'Iedere vrouw krijgt ermee te maken'
Je bent voortdurend geïrriteerd, valt om het minste of geringste uit tegen je partner, en kunt de hele dag wel janken. Typisch een verschijnsel van de overgang. Elke vrouw krijgt er ooit mee te maken, maar wat houdt de overgang nu precies in?
Iedere vrouw heeft bij haar geboorte honderdduizenden eicellen meegekregen. Een gedeelte hiervan sterft ongemerkt af en een ander gedeelte wordt opgeslagen in de eierstokken. Tijdens de puberteit worden de eierstokken actief onder invloed van onder meer oestrogeen. Deze stof zorgt behalve voor de ontwikkeling van de typische geslachtskenmerken, als borstgroei, schaam-, en okselbeharing, ook elke maand voor de rijping van een eicel.
Eicellen
Tijdens de overgang raakt de voorraad eicellen in de eierstokken uitgeput en vermindert de productie van het oestrogeen. Aan de menstruatie komt dan ook langzaam een einde. De laatste menstruatie wordt menopauze genoemd. De vermindering van het oestrogeen verloopt niet gelijkmatig, maar gaat schoksgewijs. Daardoor ontstaan schommelingen in het lichaam die overgangsverschijnselen kunnen veroorzaken.
Hoe weet je dat je in de overgang bent? Waarschijnlijk zal het eerste signaal van het begin van de overgang een verandering in de menstruatie zijn. Deze kan ineens uitblijven, onregelmatig worden, heviger of juist minder hevig, korter of langer gaan duren. Andere signalen kunnen zijn:
- Opvliegers. Je krijgt het ineens ontzettend warm en benauwd.
- Stemmingswisselingen, depressie, angst en prikkelbaarheid.
- Minder zin in sex
- Het dunner worden van de huid van de vagina en het minder vochtig worden van de vagina bij opwinding.
- Vet- en gewichtstoename (m.n. heupen, bovenbenen, buik).
- Slapeloosheid (meestal als gevolg van opvliegers, overmatig zweten).
- Hoofdpijn of migraine.
- Incontinentie (ongecontroleerd urineverlies).
- Concentratieproblemen, vergeetachtigheid, geheugenverlies.
- Afname van de botdichtheid.
- Dunner worden van het hoofdhaar en toename van lichaamsbeharing.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
door verwijdering van de eierstokken op zeer vroege leefdtijd ben ik sinds sindsmijn 31e al in de overgang. Bovengenoemde symptomen zijn me helaas allemaal bekend. Het moeilijkste was dat ik een korte tijd ervoor nog mijn baby gevoed had. Ik ging dus letterlijk van jonge moeder naar oud wijf in 1dag......toch heb ik er mee leren leven. Ik heb eierstok kanker kunnen voorkomen al kreeg ik helaas nog geen half jaar later alsnog borstkanker.
En ook mijn borsten moesten er toen af.Ik wil iedereen meegeven dat er goed mee te leven is en er overgangconsulentes zijn die je erbij kunnen helpen mocht het je zelf niet lukken.
Veel bewegen (fiets de ladiesride!) en gezond eten helpen beslist ook mee. Daarnaast zo weinig mogelijk stress....en ja...daar gaat het bij mij nog wel eens mis ;-)
Maar de overgang mag niet een gelukkig en gezond 2010 in de weg staan....dus heb je er erg veel last van, zoek dan hulp!
debby, 04 januari 2010