Kip het meest besmette stukje vlees
Nieuw onderzoek wijst op een verband tussen het eten van kip en antibioticaresistentie bij mensen. De oorzaak ligt bij het overmatige gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij.
Voor kip is de laatste jaren een sterk imago opgebouwd door de campagne ‘Kip. ‘t Meest veelzijdige stukje vlees.’ Maar de slogan zal wellicht verandert moeten worden in ‘Kip. ’t Meest besmette stukje vlees’, want nagenoeg alle kip in Nederlandse winkels en stallen blijkt besmet met ESBL-bacteriën. Die maken enzymen aan die antibiotica afbreken. Behandeling van infecties die deze bacteriën kunnen veroorzaken, is problematisch.
Antibioticaresistentie
Bij patiënten met een ernstige urineweg- of bloedbaaninfectie door ESBL-bacteriën helpt een belangrijk deel van de antibiotica niet. Bij één op de vijf patiënten zijn die ESBL-bacteriën genetisch identitiek aan de antibioticaresistentie bacteriën die bij kip zijn gevonden. Dit wijst erop dat deze patiënten die bacterie van kip hebben gekregen. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift
Clinical Microbiology and Infection.
Veehouderij
Bijna nergens krijgen kippen zo veel antibiotica toegediend tegen infecties, als in Nederland. Vaak is het gebruik preventief. Het is dan ook niet voor het eerst dat naar kippenvlees wordt gewezen als verspreider van bacteriën die bestand zijn tegen antibiotica. Als antibiotica niet meer kunnen worden gebruikt, worden ziektes veel moeilijker te bestrijden.
Wel of geen kip eten?
Moet je als consument kip nu in de schappen laten liggen? Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksintituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt van niet. Ook al is hij van mening dat het verband tussen het eten van kip en antibioticaresistentie bij mensen nu voldoende is aangetoond. Hij ziet vooral risico’s voor de volksgezondheid op lange termijn. Daarom moeten er maatregelen getroffen worden tegen het antibioticagebruik in de pluimveesector.
Politieke keuze
Zelf eet Coutinho gewoon nog kip, mits goed doorbakken. ‘Ik maak me er geen moment druk over, dat heeft helemaal geen zin. Want het is niet alleen het eten, maar ook de circulatie die op gang komt onder mensen. Het is niet zo dat persoon X kip eet en direct een urineweginfectie krijgt. Persoon X kan de bacterie ook overdragen aan persoon Y, enzovoorts. En je kunt toch moeilijk zeggen: knuffel je kinderen niet meer, omarm je partner niet meer. We moeten de bron aanpakken. Dat is een politieke keuze, geen persoonlijke,’ aldus Coutinho tegen het NRC Handelsblad.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Ik heb al jaren geleden een soort eczeem op mijn handen gekregen, wat nog het meest lijkt op de ziekte van Andrew. Na veel uitgezoek ben ik erachter gekomen dat kip de boosdoener is. Wanneer ik zgn. Gilde kip eet krijg ik nergens last van. Deze krijgt geen antibiotica en wanneer ze ivm. met ziekte het toch krijgen, is het geen Gilde kip meer. Zijn er meer mensen die een dergelijke reactie ondervinden?? Het is me óók een keer gebeurd na het eten van lamsvlees! Ik ben benieuwd!
Maddy, 18 februari 2016
Uiteindelijk is het heel eenvoudig: alles draait om geld. De hele bio-industrie zou op de schop moeten en we moeten veel bewuster kiezen wat we eten: minder en bereid zijn iets meer te betalen voor een goed product. Maar ook ik weet dat het makkelijk praten is; je zal maar een minimum uitkering hebben, dan zeg je snel Kees ik wil ook lekker eten, maar wat jij wilt kan ik niet bekostigen. Begrijpelijk, dus zal er door de overheid iets moeten worden gestimuleerd.
Kees Alflen, 06 juni 2012
Even een reactie op de opmerking van Sylvia.
Beste Sylvia. Ook biologische kippen krijgen antibiotica als ze ziek zijn. Of dacht jij soms dat men de dieren zo maar dood laat gaan? Dat is toch dieronwaardig? Het preventieve gebruik van antibiotica is in de biologische dierhouderij wel verboden, maar dat geldt nu ook in de gangbare vleespluimveehouderij. Het is echter alleen de vraag of dit verstandig is. Bij het preventief in zetten van antibiotica is het gebruik minimaal. Hierdoor voorkom je bepaalde ziektes zodat je in een later stadium geen karrevracht antibiotica hoeft te gebruiken. Toen in Nederland jaren geleden de AMGB's (antimicrobiële groeibevorderaars) werden verboden zagen we dat bepaalde ziektes weer de kop opstaken, terwijl die voorheen volledig onder contrôle waren. Het gevolg was een explosieve stijging v.h. medicijngebruik. Ik ben van mening dat je op zo'n manier juist het paard achter de wagen spant. Ik eet liever vlees van dieren die een paar ppm antibiotica per 1000 kg voer hebben gehad dan dieren die rechtstreeks met veel antibiotica zijn behandeld.
