Zeewiersalade voor beginners
Okay, je bent zover dat je zeewier wilt gaan proberen. Maar wat moet je er in vredesnaam mee doen? Waarschijnlijk voelt een Japanner zich net zo als je hem vraagt boerenkool te maken. Leontien biedt uitkomst.
Wij Nederlanders hebben geen traditie van zeewier eten. Het zijn vooral de Aziatische of Japanse keukens die er ruimschoots gebruik van maken in de keuken. Ze eten het als groente en gebruiken het ter decoratie en als aromatische smaakmaker, bijvoorbeeld bij de Japanse rijst-knabbeltjes, die daarmee een wat pittigere smaak krijgen. In sushi-hapjes worden reepjes zeewier gebruikt om de combinatie van vis- rijst- en andere ingrediënten samen te houden. Voor een beginner is dat nog iets te ingewikkeld zeewiergeknutsel. Probeer eerst maar eens deze simpele zeewiersalade voor 4 personen.
Ingrediënten
30 g gemengd gedroogd zeewier of wakame
25 g sjalot, lente-ui of rode ui, fijngehakt
2 el sojasaus, of naar smaak
1 el rijstwijnazijn of andere lichte azijn,
of naar smaak
1 el mirin of 1 tl suiker, of naar smaak
1⁄2 el donkere sesamolie, of naar smaak
snufje cayennepeper, of naar smaak
zout, naar wens
1 el geroosterd sesamzaad (of meer naar wens)
Een handje walnoten
Koriander naar smaak toevoegen
Bereidingswijze
Deze salade is het eenvoudigst te maken als je een pakje gemengd zeewier koopt (in de natuurvoedingswinkel of een Japanse toko) en daarmee aan de slag gaat. Als je wat vertrouwder raakt met zeewier kun je wakame, kelp, hijiki of andere soorten los kopen en zelf combineren.
Spoel het zeewier af en laat het weken tot het 10 keer zo groot is geworden. Dat duurt circa 5 minuten. Giet af en knijp er voorzichtig het overtollige water uit. Verwijder eventueel harde stukjes en hak, snijd of knip het in grote stukken. Doe in een kom. Meng met de gesneden sjalot, walnoten, gehakte koriander, sojasaus, azijn, mirin, sesamolie, cayennepeper en het zout. Proef en voeg zo nodig zout of peper toe. Garneer met sesamzaad.
Met deze salade kun je eindeloos variëren. Probeer haar ook eens met avocado en zalm of in knoflook gebakken garnalen.
Eet smakelijk!
Trefwoorden van dit artikel:
recept
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Mijn man en ik zijn helemaal verliefd geworden op de smaak van zeewier en na het lezen van welke voedingsstoffen het bevat..staat het vanaf vandaag hoog op onze lijst. Nu nog een Japanse Toko zien te vinden en recepten. Wat koken betreft ben ik zeer leergierig. .dus wie heeft heerlijke recepten voor mij? Speciale namen van kruiden moet ik nog leren. Alvast dank !
Margreet Hattink, 05 december 2015
ik ben aan het zoeken dus ik ga dit zeker proberen bedankt
johannes, 16 november 2014
Waar is zeewier te koop
Henk, 21 april 2013
Net heerlijk een kant en klaar bakje van de AH opgesmikkeld, yummie!
Mariska, 28 januari 2012
Wow ben jaloers op onderstaand reactie!
Had ik maar een lekkere zeewiersalade van de AH...
Ik vind het altijd zo lastig om de goede ingrediënten te vinden......
Danielle, 29 juni 2010
Ik heb bij AH een doosje japanse zeewiersalade uit de koeling gekocht.
Ik weet echt niet wat ik er mee moet doen.
Heb het nooit eerder gegeten /geproefd.
KG Cornelis Lodenstein , 29 juni 2010
Echt verrassend lekker! Ik ga nu proberen vaker met zeewier te koken.
Truus, 21 juni 2010