Kant-en-klaarmaaltijden onder de loep

Kant-en-klaarmaaltijden onder de loep

Iedereen heeft het tegenwoordig druk en ook de bereiding van het diner mag het liefst niet teveel tijd in beslag nemen. We kiezen dan ook steeds vaker voor kant-en-klaarmaaltijden, die in steeds grotere getale in de supermarkt opduiken. Makkelijk, maar hoe gezond zijn ze nu eigenlijk en krijgen we wel alle voedingstoffen binnen?

De commerciële industrie speelt handig in op de behoefte van de consument naar snelheid en gemak. Vooral de voedingsbranche heeft zeer goed door dat we niet iedere avond lang in de keuken willen of kunnen staan. De schappen puilen dan ook uit met kant-en-klaarmaaltijden en de kwaliteit van deze ‘hapklare brokken’ wordt gelukkig steeds beter. Want waar vroeger de magnetronmaaltijd nog een non-imago had, is een opgewarmde hap tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld.

Maar hoe zit het nu precies met de versheid en voedingswaarden in de kant-en-klaarmaaltijden? Het stigma dat ze minder vers zijn dan zelfbereide producten is logisch en veelal waar. Toch heeft de technologie niet stilgestaan en voldoen deze maaltijden tegenwoordig aan hoge kwaliteitseisen, prima te eten en veelal met weinig calorieën. Met de kwaliteit zit het dus wel goed, maar houd wel de uiterste houdbaarheidsdatum in de gaten.

Check de verpakking
De gemiddelde thuismaaltijd varieert tussen de 400 en 600 Kcal. Het vet-, koolhydraten-, en eiwitgehalte verschilt per gerecht en wordt bepaald door de ingrediënten. Wil je een kant-en-klaarmaaltijd ‘gezond’ houden, kies dan bij voorkeur voor maximaal 20 gram vet en neem bijvoorbeeld een maaltijd met vis. Door naar de inhoud op de verpakking te kijken kun je meteen inschatten hoe gezond de kant-en-klaarmaaltijd is. Een macaronischotel is nu eenmaal vetter dan een boerenkoolmaaltijd, dat is normaal gesproken ook zo. Wanneer je weinig zout eet, kunnen thuismaaltijden enigszins tegenvallen. Ze bevatten namelijk doorgaans veel zout, wat even wennen is.

Een minder goede kant van de thuishapjes is de grote van de portie. Veel mensen hebben niet voldoende aan een en pakken er een extra portie bij, of staan binnen een uur weer voor de koelkast. Ook het tekort aan groenten is een minpuntje. Hierdoor loop je veel noodzakelijke vitaminen mis, die je op een andere wijze zult moeten compenseren. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld extra (invries) groenten serveren of een paar stuks fruit als dessert nemen. Een thuispizza is ook een populaire ‘kookvervanger’. Hoewel een pizza natuurlijk minder gezond is dan een bloemkoolschotel, valt het aantal calorieën doorgaans mee. Het is de kunst balans te vinden in de voeding. Wanneer je afwisselend eet, is een keer per week zondigen, echt geen ramp.

Zorg voor afwisseling
Kant-en-klaarmaaltijden zijn dus zeker geen super slecht idee als je een keertje niet in de keuken wilt staan. Houd echter wel in de gaten dat een gezond voedingspatroon, met voldoende afwisseling en veel groenten, belangrijk is. Zoals bij alles: overdaad schaadt, maar een magnetronmaaltijd op zijn tijd is zeker niet verboden.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Maar hoe zit het dan met magnetron straling? Is dit nou gezond of niet?

Super, 16 september 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?