Harry, 01 maart 2011
Als de mensen zich nu ook eens zorgen gaan maken over de gezondheid van de dieren....
@rno, 28 februari 2011
flauwe kul
Leo, 26 februari 2011
Geldt de esbl-bacterie ook voor kippeeieren of alleen voor het kippevlees? Ik eet relatief weinig kippevlees, maar eet wel elke dag een kippeei.
Vr. gr. Jacquelien
Jacquelien, 26 februari 2011
ik schrik van dit bericht, loop ook al sinds april 2010 bij de uroloog met blaasontsteking
En de ene kuur na de andere.
Krijg nu iedere week blaasspoeling, maar ik heb dit artikel uitgeprint en neem het mee naar mijn uroloog.
Nel, 26 februari 2011
das weer even schrikken voor mij!! ik heb sinds maart 2010 tot en met januari 2011 onafgebroken antibiotica geslikt, ik had een urineweg infectie en kreeg daarom een antibotica kuur van mijn huisarts, maar helaas het ging niet over.... dus gelijk daarna weer een abkuur, en weer en weer!!!!!! Begin augustus werd ik gebeld door mijn huisarts dat ik naar het ziekenhuis moest ivm de nog steeds aan wezige urineweginfectie, ik kreeg van de uroloog te horen dat ik besmet ben met de esbl bacterie, en dus wilden ze mij hier niet in het ziekenhuis hebben, jammer voor hun, want nog geen week later lag ik aan een antibiotica infuus, daarna was het rustiger, maar helaas kreeg ik half september hele hoge koorts, ik was net een dag terug van vakantie, waar ik ook al klachten had, ik had de dag na thuiskomst 40,2 koorts, ik heb de ha-post gebeld met mijn esbl verhaal en met deze hoge koorts werd ik gelijk naar het ziekenhuis gebracht, ik werd weer (net als in augustus) geisoleerd verpleegt, niemand mocht zonder mondkapje, schort en handschoenen, mij aanraken, zelfs mijn bezoek mocht me niet aanraken, en dat is heel erg eenzaam, je word ff flink op jezelf teryug geworpen!!!! ik had een nierbekken ontsteking, en 42 koorts met een hartslag van 50 pm, kortom: PANIEK bij de artsen en verpleging, ik ben ernstig ziek geweest maar langzaam knapte ik weer wat op, mijn infuus met antibiotica wierp even zn vruchten af, desalniettemin ben ik er erg van geschrokken, ik was nl niet de enige met een esbl besmetting in combinatie met nierbekken ontsteking en urineweginfectie die daaraan dood zou zijn gegaan!!! gelukkig wist ik dat op dat moment niet. Nu, heb ik nog steeds klachten, loop regelmatig bij mij uroloog en er zit wer een bacterie in mijn urinewegen, ik loop weer nmet verhoging en zelfs met koorts, wat we ook doen ebn proberen: ik kom er maar niet vanaf!!! ik word elke keer als ik naar het ziekenhuis moet gekweekt, maar mijn leuke esbl bacterie zit er nog steeds, alles moet steriel en geisoleerd, en weggehouden bij ieder spreekuur enz, je snapt dat ik geen kip meer eet, maar ik vraag me echt wel af of dat nou echt aan kippenvlees ligt, ik heb in open water gezwommen en daar kan ik het net zo goed opgelopen hebben. Ik hoop dat ik ooit van mijn besmetting af kom, al weet ik dat dat (haast)onmogelijk is, ik moet nu weer aan de antibiotica, en hoop weer een ziekenhuis opname te voorkomen, voor zover ik dat natuurlijk zelf in de hand heb........
patricia sneijder, 25 februari 2011
Nog maar eens een reden om biologisch vlees te eten. Duurzaamheid duurt het langst. Biologische kippen (en alle andere dieren) krijgen geen antibiotica toegediend en dragen dus niet bij aan resistentie tegen antibiotica. Goed voor mens en milieu. Het is wel duurder, maar we eten toch al teveel vlees. Ook beter voor je gezondheid, want door teveel vlees verzuurt je lichaam. Kortom, iedereen vaart er wel bij.
sylvia, 25 februari 2011
Jammer dat vlees hier zo negatief naar voren wordt gehaald als hoofdoorzaak. Wel lekker makkelijk wellicht, want mensen geven zichzelf liever niet de schuld. Aangetoond is dat mensen steeds vaker (ook op eigen verzoek) antibiotica slikken. Het stukje hieronder gaat daar over. Ben je serieus geinteresseerd in dit onderwerp google eens antibiotica resistentie en oordeel zelf.
