Word wakker!
Veelal omschrijven mensen hun ochtendgevoelens met teksten als: ‘ik heb koffie nodig’ of ‘ik heb niet zo best geslapen'. Niet zo raar na een avondje stappen, maar wel wanneer je op tijd in je mandje lag. Oververmoeidheid beïnvloed ons levensgeluk en steeds meer mensen zijn daardoor niet vooruit te branden. Tijd om in actie te komen dus!
Oververmoeidheid is echt een moderne plaag. Uit onderzoek bleek dat bij een groep van 350 proefpersonen met vermoeidheidsklachten, slechts 30 een medische reden hadden voor hun gebrek aan energie. Artsen tasten dus ook in het duister, waardoor de ‘patiënt’ radeloos achterblijft.
Een ander onderzoek toonde aan dat vooral vrouwen eerder zeggen ‘ik ben moe’. Een groep van 2000 vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 35, gaf hierbij aan constant moe te zijn. Op vallend genoeg werd slaapgebrek nauwelijks als oorzaak genoemd. Vooral de werkdruk en onregelmatig en slecht eten bleken de boosdoeners.
Enkele tips die ervoor kunnen zorgen dat je niet de gehele dag in het gezicht van anderen staat te geeuwen:
Je moet te veel schaapjes tellen
Dat vervelende autoalarm, de snurkgewoonten van je partner, het lidmaatschap van de stressersclub, er zijn veel zaken waar je ’s-nachts van wakker kunt liggen. Twee derde van de vrouwen heeft dan ook minimaal twee nachten per week slaapproblemen. Normaal gesproken heb je 8 uur slaap per nacht nodig. Dit is echter geen wet van meden en persen. Zie je slaappatroon liever als een bankrekening. Van een flinke uitgave ga je niet failliet, maar je moet niet te vaak kleine beetjes opnemen. Als je steeds in het rood staat wordt je ook met slaapgebrek steeds chagrijniger en vergeetachtiger.
Oplossing:
Het grootste probleem bij mensen met slapeloosheid is dat hun nachtrust niet de gewenste prioriteit krijgt. Slapen wordt ingeschaald onder ‘de was doen’, ‘tv kijken’ en ‘rekeningen betalen’. Stel dus prioriteiten als het om je nachtrust gaat. Schrijf het desnoods in je agenda; ‘woensdag minimaal 8 uur slapen!’. Enkele praktische tips zijn:
- Neem een lichte snack, zoals yoghurt of gedroogde abrikozen, een uur voordat je naar bed gaat. Honger kan een ‘sleepkiller’ zijn.
- Een flink en vooral gekruid diner kan zorgen dat je rusteloos wordt. Probeer eens iets vroeger te eten en neem kleine porties.
- Wanneer je vaak moet plassen in de nachtelijke uren, is dit killing voor de slaap. Drink daarom voldoende gedurende de dag, maar bouw dit ’s-avonds af.
- Stop een uur voor je gaat slapen met internetten, tv-kijken en met de iPhone spelen.
- Probeer een vast ritme te creëren met naar bed gaan en opstaan. Je hersenen kunnen dan makkelijker een patroon herkennen.
Het wat-als-syndroom
Langere perioden van stress zijn killers voor je lichamelijke accu. Door spanning stijgt het adrenaline niveau in je lijf en komt je lichaam in opperste staat van paraatheid. Goed als je een marathon moet lopen, maar niet als je een tukkie wilt doen. Doemgedachten hebben nagenoeg hetzelfde effect.
Oplossing:
Zoek balans. Wanneer je niet zo lekker bent, in bed ligt en de negatieve gedachten stapelen zich op, kun je een truukje uithalen. Beeld een wit vel papier in en trek een denkbeeldige verticale streep. Aan de linkerkant zet je de worstcasescenario’s. ‘Straks krijg ik een virus dat muteert in mijn hersenen!’. Zet nu aan de andere kant: mijn hersenchirurg is een ware George Clooney, die verliefd op mij wordt. Zo krijg je balans in je gedachten. Door dit te doen kom je tot de conclusie dat beide uitersten, waarschijnlijk onzin zijn en de waarheid ergens in het midden zal liggen.
Eten is overrated
Je mascara vergeten als je in de ochtend van huis gaat; geen probleem. Niet ontbijten? Een groot probleem! Veel vrouwen nemen een paar koppen koffie als ontbijt en dat is zorgelijk. Je kunt simpelweg niet goed functioneren met een ‘lege tank’.
Oplossing:
Neem altijd een goed ontbijt, het liefst gevuld met vezels. Drink ook voldoende gedurende de dag. Uit onderzoek blijkt dat een lichaamsvocht verlies van 2 procent, al grote gevolgen heeft voor ons functioneren. Drink daarom ongeveer twee liter vocht per dag.
Er zitten spinnenwebben in je sportschoenen
Wanneer je te moe bent om je veters vast te knopen van je sportschoenen, is het echt tijd om te gaan rennen! Uit onderzoek blijkt dat er een sterke link is tussen vermoeidheid en te weinig bewegen. Dit manifesteert zich vooral bij vrouwen.
Oplossing:
BEWEEG! Ook al voel je jezelf niet fit, bedenk dat je van sporten altijd energie krijgt. Plan het sporten ook in je agenda. Zo wordt het een vast patroon en vooral een leuke break van je drukke bezigheden. Sport echter niet te laat. Bij voorkeur tussen 5 en 8 uur in de avond. Wanneer je laat sport, komt de nachtrust weer in gevaar en dat willen we juist voorkomen, toch?
Slaap lekker!
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.