Aankomen door de feestdagen?
Het is helemaal niet nodig, maar het kan zomaar zijn dat ook jij je schuldig maakt aan een van de volgende 'fouten' als het gaat over eten tijdens de feestdagen.
1. Misbruik maken van je houding
Deze periode van het jaar is prachtig, maar het kan je gezonde eetpatroon behoorlijk verstoren. Veel mensen rationaliseren hun daden door zichzelf ervan te overtuigen dat het OK is om ongezond te eten, want het is een speciale gelegenheid. Deze houding maakt het makkelijker om al snel duizenden calorieën extra op te scheppen. Hoewel een lossere houding over eten met de feestdagen niet meteen hoeft te betekenen dat je kilo’s aankomt, maar dit betekent niet dat het de hele maand feest is. Beperk het tot de feestdagen en dan kun je ongestoord heerlijk genieten van eten zonder schuldgevoel.
2. Te grote porties
Het formaat van porties is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen, zo ook het formaat van een standaard bord. Door tijdens het diner kleine hapjes te serveren ben je meer met het proeven van het eten bezig. Je komt niet in de verleiding om overdreven grote hoeveelheden op te scheppen of door te eten als je eigenlijk al verzadigd bent. Het is geen probleem om een tweede hapje te nemen als de smaak bevalt, maar door kleine porties te maken is het voor een ieder makkelijker om niet overmatig veel te eten.
3. Constante verleiding van eten
Je kent vast de geur van vers gebakken broodjes die ervoor zorgt dat je spontaan honger krijgt. Je weet dus hoe krachtig zintuiglijke verleiding kan zijn. Het kan moeilijk zijn om verleidingen te weerstaan wanneer je omringd bent door een overvloed aan eten. De Feestdagen staan nu eenmaal in het teken van gezellig samen zijn en eten, want deze factoren gaan nu eenmaal hand in hand. Maak het jezelf niet extra lastig door overal in huis zoetigheid neer te zetten. Voor je er erg in hebt heb je dat kerstkransje al in je mond gestopt, terwijl je er niet eens aan zou denken als het er niet had gestaan.
4. Vergeet de vezels niet
Naast het bevorderen van de spijsvertering helpen calorie-vrije vezels de eetlust onder controle te houden doordat het zorgt voor een verzadigend gevoel. Daarnaast helpen vezels je bloedsuiker te controleren. Veel gerechten tijdens de feestdagen zoals afbak broodjes, koekjes, snoepjes en taartjes bevatten weinig tot geen vezels, waardoor je er al snel teveel van eet. Je kunt het vezelgehalte met een paar simpele tips als snel verhogen tijdens het diner. Vervang bijvoorbeeld de traditionele aardappel eens door geroosterde zoete aardappel en kies in plaats van de witte broodjes eens voor de volkoren variant. Groenten, bonen en linzen zijn ook vezelrijk en makkelijk aan een menu toe te voegen.
5. Niet alles wat fruit of groente bevat is gezond
Veel producten die er op het oog gezond uitzien bevatten verborgen calorieën. Een goed voorbeeld? Appels en cranberry’s zijn heerlijk en gezond, maar het probeem is dat de meeste soorten appelmoes of cranberrycompote worden ingepakt met een overmatige hoeveelheid suiker en geur-, kleur- en smaakstoffen. Hetzelfde geldt voor ingeblikte jams en fruit vol met suiker of glucosestroop. Naast het toevoegen van calorieën kunnen de toegevoegde zoetstoffen je bloedsuikerspiegel in de war brengen waardoor je eetlust juist toeneemt. Wanneer mogelijk, kies dan voor verse producten of bevroren varianten (zonder toegevoegd suiker) in plaats van ingeblikt fruit.
6. Overmatig gebruik van sauzen en jus
Iedereen weet dat sausjes bij het eten de boosdoener is van vele extra calorieën. Nu is het een feit dat de meerderheid van de mensen in ons landje aan het gourmetten is tijdens de feestdagen en staan er sausjes in alle soorten en kleuren op tafel. Probeer bewust te kiezen en alleen een sausje te pakken als het ook een toegevoegde waarde heeft. Het is beter om voedsel te dippen in sausjes dan het te laten zwemmen in een bord vol saus of jus.
7. De zoete verleiding van het toetje
Nagerechten overtreffen vaak de calorie inhoud van het diner. Wanneer je bewust hebt gegeten, maar het niet lukt om het zoete nagerecht de baas te blijven is het zonde van de moeite. Het nagerecht bevat namelijk vaak de meeste ‘loze’ calorieën die zich al snel opstapelen. Een bolletje ijs met een stukje taart en een toefje slagroom lijkt niet zo verkeerd als je licht hebt gegeten, maar je zult schrikken van de inhoud. Het nagerecht hoeft niet koste wat het kost op. Geniet er van, maar eet niet door als je vol zit.
8. Alles-of-niets-denken
De feestdagen kunnen een excuus zijn om alleen deze tijd van het jaar je dieet even te vergeten en te eten wat je maar wil. Beloof je nu al dat je in 2015 zal beginnen met het goede voornemen om gezonder te gaan eten?Maar wees eens eerlijk naar jezelf, voel je je daar echt goed bij? Waarom steeds weer alles of niets? Op dieet of alles loslaten? Probeer eens op zoek te gaan naar balans. Start daarom ook niet het zoveelste dieet in januari maar verander je levensstijl zodat je altijd lekker in je vel komt te zitten.
Fijne feestdagen!
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.