Boost je afweersysteem

Boost je afweersysteem

Nu we met nogal wisselvallend weer te maken hebben, krijgt onze weerstand flink wat te verduren. Resultaat: sniffende neuzen en lichte griepjes zijn aan de orde van de dag. Maar hoe komt dit nu eigenlijk en hoe kun je zorgen dat je lichamelijke gestel minder vatbaar wordt voor de weersveranderingen?

Het immuunsysteem bestaat uit cellen, die infectie bekampen. Zonder deze ‘verdedigers’ zouden we simpelweg niet overleven. De witte cellen (neutrofiels) worden in het beenmerg speciaal vervaardigd om boosaardige binnendringers te elimineren. Iedere cel heeft daarbij een onwaarschijnlijk geheugen. Iedere ‘tegenstander’ die is overmeesterd wordt onthouden, zodat deze in de toekomst snel gesignaleerd wordt en zodoende eenvoudiger verslagen.

Andere verdedigingscellen zijn de bèta en t-lymfocyten. Deze schatten een ‘indringer’ in en sturen een signaal naar de andere cellen, die op hun beurt voor antilichamen zorgen. Deze antilichamen zijn proteïnen, speciaal om potentieel gevaarlijke (in sommige gevallen zelfs dodelijke) toxinen te neutraliseren

Hoe werkt het?
Wanneer je verkouden wordt, schakelt je immuunsysteem over op de aanval. Een dreiging voor het afweermechanisme wordt ‘opgevangen’ door de witte cellen, die de T-lymfocyten inschakelen om ‘ten strijden te trekken’. Soms krijg je hierdoor koorts, want een hogere lichaamstemperatuur is helend. Niet alleen om indringers te vernietigen, maar ook als signaal om meer ‘hulptroepen’. Je spieren doen dan ook vaan zeer. Dit is logisch te verklaren, want de strijd wordt juist daar gevoerd. Hierdoor voel je jezelf ook beroerd, maar als de strijd gestreden is knap je snel op.

Verkeerde afslag
Soms keert het lichaam, dat is ontworpen om tegen parasieten en bacteriën te vechten, zich tegen zichzelf. Expert zeggen dat dit komt doordat we in een steriel ziekenhuis worden geboren en het afweersysteem vooral in de beginfase van ons leven ‘werkloos’ blijft. Diabetes type 1 en artritis zijn voorbeelden van auto-immuunziekten. In plaats van je te beschermen, vallen bij deze ziekten het lichaam juist aan.

Wat helpt het immuunsysteem bij haar strijd?
De longen: Iedere long bevat slijm en kleine haartjes om indringers te ‘vangen’. Via de keel worden deze dan afgevoerd, waar ze geneutraliseerd worden. 
Maag: Priobiotica in de maag bindt zich aan vezels. Zij vormen een voortijdig waarschuwingssysteem tegen indringers die door het maagzuur zijn gedrongen. Bovendien helpen ze bij de productie van kill-cellen en antilichamen.
Zweet, tranen en speeksel: Allen zijn immuum-verdedigers. Zelfs regelmatig plassen werkt zuiverend.

  • Enkele tips om het lichaam een handje te helpen:
    Het lichaam is gebaat bij balans. Vooral een goede darmbalans is erg belangrijk. Drankjes als Yakult zijn daarom zeker een toevoeging en brengen rust in deze streek.
  • Speeksel, zweet en tranen zijn belangrijk voor ons immuunsysteem. Zorg dus goed voor je huid. Pas daarom vooral in de zomermaanden op met de zon (verbranden) en wind (uitdroging).
  • In ons ‘snelle’ leven missen we nogal eens fatsoenlijke voeding, zoals de anti-oxidanten die in fruit zitten en vezels (granen). Eet daarom minsten twee stuks fruit per dag en gebruik onverzadigde olijfolie bij de gerechten. Een handje nootjes is ook raadzaam, net als driemaal per week kip in plaats van rood vlees.
  • Slecht slapen is een bewezen oorzaak van een verzwakt immuunsysteem. Drink daarom na de middag geen koffie. Neem liever een glaasje warme melk voor het slapen. De aminozuren in de melk zorgen namelijk voor de mood-stabilisator Serotonine. Neem een warm bad, zet de tv of computer op tijd uit en lees liever een boek om langzaam in slaap te vallen.
  • Spanning in ons leven is normaal en zelfs noodzakelijk. Toch kan het te veel worden en ontstaat stress. Categoriseer daarom voor het slapen gaan je taken. Streep weg wat gedaan is en maak een to-do-lijstje. Meditatie en yoga kunnen ook zeker helpen voor een goede nachtrust.
  • Ga iedere dag wandelen. Al is het maar een stukje, bewegen is een prima middel om de afweer te verhogen. Sporten is sowieso erg goed. Het verhoogt de bloedcirculatie en zorgt voor Serotonine. Ook hier is ‘te’, net als bij veel zaken in het leven, natuurlijk ook niet goed.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?