Acroyoga met een partner

Acroyoga met een partner

Traditioneel doe je yoga alleen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Yoga met een partner is niet alleen goed voor je lichaam, jullie zullen enorm veel lol beleven en het vergroot onderling vertrouwen.

Yoga is een tijd van zelfrefelctie en tot rust komen, maar je kunt net zo veel over jezelf en je lichaam leren tijdens een yogales met een samenwerkingspartner. Partner yoga (ook wel Acroyoga, omdat het acrobatiek en yoga combineert) heeft het extra voordeel van het opbouwen van vertrouwen tussen jou en je partner. Dan is er ook nog de extra kern van kracht die nodig is voor de persoon in de lucht en het dragende lichaam dat de basis vormt. Dus kies een partner uit en laat je inspireren door de yoga houdingen hieronder.

De dubbele plank

Dit is een geweldige pose om mee te beginnen. Hoewel het een hoop kracht vereist is het laag bij de grond en met de juiste techniek is het makkelijker  dan je denkt. Hoe te doen? Begin met de langste of sterkere persoon aan de onderkant. Palmen staan onder de schouders, benen zijn recht en de buik is aangespannen. Net als in een normale plank op de bal van de voeten maakt het lichaam een rechte lijn. Daarna is de bovenpartner aan de beurt. Met het gezicht naar de voeten stap je over de heupen van de onderpartner. Plaats beide handpalmen stevig op de enkels van de onderpartner en stap vervolgens voorzichtig voet voor voet op de schouders van de onderpartner. Probeer altijd je lichaam zo recht mogelijk te houden en aan te spannen. Houd deze houding vast voor 3-5 ademhalingen en stap daarna in tegenovergestelde stappen weer van de onderpartner af. Probeer het vervolgens eens andersom.

De dubbele tafel

Deze houding is simpel en toegankelijk en je traint iedere spier in je lichaam. Hoe het te doen? De basis begint in een tafel positie met je neus naar het plafond, met de voeten op heupstand onder de knieën en de handen op schouderbreedte uit elkaar. Til je heupen zo hoog als je kunt, zodat je knieën, heupen, rug en hoofd een lijn vormen. De bovenpartner stapt over het lichaam van de benedenpartner, met het zicht op de knieën. Plaats je handen op de schouders van de onderpartner, span je lichaam aan en stap voorzichtig, voet voor voet, op de knieën/ onder  dijen van de onderpartner. Duw je lichaam vervolgens uit zodat jullie lichamen de vorm hebben van 2 gestapelde tafels. Houd deze houding vast voor 3-5 ademhalingen en stap gecontroleerd naar beneden.

De dubbele boot

Dit is een goede houding om je kern te versterken en het verbeteren van je evenwicht. Hoe te doen? Begin zittend tegenover elkaar met gebogen knieën. Zet jullie voeten tegen elkaar, plaats je handen achter je om te kunnen balanceren en til de benen in de lichting van het plafond/ de lucht. Span je buikspieren aan, verleng je rug en richt je borst naar boven. Houd je rug recht. Houd deze houding 3-5 ademhalingen vast.
Gaat deze houding jullie makkelijk af? Dan kun je het nogmaals proberen met het vasthouden van elkaars handen. Volg eerst de stappen van de basis dubbele boot en wanneer jullie stabiel in de houding zitten probeer dan elkaars handen te pakken en houd dit nogmaals 3-5 ademhalingen vast. Vergeet niet je rug recht te houden, je zult merken dat dit moeilijker is zonder steun van de handen aan de achterkant.

De hond en de handstand

Voor de wat gevorderde stellen kun je deze houding proberen die 2 verschillende yoga poses combineert. Hoe te doen? De basis begint in de ‘downworth facing dog’ (neerwaarts gerichte hond positie) met de handpalmen plat, wervelkolom lang en de knieën gestrekt. De bovenpartner, of degene die de handstand gaat proberen plaatst de handen vlak voor de onderpartner en plaats de voeten (voet voor voet) op de onderrug van de onderparter. Breng het lichaam in een hoek van 90 graden, maar houd de voeten nog op het lichaam van de partner. Probeer de houding 5-10 ademhalingen vast te houden en wissel vervolgens weer om.

Ben jij al enthousiast geworden? Kijk in de buurt eens waar er acroyoga wordt gegeven, want er zijn mooie plekken (zoals aan het strand) waar geregeld lessen worden aangeboden. 


Trefwoorden van dit artikel: partneryoga, acroyoga, kracht
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Heb je dit al gelezen?

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?