Resistentie
Als hetzelfde antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan deze ‘resistent’ worden. Dat betekent dat de bacterie niet meer gevoelig is voor het antibioticum. Wanneer u een infectie krijgt met zo’n resistente bacterie, helpen de antibiotica niet meer. De resistente bacteriën kunnen dan ongeremd hun gang gaan, waardoor u erg ziek kunt worden. Gelukkig worden er af en toe nieuwe antibiotica uitgevonden, maar er komen steeds meer bacteriën die niet meer goed op antibiotica reageren. Dit komt doordat er in de wereld veel te vaak antibiotica worden gebruikt als het eigenlijk niet nodig is. In sommige landen kunt u zelfs zonder recept antibiotica kopen.
Er bestaat inmiddels al een bacterie die bijna niet meer te behandelen is met antibiotica. Deze bacterie heet de MRSA-bacterie. Mensen die in een ziekenhuis in het buitenland zijn behandeld, nemen die bacterie wel eens mee naar Nederland. Als u in een buitenlands ziekenhuis heeft gelegen, wordt u in Nederland op de MRSA-bacterie gecontroleerd voordat u hier een ziekenhuis in mag.
Ontstaan van resistente bacteriën voorkomen
De enige manier om ervoor te zorgen dat bacteriën gevoelig blijven voor antibiotica, is heel zorgvuldig te zijn in het gebruik ervan. Let daarom op volgende punten:
•Gebruik antibiotica alleen als een arts de infectie heeft beoordeeld en vindt dat antibiotica nodig zijn.
•Gebruik alleen de soort antibiotica die de arts voor die infectie heeft voorgeschreven.
•Neem de dagelijkse hoeveelheid antibiotica zorgvuldig en op het voorgeschreven tijdstip in. (Als u dagelijks te weinig van het medicijn gebruikt, neemt de kans op resistentie toe).
•Gebruik geen oude restjes antibiotica, niet van uzelf en ook niet van anderen. (Als u daardoor niet de juiste (dosis) antibiotica gebruikt of als de werkingskracht is verminderd, neemt de kans op resistentie toe).
•Slik in het buitenland niet zomaar antibiotica die u zonder recept kunt kopen. Ga eerst naar een arts in het land waar u bent of bel onze praktijk in Nederland. (Dan kunt u overleggen of antibiotica nodig zijn, en welke soort u wel of niet kunt gebruiken).
•Stop de antibioticakuur niet zonder overleg met de praktijk.
@Jannie: van iedere rauwe soort vlees kun je ziek worden.
maria de vries, 25 februari 2011
mijn man is er heel erg ziek van geweest van kip eten en heeft ruim 4 weken in het ziekenhuis gelegen Ik vind kip ook lekker maar durf het niet meer te eten
jannie, 25 februari 2011
Wat een onzin wordt hier weer uitgekraamd. Zoals altijd staan de beste stuurlui aan wal. Hetgeen uit alle onderzoeken blijkt is dat er nog heel veel onderzoek nodig is om duidelijkheid omtrend de ESBL- bacterie te krijgen.
De ESBL- bacterie is onderdeel van ons millieu. Hij komt overal voor. In de grond, in groente en in alle soorten vlees. Alleen kip krijgt het predikaat opgeplakt.
Van alle mensen die in het buitenland op vakantie gaan komt een groot deel terug dat besmet is met de ESBL-bacterie.
In de veehouderij is het zo dat voor een antibiotica kuur eerst een gevoeligheidstest wordt gedaan, om zeker te weten dat de behandeling ook effect zal hebben en er geen resistentie optreedt. Dit mis ik in de humane gezondheidszorg. Hier wordt klakloos antibiotica voorgeschreven zonder eerst te onderzoeken of de kuur ook aan zal slaan. Is dit niet het geval, dan wordt weer iets anders voorgeschreven. Wat dat betreft is de dierlijke gezondheidszorg de humane gezondheidszorg een heel stuk voor.
Onderzoekers spreken vaak graag voor hun beurt om interessant te zijn. Zo ook de heer Coutinho.
Wanneer hij het verband legt met groente en buitenlandse reizen zal hij tot dezelfde conclusie komen.
Dus ook maar geen groenten meer en niet meer op vakantie naar het buitenland.
Maar zoals ik al zei, de bacterie komt in ons dagelijkse millieu voor.
Waar moeten wij dan in godsnaam blijven?????
Ik blijf lekker doen wat ik altijd al deed. Heel veel kip eten en heel veel groenten en ik ben goddank nooit ziek en heb geen ESB-bacterie omdat ik me heb laten testen.
Harry, 24 februari 2011
Nou ik blijf lekker mijn gebraden kippetje op vrijdagmiddag eten:-)
Els, 21 februari 2011