Spierpijn kan het sportplezier verknallen

Spierpijn kan het sportplezier verknallen

Iedereen kent het fenomeen. Je hebt lekker gesport, maar de dag erna kun je het bed bijna niet uitkomen. Alles doet zeer terwijl je toch helemaal niet zo hard bezig bent geweest. Spierpij is voor sommige zelfs een reden om de sportschoenen voortijdig aan de wilgen te hangen. Hoe komt dat toch, en belangrijk, hoe kun je het voorkomen?

Om spierpijn te kunnen begrijpen moet je eerst het lichaam snappen. De spieren in je lichaam hebben voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. Denk daarbij aan de borden pasta die wielrenners, zoals nu, tijdens de Tour de France naar binnen werken. Je lichaam haalt energie uit (opgeslagen) vetten, eiwitten en koolhydraten, die worden verbrandt. Hierdoor ontstaat energie, maar net als bij andere verbrandingsproducten, ook afval. Een van deze afvalstoffen noemen we melkzuur. Wanneer door een slechte doorbloeding het melkzuur sneller aangemaakt wordt dan afgevoerd, vormt er een ophoping van melkzuur in je spieren. Als dit melkzuur dan in aanraking komt met pijnpunten van de zenuwen, gaat er een signaal van je spieren door de zenuwen naar de hersenen en heb je spierpijn. Dit fenomeen doet zich vooral voor bij inspannende prestaties, zoals hardlopen in flink doorfietsen.

Verlate spierpijn
Hoewel verlate spierpijn, zoals in de ochtenduren, ook kan worden veroorzaakt door overtollig melkzuur, is er vaak een andere reden waarom je ’s ochtends moeilijk uit bent kunt stappen. Door de inspanningen, vooral als het lichaam deze niet gewend is, kunnen er kleine haarscheurtjes ontstaan, Deze zorgen voor pijnlijke spieren.  Deze scheurtjes worden door je lichaam herstelt, doordat er nieuw spierweefsel wordt aangemaakt om de belasting de volgende keer beter aan te kunnen. Dit is ook een van de effecten van regelmatige training en oefening.

Heeft spierpijn nut?
Jazeker. Het is een signaal van je lichaam van: ho, en niet verder! De spieren geven een teken dat ze zijn overbelast en rust nodig hebben. Het is dan ook niet verstandig om met spierpijn door te sporten. Dit kan tot vervelende blessures leiden.

De oplossing
Hoewel spierpijn voor een groot deel kan worden verholpen door regelmaat, zijn er hulpmiddelen om de klachten snel te verminderen. Een daarvan is een massage na het sporten, waardoor de afvalstoffen sneller uit het bloed verdwijnen. Een bad of hete douche kan ook verlichtend werken. Bij verlate spierpijn is rust het enige ‘medicijn’. Dit betekent overigens niet dat je op de bank moet blijven zitten, want dan word je alleen maar nog stijver. Sport echter wat voorzichtiger en rustiger. De beste tip blijft echter: doe het vooral in het begin rustig aan. Je kunt immers beter voorkomen, dan genezen!

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Doordat ik veel sport en heb ik ook wel eens last heb van mijn spieren, daarom gebruik ik regelmatig Eimermachers Pferdesalbe. Ik vind het persoonlijk een hele fijne zalf, die goed uitsmeert en ook (na een aantal keer gebruikt te hebben) de pijn verzacht. Normaal gesproken geloof ik niet zo in huismiddeltjes, maar deze helpt echt!

Marlies, 02 september 2009

benen masseren op de poerplate help mij heel goed

marlies m, 13 augustus 2009

een voedingsshake na inspanning helpt ook spierpijn te voorkomen.

petra van rixtel, 29 juli 2009

In heb altijd spierpijn na het wandelen of fietsen. Vooral in de benen. Ik voel altijd mijn benen ook b.v als ik een uurtje in de auto zit. Ik zit dan rustig naast de bestuurder.

Jannie van't Hoff, 29 juli 2009

Massage met IcePower spiergel brengt mijn spiertjes ook weer soepel en klaar voor de volgende fietstocht ! Tot in Zwolle

babs, 24 juli 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?