5 spijsverteringsmythes ontrafeld
Pittig eten zou een maagzweer veroorzaken en het duurt 7 jaar om kauwgum te verteren. Leontien weerlegt deze en andere fabels over de spijsvertering.
Mythe 1. Het duurt 7 jaar om een kauwgumpje te verteren
Kauwgum is niet makkelijk verteerbaar. En het wordt niet in je mond afgebroken zoals ander voedsel. Maar het blijft in geen geval 7 jaar aan je darmen kleven. Kauwgum gaat net als ieder ander voedsel de lange weg van je spijsverteringskanaal door en wordt na een paar dagen uitgescheiden op het toilet.
Mythe 2. Bruine bonen veroorzaken de meeste winderigheid
Ook al worden er veel grappen gemaakt over bruine bonen en scheten laten, het is zeker niet de nummer 1 gasopwekker. Dat zijn namelijk zuivelproducten. Dit wordt erger naarmate je ouder wordt en het lichaam minder in staat is de suiker (lactose) uit de melk te absorberen.
Mythe 3. Pittig eten veroorzaakt een maagzweer
Lang werd gedacht dat pittig eten het risico op een maagzweer zou vergroten. Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat de bacterie Helicobacter pylori in veel gevallen de oorzaak is van een maagzweer. Ook veelvuldig gebruik van pijnstillers als ibuprofen of aspirine kunnen ten grondslag liggen aan een maagzweer. Pittig eten kan bij sommige mensen een maagzweer verergeren, maar zeker niet veroorzaken.
Mythe 4. Naarmate je ouder wordt, speelt constipatie vaker op
Ouderen hebben vaker last van constipatie, maar het verouderde lichaam zelf is niet de oorzaak hiervan. Oudere mensen gebruiken vaker dan jongeren medicijnen tegen aandoeningen. Deze medicijnen zelf kunnen verstoppend werken. Ook zijn ouderen geneigd minder te bewegen, gezond te eten en voldoende te drinken. Al deze factoren dragen bij aan verstopping.
Mythe 5. Vezels helpen alleen tegen verstopping, niet tegen diarree
Het lijkt onlogisch dat vezels ook diarree tegengaan. Vezels gaan immers constipatie tegen. Toch is het waar. Vezelrijke voeding eten helpt de stoelgang te reguleren, waardoor de ontlasting niet te hard en niet zacht wordt. Dit werkt als volgt. Tegen constipatie trekken vezels in de dikke darm meer water aan om de ontlasting te verzachten. Tegen diarree absorberen ze juist water van de dikke darm om de ontlasting steviger te maken.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
kleine kanttekeni over Mythe 4;
de laatste zin hier kan verkeerd gelezen worden.
Bedoelding is aan te geven dat ouderen minder bewegen, minder gezond eten en minder drinken.
Maar nu staat er dat ouderen minder bewegen, gezond eten en voldoende drinken...
enfin
Angela den Hamer, 10 juni 2010