Bewegen met een baby aan boord
Waarschijnlijk is bewegen het laatste dat in je opkomt wanneer je hoogzwanger bent. Het liefst plof je op de bank met de opgezwollen enkels op een zacht kussen. Toch biedt sporten en bewegen te veel voordelen om deze te negeren. Zowel voor jou, als de kleine in de buik.
Uit onderzoek is gebleken dat aanstaande moeders die regelmatig bewegen minder kans hebben op een ziekte als diabetes, een goede doorbloeding van de spieren houden en sneller herstellen na de zwangerschap. Ondanks deze aantoonbare voordelen sport slechts een op de zes vrouwen voldoende.
Maar voordat je de gymschoenen aantrekt en naar de deur rent om te gaan joggen, en zijn natuurlijk beperkingen. Negen maanden zwangerschap betekent immers dat er in dezelfde periode veel progesteron door je lichaam stroomt. Het hormoon dat ervoor zorgt dat de bevalling soepel verloopt. Dit heeft als nadeel dat de spieren en gewrichten kwetsbaarder zijn en je bij ‘normaal’ sporten dus blessures kunt oplopen. Wees dus voorzichtig en doe altijd een goede warming-up.
Eerste trimester
Voorkom in alle gevallen dat je lichaam oververhit raakt. Spinnen en intensief hardlopen is dan ook geen goed idee. Wanneer je lichaamstemperatuur te vaak te hoog is, loop je zelfs kans op een miskraam. Het dragen van een hartslagmeter is dan ook zeker aan te raden. In de eerste periode zijn contactsporten als voetbal en hockey geen probleem.
Tweede trimester
Alle sportactiviteiten die je onderneemt die je hartslag boven de 140 slagen per minuut tilt, moeten worden beperkt to twintig minuten. Na de eerste vier maanden is het daarnaast raadzaam om ‘snelle positiewisselingen’, zoals vlug liggen en opstaan, te vermijden. Door de aanmaak van extra bloedvaten om de placenta te doen groeien, zorgt ervoor dat de bloeddruk daalt. Hierdoor kun je sneller duizelig worden en in het ergste geval: flauwvallen. Voorkom ook beenoefeningen, waarbij je op de rug ligt. Door het gewicht van de foetus wordt namelijk de bloedstroom naar je hart bemoeilijkt.
Derde trimester
Wanneer je een enthousiaste sporter bent, wil je natuurlijk graag je dagelijkse routine behouden en lekker blijven bewegen. Maar hoe fit je ook bent; doe het rustiger aan dan je gewend bent. Hoewel je er een marathon voor zou moeten lopen, bestaat dan de kans dat de placenta wordt afgescheiden. Hardlopen is daarom in het derde trimester niet meer aan te raden. Wees ook voorzichtig met het tillen van zware gewichten. In deze fase van de zwangerschap is zwemmen een uitstekende sportkeuze. Je traint hiermee het gehele lichaam en je uithoudingsvermogen wordt ook beter. Daarnaast draagt het water je gewicht, dus de kans op blessures is nihil. Vermijd in deze periode ook sit-ups, fietsen en paardrijden.
En yoga?
Misschien heb je weleens verhalen gehoord dat vrouwen in het eerste trimester beter niet aan yoga kunnen doen. Dit is echter onzin. Wanneer je een les krijgt, is het natuurlijk verstandig om de leraar te laten weten dat je zwanger bent, maar verder geeft deze onspannende sportbeleving geen complicaties. Yoga is juist een prima manier om je lichaam en geest in conditie te houden gedurende de zwangerschap. Daarnaast bevordert het de ademhalingstechnieken, waar yoga op gebaseerd is. Wanneer je later in de zwangerschap komt is het verstandig om je focus meer te verschuiven naar vormen van meditatie of pranayama. Luister gewoon goed naar je lichaam en ga niet meer mee in achterwaartse strekoefeningen of op de kop staan. Onthoud de stelregel: Wanneer het niet goed aanvoelt, is het ook niet goed voor jou.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.