Steeds meer hardloopblessures
De lente is begonnen, de krokussen en narcissen springen overal uit de perkjes en de temperatuur stijgt. Dit is het moment om die hardloopschoenen aan te trekken en lekker te gaan sporten. Maar het aantal hardloopblessures stijgt de laatste tijd sneller dan het aantal hardlopers. Er is niets vervelender dan een blessure die vroegtijdig een einde maakt aan een mooi vooruitzicht.
De hardloop trendHardlopen is momenteel een ware hype: het is leuk, je doet het wanneer het jou uitkomt, het kost niets, je bent lekker in de buitenlucht en iedereen kan het. In de stad, langs het strand, in het bos, bij mooi weer en zelfs in de stromende regen. Alleen of in groepjes, in hippe kleuren en je bepaalt zelf je grenzen en doelen. Maar helaas neemt het aantal hardloopblessures harder toe dan het aantal hardlopers.
Blessure cijfers
Uit onderzoek van
VeiligheidNL blijkt dat als je hardloopt met een bepaald doel, bijvoorbeeld voor een wedstrijd of om af te vallen, de kans op blessures stukken groter is. Deze groep traint intensiever en vergeet daardoor naar zijn/ haar lichaam te luisteren.
De beginnende hardloper
Ruim 2 miljoen mensen loopt wel eens hard. Meer dan een kwart daarvan zijn beginners. Vooral mensen die net beginnen met harlopen lopen het grootste risico hun lichaam te overbelasten. Wanneer je begint het hardlopen ben je soms al weken moed aan het verzamelen. Maar het is belangrijk om rustig aan te beginnen en niet te fanatiek te zijn. Wanneer het pijn doet, moet je niet doorgaan, maar even wat oefeningen doen of gaan wandelen. Je mag ook pas weer aan de volgende training beginnen als je helemaal hersteld bent van de vorige, dus als alle spierpijn weg is.
App je gezond
Hardloop-apps dragen ook bij aan al dat blessureleed. Wanneer je begint met hardlopen moet je leren luisteren naar je lichaam. Met oordopjes in en je app aan, luister je naar die stem en minder naar je lichaam. Apps zouden volgens VeiligheidNL juist moeten bijdragen aan het verminderen van hardloopblessures. Hoe? Als de apps hardlopers zouden voorlichten dan zou dat al flink wat blessures kunnen schelen.
Tips
Natuurlijk is hardlopen ook hartstikke gezond en stimuleert menig arts het aan als het gaat om gezondheidsbevordering. Maar zorg wel voor een goede trainingsopbouw, warming-up en cooling-down. Maar denk ook eens aan het programma Start to Run van de Atletiekunie, waarbij de trainers opgeleid worden zodat iedereen een goede start kan maken zonder blessureleed. Wanneer blessures niet zozeer in de weg staan, maar het vinden van motivatie een groter probleem? Dan kunnen (haalbare) doelen je helpen. Geef je bijvoorbeeld op voor Leontien Lies Run en loop samen met duizenden enthousiaste dames over de finishlijn. Kijk
HIER voor meer informatie over Leontien Ladies Run 2015!
Maar de beste tip is en blijft: luister goed naar je eigen lichaam!
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.