Ga de griep te lijf
De dagen worden korter, het weer guurder en we kruipen massaal voor de verwarming en daarmee vergroten we onbewust de kans op griep.
Het griepvirus ontwikkelt zich door een lage luchtvochtigheid en wanneer we gezellig met z’n allen in een kleine ruimte zijn is de kans op verspreiding van griep groter. Het virus verspreid zich via de lucht of lichamelijk contact met anderen. Wanneer het griepvirus je te pakken heeft kan het je zomaar een paar dagen uit schakelen. Gelukkig kun je de griep slimmer af zijn door gezond te eten.
De basis
Ben jij ook vaak verkouden of grieperig? Dan zou het zomaar kunnen dat dat aan je voeding ligt. Gezond eten is belangrijk om je weerstand op peil te houden. Probeer gevarieerd en regelmatig te eten. Dus: 3 maaltijden per dag en drie tussendoortjes. Kies zo veel mogelijk verse, onbewerkte producten. Biologische voeding is kwalitatief vaak beter, omdat er minder bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt en het meer vitaminen en mineralen bevat. Verder is het verstandig om van september tot en met april multivitaminen te gebruiken. Onze landbouwgrond wordt nu eenmaal steeds armer waardoor onze voeding minder rijk aan voedingsstoffen is geworden. Naast voeding zijn (nacht) rust, alcoholgebruik en roken ook van invloed op onze weerstand.
Lunch met tomatensoep
Om de griep uit je lichaam te werken is kippensoep het beste medicijn, maar om te voorkomen dat je überhaupt griep krijgt, is tomatensoep beter. In tomaten zit lycopeen, een sterke antioxidant die vooral na verhitting zijn werk goed doet. Een blikje van tomatenpuree per dag geeft je voldoende lycopeen om je te beschermen tegen virussen en huidveroudering! Ook lycopeen wordt beter opgenomen in combinatie met vet. Een scheutje olijfolie in de soep is dus niet alleen een smaakmaker maar ook echt gezond. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat, door tomatenrijke voeding, de witte bloedcellen tot 40% minder beschadigd raken. Witte bloedcellen bestrijden infecties en vrije radicalen.
Yoghurt als tussendoortje
Yoghurt krijgt steeds meer erkenning voor z'n gezonde eigenschappen. Een nieuw onderzoek suggereert dat yoghurt kan helpen om griep en verkoudheid te voorkomen. Onderzoekers lieten mensen verschillende soorten yoghurt eten, zowel gepasteuriseerde als ongepasteuriseerde yoghurt. Voor iedere deelnemer gold: eenmaal daags één kopje yoghurt. Een andere groep mocht helemaal geen yoghurt eten. Na een jaar bleek onder de yoghurteters griep en verkoudheid minder vaak voor te komen.
Een drankje tijdens het sporten
Sportdrank helpt je lichaam niet alleen sneller te herstellen na het sporten, maar het zou ook wel eens een goede bescherming tegen de griepgolf kunnen zijn. Volgens een studie, waarin triatleten tijdens een zware training iedere 15 minuten 1 glas sportdrank dronken, bleek dat zij een beter immuunsysteem hadden dan degenen die een placebo kregen. Waarschijnlijk komt dit doordat de koolhydraten in sportdrankjes de normale stijging van cortisol tijdens het sporten kan voorkomen. Cortisol, een hormoon dat wordt gemaakt in de bijnierschors, onderdrukt het immuunsysteem.
Kook heet!
Capsacine is het stofje dat de brandende sensatie veroorzaakt als je chili pepers eet. Dit hete stofje zorgt ervoor dat je lichaam meer antilichamen aanmaakt. Meer antilichamen betekent een hogere weerstand en dus minder verkoudheden en infecties. Zorg dus voor een goed gevuld kruidenrek, om giftige stoffen te verjagen en je immuunsysteem te versterken.
Gezonde snack: paranoten
Een paranoot bevat ongeveer 100 microgram selenium. En dat zou wel eens precies genoeg kunnen zijn om je te beschermen tegen luchtweginfecties. Een twee jaar durend onderzoek liet duidelijk zien dat een voedingssupplement met 100 gram selenium een betere bescherming biedt dan een voedingssupplement met alleen vitamine A,C en E. Van selenium is bekend dat een tekort een verslechterde weerstand veroorzaakt.
Weinig vet, maar niet vetloos
Vaak wordt er gedacht: hoe minder vet, hoe gezonder, maar dit is niet helemaal waar. Verzadigde vetten zijn niet gezond en bevinden zich in vooral in koek, snoep, taart, chips, snacks, kant en klaarmaaltijden en sausen. Maar de juiste vetten zijn gezondheidsbevorderend en noodzakelijk voor je weerstand. Wanneer je te weinig vet eet, minder dan 10% van je totale inname in kilocalorieën, bestaat de kans dat je te weinig omega-3 (vete vis, walnoten, lijnzaad, chiazaad) en omega-6 (zonnebloemolie, sojaolie) vetzuren binnenkrijgt. Je lichaam heeft deze twee vetten nodig om infectiebestrijdende cellen aan te maken. Echter blijkt vooral de verhouding tussen deze twee van groot belang als het om onze gezondheid gaat. Wij krijgen in de westerse wereld veel teveel omega-6 vetzuren binnen, wat zelfs kan leiden tot gezondheidsklachten of zelfs ziekte.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Interessante wetenswaardigheden. Kunnen jullie de bronnen vermelden van de verschillende onderzoeken.
Dina, 10 november 2013