Buikspieren of bilspieren?

Buikspieren of bilspieren?

Waarom zijn veel mensen zo bezig met buikspieroefeningen? Levert het ons nou zoveel op of kunnen we ons beter op iets anders concentreren? De bilspieren bijvoorbeeld.

De buikspieroefeningen in de sportschool, wie kent ze niet? Samen werken aan een bikini-proof lichaam met een platte buik als doel toch? Helaas blijft het effect vaak uit. Ben je ook klaar om eens wat anders te proberen? Ga je dan eens richten op het trainen van je bilspieren én op het ontwikkelen van een goede core stability. Ondertussen train je dan buikspieren beter dan ooit.

Al van Core Stability gehoord?
Je "core" zorgt voor balans in je lichaam en vormt dus een heel belangrijke basis voor je hele lijf. Vergeet dus even de platte buik en begin bij de kern. Je lichaamshouding zal snel verbeteren, je zult minder last hebben van pijntjes en je rug, billen en buik worden alsnog strakker en sterker. En wat ook mooi is: je kunt thuis eenvoudig beginnen te trainen met bijvoorbeeld een dynaband, balanskussen of gymbal. 

Slecht voor je lichaam: de klassieke buikspieroefeningen
Crunches en sit-ups zijn bekende buikspieroefeningen die al tientallen jaren overal ter wereld worden uitgevoerd, maar dat wil niet zeggen dat het ook effectieve en verantwoorde oefeningen zijn. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze oefeningen zeer slecht zijn voor de wervelkolom en tussenwervelschijven. Sit-ups en crunches zijn buikspieroefeningen waarbij je de wervelkolom volledig tegen de natuurlijke S-vorm in naar voren buigt. Hierdoor zijn de oefeningen een directe aanslag op de tussenwervelschijven dat weer kan leiden tot irritatie aan het ruggenmerg. Dit zorgt ervoor dat spieren zich in dit gebied gaan aanspannen om schade te voorkomen. De spier verliest hierdoor gedeeltelijk of geheel zijn kracht. Andere spieren zullen deze functie overnemen en kunnen overbelast raken. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht waarin de schade alleen maar groter zal worden.

Gevarieerd trainen
Het is beter om een gevarieerde les te kiezen waarin het hele lichaam getraind wordt, de zogeheten core strength & stability training. Tijdens lessen of oefeningen gericht op het totale lichaam worden de buikspieren automatisch getraind waar ze voor zijn bedoeld. Buikspieren hebben namelijk een stabiliserende functie. Wil je toch je buikspieren trainen dan kun je dit het best doen met een persoonlijk trainingsprogramma en gebruik maken van losse gewichten en materialen zoals kettlebells, medicin ballen en gewichtjes. Op deze manier werk je niet alleen aan een sterker en strakker lichaam, maar ook aan je uithoudingsvermogen en houding.

Bilspieren trainen voor een strakke buik
Om een strakke buik te krijgen zul je eerst vet moeten verbranden voordat je een strakke buik te zien krijgt. Helaas is dit meestal de plek waar vetweefsel als eerst te zien is en het als laatst weg gaat. Om je vetverbranding te stimuleren kun je beter grote spieren trainen. Door het trainen van grote spieren in ons lichaam, waarvan de bilspier de grootste is, verbruiken we meer energie en dus verbranden we meer vetweefsel. Het trainen van de bilspieren zorgt er automatisch voor dat je ook andere spiergroepen traint die eraan verbonden zijn, waaronder de rugspieren en de beenspieren. Dit zorgt uiteindelijk voor weer voor een snellere vetverbranding en dus: een strakkere buik.

Het zou dus beter zijn om in sportscholen de buikspierkwartiertjes te vervangen voor bilspierkwartiertjes. Het is vele malen effectiever om een sterk, getraind lichaam te ontwikkelen zonder rugklachten, slechte houding, blessures of het getrek aan je nek.


 

Trefwoorden van dit artikel: buikspieren, bilspieren, sit-ups, crunches
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?