niet je hele trainingsrondje achteruit te rennen. Als je af en toe een klein blokje van bijvoorbeeld één of twee minuten inbouwt, is dat al voldoende voor de afwisseling. Start op een rustig stuk rechte weg waar je niet de kans loopt snel een botsing te maken. De eerste keren kun je ook het best wandelend beginnen en dan langzaam sneller gaan, om het gevoel onder de knie te krijgen.

Wil je nog meer afwisseling in je running backwards-training? Zoek dan een klein hellinkje om achteruit tegenop en vanaf te lopen; daarmee train je nog weer andere spiergroepen. Maar let wel goed op: vooral bij achteruit naar beneden lopen is de kans op struikelen groot. Doe dat dus voorzichtig en blijf goed kijken waar je je voeten neerzet.

Bijkomend voordeel van running backwards: je schijnt er vijf keer meer calorieën mee te verbranden dan met gewoon joggen.

Vind je het nog steeds een raar verhaal, dat achteruit rennen? Er is niets van uit de duim gezogen. In juli en augustus zijn er in Engeland zelfs kampioenschappen running backwards: de London Backward Running Championship en de 2nd UK Backward Running Championship. Je hebt nog ruim een maand om te trainen dus!

Trefwoorden van dit artikel: hardlopen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?