Herfstgenot
Zo kleurrijk als de bladeren in de herfst, zo kleurrijk is ook het aanbod van groenten: groene spruitjes, rode biet, schorseneer, witte en rode uien, gele bieten en het wit van knolselderij. Vers van het veld zijn deze groenten niet alleen een genot voor het oog, maar ook voor het gehemelte. Als aanvulling of als een grote schotel in de vorm van stamppot of als soepsmaakmaker. De verse najaarsgroenten leveren ons op smakelijke wijze vele vitaminen.
Klein en vol van smaak: Spruitjes
De oorsprong van de koolsoorten ligt waarschijnlijk in Azië, maar de diverse soorten, zoals bloemkool, koolrabi, bladkool en broccoli ontwikkelden zich rond de Middellandse zee. Spruitjes zijn "pas" bekend sinds de middeleeuwen en komen oorspronkelijk uit de omgeving van Brussel, wat de Engelse naam Brussels sprouts en het Franse Choux de Bruxelles verklaart. Spruitjes smaken na de eerste vorst iets zoets, want dan ligt het suikerpercentage hoger. Het smaakt het beste wanneer de spruitjes niet te zacht, maar 'beethard' gekookt zijn. Afhankelijk van de grootte en de voorbereiding, bedraagt de kooktijd 5 tot 12 minuten. Spruitjes zijn puur erg lekker maar ook met boter of gegratineerd met aardappelen.
Zoetzuur: Rode biet
Van rode bieten zijn zowel zomer- als winterbieten verkrijgbaar. Zomerbieten zijn kleiner en worden verkocht met het loof er nog aan. Af en toe vind je op de wekelijkse markten ook nog weleens gele bieten. Beide rassen hebben een enigszins zoet-zure smaak samen. Rode biet kan in de klassiekers niet ontbreken en kan zorgen voor heerlijke 'Hollandse pot'. Het pellen van rode bieten geeft een sterke rode kleur af, dus een paar wegwerphandschoenen komen dan goed van pas.
Knolselderij
Door de uitgesproken geur en het frisse vruchtvlees is knolselderij zeer geschikt om een bijrol te spelen bij de soepgroenten. Specifieke etherische oliën geven de knol selderij de typische smaak. In kleine reepjes gesneden is knolselderij ook geschikt als marinade om een heerlijke salade te creëren.
Universeel toepasbaar: suikerbieten
Suikerbieten variëren zich in vorm: taps toelopend of ovaal en in kleur: witachtig-geel, rood of paars. Het vruchtvlees is daarentegen meestal geelachtig-wit en zoetzuur van smaak. Gepureerd of gevuld, als stamppot of gebakken groentensteak, suikerbieten kunnen in de keuken zeer veelzijdig ingezet worden.
Voor bijna alles inzetbaar: uien
Ze staan in verschillende varianten in de moestuinen: rood en wit, groot en klein, rond en langwerpig. Deze verscheidenheid is ook terug te vinden in de bereiding van deze scherpe en populaire groenten. In het najaar is het natuurlijk heerlijk om de traditionele uiensoep te maken en daarna gebakken ui voor bij het hoofdgerecht. Maar ook rauw in salades of als chutney is de ui heerlijk.
Spicy en lekker: schorseneer
Gebruik ook voor de schorseneer handschoenen bij het doppen: het sap in de schors verft je huid roodbruin. Om ervoor te zorgen dat de pittige wortels na het pellen wit blijven, moeten ze direct na het pellen in waterazijn of citroenwater worden gelegd. De ongeveer 35 cm lange staven smaken erg lekker bij vleesgerechten.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.