Kom op, word vrolijk!

Kom op, word vrolijk!

Depressief door zwangerschapshormonen? Verbeter op natuurlijke manier je gemoedstoestand, waardoor stress en neerslachtigheid geen grip op je krijgen. Niks medicijnen, gewoon leuke dingen doen!

Wees actief
Oké, het laatste waar je waarschijnlijk aan zult denken wanneer je boos of verdrietig bent is actief bezig zijn. Jezelf op de bank parkeren en de gordijnen dichttrekken lijkt een veel betere optie. Bewegen zorgt echter voor de aanmaak van endorfine, het hormoon dat in je hersenen wordt geproduceerd en je gemoedstoestand aanzienlijk verbetert. Motiveer jezelf dus om een wandeling te maken, te gaan zwemmen of een fitnesssessie te doen. Je baby zal hiervan uiteindelijk ook profijt ondervinden.  

Chemische reactie
Serotonine wordt op een natuurlijke manier geproduceerd in de hersenen en er wordt van gezegd dat het werkt tegen paniekaanvallen en depressies. Door het serotonine-niveau te verhogen, zul je jezelf dus beter gaan voelen. Veel zonlicht helpt bij de aanmaak van serotonine. Dit verklaard waarom mensen zich in de zomer vaak beter voelen dan in de winter. Door een mooi toeval, bevat pure chocolade een substantie genaamd tryptofaan, wat het brein gebruikt om serotonine te vervaardigen. Dus mocht het zonnetje niet te veel schijnen, kun je jezelf altijd nog tegoed doen aan een flinke reep chocola!

Zing als je de blues hebt
Slechte dag? Zet een cd op met het volume op tien en zing je longen eruit. Behalve dat dit spanning verlicht, is het bijna onmogelijk om jezelf slecht te voelen als Madonna of Duffy uit je speakers knalt en je heerlijk mee galmt. Een tip: doe dit niet met een I-pod op je hoofd, want dan denken de buren misschien dat er een schreeuwende vrouw naast hen is komen wonen.

Schrijf een brief
Opschrijven wat je voelt, kan zorgen dat negatieve gevoelens een ‘plaatsje’ krijgen. Of het nu een brief is naar iemand die je verdrietig heeft gemaakt, of een willekeurige stroom gevoelens, door woorden op papier te zetten blaas je stoom af. Zorg wel dat je de boze brief niet in de brievenbus, maar in de vuilnisbak werpt.

Kleur je leven
Kleur heeft een grote invloed op onze stemming. Draag daarom, vooral in de winterperiode, kleurige kleding. Dit hoeft natuurlijk geen knal roze outfit te zijn, maar een fel accessoire doet vaak al wonderen. De kleur oranje geeft emotionele, lichamelijke en seksuele energie. Geel is de kleur van innerlijke kracht en optimisme. Indigo kalmeert woede. Paars helpt tegen paniekgevoelens en van turquoise wordt gezegd dat het de emotionele weerstand verhoogd.

Slaap therapie
Vermoeidheid maakt je chagrijnig en emotioneel. Tijdens je zwangerschap voel je jezelf moeier dan normaal. Een extra dutje kan dan ook wonderen verrichten. Als we het toch over de slaapkamer hebben, ook een orgasme verlicht de spanning en helpt je met slaapproblemen. Er wordt zelfs beweerd dat het je weerstand bevorderd. Dit is vooral goed nieuws, omdat zwangere vrouwen bepaalde medicamenten tegen verkoudheid niet meer mogen gebruiken.

Mood food
Sommige eetwaren hebben invloed op stemmingswisselingen en neerslachtige buien, zoals melkproducten, suiker, cafeïne en alcohol. Groenten, fruit, vis, noten en granen verbeteren daarentegen de gemoedstoestand en zijn daarnaast goed voor de gezondheid van de baby.

Laat maar waaien
Accepteer dat zwanger zijn soms vervelend en vooral langdurig kan zijn. Stemmingswisselingen zijn dan ook onvermijdbaar. Geef jezelf toestemming om te huilen, dat lucht op. Het opkroppen van gevoelens zal je toestand zeker niet verbeteren. Zoek steun bij je partner, moeder of een goede vriendin en accepteer hun goed bedoelde hulp.

Verjaag de druk
Zwangerschappen brengen ook veel stress met zich mee. Hierdoor kan je bloeddruk verhoogd raken, wat tot complicaties kan leiden voor jou en je ongeboren kind. Besteed daarom een gedeelte van je dag aan leuke en ontspannende dingen, zoals een heerlijk warm bad of een melige vrouwenfilm.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?