Beter niet sporten tijdens hittegolf
De zomer is nu echt is begonnen , daar kunnen we met deze hittegolf niet meer omheen. De een vindt het heerlijk en de ander treed uit zichzelf, maar hoe zit dat nu eigenlijk met sporten bij deze hoge temperaturen?
Wanneer de temperatuur stijgt, stijgt ook je lichaamstemperatuur en door transpireren daalt je bloedvolume. Dat betekent dat je voldoende vocht moet aanvullen. Bij een hoge luchtvochtigheid, wat in ons land vaak het geval is, moet je extra alert zijn. Door de hoge luchtvochtigheid kan je transpiratievocht niet zo goed verdampen, waardoor je lichaam zijn overtollige warmte slecht kwijt kan. Wanneer je rillingen of kippenvel krijgt is je huid aanzienlijk warmer dan je omgevingstemperatuur, je zult dan meer moeten drinken en afkoelen om ernstige gevolgen te voorkomen. Dit zijn de eerste signalen van een hittestuwing, waar een uitdroging aan vooraf is gegaan.
Uitdroging
Bij droog en zonnig weer met een lage luchtvochtigheid merk je vaak niet dat je zweet, omdat het zweet verdampt voordat het de huid nat kan maken. Dit is verraderlijk, want bij deze weersomstandigheden kun je meer dan 2 liter lichaamsvocht per uur verliezen zonder dat je het merkt. Als het vochtverlies meer dan 2% van het lichaamsgewicht bedraagt, treedt al een vermindering van de prestatie op. Het vochtverlies na een lange duursport of marathon waarin onvoldoende gedronken is, kan wel 5-6% lichaamsgewicht verloren gaan door vocht. Je bent dan uitgedroogd met alle gevaren van dien. Het bloedvolume is afgenomen (ingedikt). Het bloed is hierdoor stroperiger en de doorbloeding ernstig verminderd. De lichaamstemperatuur zal nu stijgen en niet alleen de doorbloeding van spieren neemt af, maar ook de doorbloeding van organen. Dit kan tot gevolg hebben dat er bloed in de urine of ontlasting komt.
Hittestuwing
Iemand die zich gedurende langere tijd heeft heeft ingespannen in warme, vochtige omstandigheden en niet voldoende heeft gedronken, kan een hittestuwing oplopen. Vaak is het eerste verschijnsel van hittestuwing het optreden van pijnlijke krampen in de kuitspieren, die spieren worden het zwaarst belast tijdens hardlopen. Ook de coördinatie gaat achteruit en de kans op blessures neemt toe. Daarnaast treden vaak hoofdpijn, kippenvel, rillen, misselijkheid, braken, duizeligheid en extreem veel of juist extreem weinig zweten op. Het beoordelingsvermogen is verstoord waardoor iemand met een hittestuwing agressief kan worden als iemand probeert hem te laten stoppen met sporten. Uiteindelijk kan de sporter het bewustzijn verliezen en kan er een levensgevaarlijke toestand ontstaan. De eerste hulp bestaat uit het aanbieden van koele dranken, het geven van ijspakkingen in de nek of op het voorhoofd, en het hoofd koelen. Het is zaak snel medische hulp te zoeken.
Wanneer dreigt er gevaar?
Bij een duurinspanning van langer dan een uur geldt het volgende:
tot 24 graden Celcius is er in principe geen gevaar. Bij temperaturen van 25-26 graden Celcius kunnen er problemen ontstaan bij minder getrainde sporters, bij getrainde sporters kunnen deze problemen ontstaan bij iets hogere temperaturen (27-28 graden Celcius). Het is bij deze temperaturen verstandiger rustiger en korter te sporten en extra veel te drinken. Bij temperaturen boven de 28 graden Celcius is het voor iedereen gevaarlijk en verstandiger om niet te sporten.
Wanneer je toch graag wilt sporten en je weet dat je tegen extreme warmte kan, kies dan bij voorkeur voor een extra vroege training of later op de avond en sport minder intensief. Voor sommige geld dat al boven de 20 graden, laat staan dat het 25 graden of warmer is. Loop je bijvoorbeeld graag een uur hard, halveer dan nu de tijd, want 30 minuten in de warmte is dan een prima keuze. Blijf daarnaast altijd luisteren naar je lichaam, want de een kan nu eenmaal beter tegen warme omstandigheden dan de ander en nogmaals: drink voldoende!
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.