'Vel over Probleem'
In de documentaire 'Vel over Probleem' gaat programmamaakster Jessica Villerius op zoek naar de mechanismen achter Anorexia Nervosa. Jessica leed zelf 10 jaar aan deze eetstoornis en is dus iemand die over de ziekte kan weten.
Uitzending: woensdag 15 juli 2009 op Nederland 3 (KRO)
De film is anders dan alles wat we al hebben gezien. Jessica: "Ik maak geen gebruik van weegschalen, spiegels en kilo’s, omdat het daar in mijn optiek niks mee te maken heeft." De film wordt warm ontvangen door klinieken, ziekenhuizen, patiënten en families.
Na de film is er een praatprogramma met alle betrokkenen en artsen. Dit wordt gepresenteerd door Yvon Jaspers. Hierna wordt er een forum geopend waar men terecht kan met vragen over de film of over bijvoorbeeld hulp. Zowel stichting Korrelatie als gespecialiseerde artsen zitten dan klaar om vragen te beantwoorden.
Dit kan op kro.veloverprobleem.nl
Bekijk hier de trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=sKH56GZ5kuY
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
De KRO gaat in een vervolg-serie aandacht schenken aan dit probleem. Een tip: ook alternatieve therapeuten werken met mensen die eetproblemen hebben. Zelf heb ik een aantal jaar geleden een cliente gehad die, om verschillende redenen, niet bij de reguliere zorgverlening terecht kon. Toen zij uiteindelijk bij mij kwam -lopend, met sondevoeding- was zij vel over been, al een paar keer opgenomen geweest en steeds teruggevallen. Ik heb met haar op een andere manier gewerkt, met goed resultaat. Ik richtte mij niet op het al of niet eten maar op het probleem eronder. Zoals ook in het programma wordt gezegd: het niet eten is een symptoom; als alternatief therapeut werk ik - net als mijn collega's - met het probleem onder het symptoom.
Ik hoop dat de KRO in de serie ook aandacht wil geven/durft te geven aan deze kant van de hulpverlening. Alternatief betekent uiteindelijk alleen maar: op een andere manier - en vooral als die andere manier ook goed werkt: gebruik die dan, laat de - in dit geval anorexia- patienten ervan profiteren.
Met vriendelijke groet,
Magdaleen Boskamp, regressie en reincarnatietherapeut
M.J. Boskamp, 19 juli 2009
Ik vond het een confronterende documentaire, maar het lijkt dat het alleen bij jonge meisjes hoort, dus is het mijn probleem niet denk ik.
Dan zal het wel niet zo zijn.
Ik waardeer de meisjes dat zij daar zo open over konden praten, echt goed van ze, dat wilde ik even zeggen
Ellen, 18 juli 2009