Appelwangen
Misschien heb je het wel eens gezien bij je moeder of je oma en denk je dat het alleen bij oude(re) vrouwen voorkomt. Of misschien heb je er zelf last van, van permanent rode wangen. Appelwangen, oftewel couperose. Wat is het precies en hoe kom je er van af?
Couperose is een aandoening die wordt gekenmerkt door zwakke haarvaatjes in de huid: de vaatjes springen snel waardoor ze er aan het huidoppervlak rood uitzien.
Als je last hebt van couperose is het allereerst belangrijk om overgangen van heel warm naar heel koud en andersom zoveel mogelijk te vermijden. Door warmte zetten de haarvaatjes in de huid namelijk nog meer uit terwijl ze door koude ineen krimpen. Door de overgang kan het haarvaatje breken. Het gevolg: een gesprongen haarvaatje erbij en daarmee een verergering van de aandoening.
’s Winters en ’s zomers is het dus oppassen geblazen voor mensen met couperose; zij moeten hun huid goed beschermen met een volle, oliehoudende crème met daar overheen een (crème met) uv-filter tegen de schadelijke invloeden van de zon.
Stoor je je te erg aan het probleem, dan kan de schoonheidsspecialiste het behandelen met behulp van lichtflitsen of door de gesprongen vaatjes aan te stippen met de T-Away.
De T-Away is een apparaat dat gebruik maakt van hoogfrequente wisselstroompjes, die door een klein gouden staafje worden geleid. Met dat staafje worden oneffenheden in de huid aangestipt. De wisselstroompjes zorgen ervoor dat de huid op die plek heel erg warm wordt, waardoor de oneffenheden verschrompelen en daarna verdwijnen.
De behandeling is heel plaatselijk, exact op het adertje of vlekje dat een oneffenheid veroorzaakt. Er ontstaat een klein korstje op de behandelde huid, dat er na een paar dagen afvalt. De huid eronder is lichtroze, maar kleurt snel bij tot de normale huidtint.
Met de T-Away kan niet alleen couperose, maar ook pigmentvlekken en ouderdomswratjes of steelwratjes goed behandeld worden.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Ik heb 9 weken geleden de behandeling gedaan. Voorheen had ik het laten flitsen en dat ging geweldig een bruin vliesje na 3 dagen en direct een nieuwe huid eronder. Ik dacht dat die flitser T Away heette vandaar de afspraak gemaakt. Toen ik in de stoel lag zag ik dat het anders was. Had ik maar nee gezegd. Het was niet pijnlijk maar ik heb blijvende littekens. 1 zeer grote vlek van een 20 eurocent en 4 kleine plekken allemaal even lelijk. Maar de 2 grote plekken zijn vurig rood, doorschijnend met veel adertjes erdoorheen lopend want naast het pigment was er ook couperose. De pigmentvlekken zijn weg maar de littekens zijn wellicht nog erger zeker als ik bedenk dat ik het had kunnen laten flitsen. Er kwam een giga korst op een enorm dikke toen zag ik al dat dit niet zomaar goed komt. Je ziet precies waar de huid is weg gesmolten en de huid doet geen enkele moeite om terug te komen of bij te kleuren. Nu zal het naar een jaar wel bijgaan kleuren zo werkt dat. Maar de beschadiging raak ik nooit meer kwijt.. ( het lijkt op een spade die in de klei grond is gestoken zo'n scherpe rand zie je echt) word echt bang als ik het zie. zoveel spijt van. Nooit meer en het wratje en een moedervlek die behandeld zijn zijn ook lelijk. Aub nooit doen. Had ik deze reacties maar eerder gezien. Zoveel spijt van. Kan nooit meer zonder make-up want het ziet er heel raar uit als open huid .
A Beekhuijzen, 27 februari 2017
Beste Sa, Ik heb ook hetzelfde meegemaakt net als je. Ik heb courperose laserbehandeling met yag laser gehad en nu op mijn neus heb ik een deuk/putje. Mag ik vragen wat verder heb jij gedaan? en tijdens dit 4 jaar, is de deuk op je neus beter is geworden.
Ik maak me heel veel zorgen.
Alvast bedankt voor je reactie.
Star
star, 19 april 2016
Ik heb last van lichte couperose ( lichte vaatjes bij mijn mondhoeken en wangen) wilde de behandeling nemen van t away, maar nu ik dit lees twijfel ik er wel over : /
Sa, 21 januari 2014
Ook ik heb littekens overgehouden aan een T-away behandeling. Mijn gezicht is zo ernstig beschadigd door de behandeling dat ik mij zonder dekkende make-up niet meer kan vertonen. Ik heb grote spijt dat ik de behandeling heb laten doen tegen pigmentvlekken. Voor de behandeling was mijn gezicht mooier dan nu het geval is. Ik kan nu niets anders doen dan hopen dat door de jaren heen de donkere littekens vervagen.
Grote spijt, 08 december 2013
Ook ik heb zeer slechte ervaringen met de T away.
Ik heb een behandeling voor couperose gehad en nu
heb ik littekens op mijn wangen. Uiteraard hadden ze dit nog nooit meegemaakt...
Deze risico's zijn mij nooit verteld, er werd mij voorgehouden dat het niet mis kon gaan, omdat er heel oppervlakkig gewerkt wordt. Wel dat er eerst korstjes en roodheid kon voorkomen, wat ook zo was,
maar dat zou, zeker met gebruik van hun (natuurlijk zeer dure) verzorgingsproducten, weer helemaal wegtrekken. Dat is dus niet zo! ik heb alles gedaan wat ze hebben gezegd en je blijft het zien en je voelt het zelfs ook, er zitten gewoon brandwondlittekens op mijn wangen! Laat NOOOOOOIT iets aan je gezicht doen met de T-away, je komt zeer bedrogen uit, en helaas hebben ze hier geen oplossing meer voor. Iemand nog ideeën, wat nu te doen?
Monique, 01 februari 2013
Sinds mijn 13e heb ik last van veel en zeer zichtbare couperose op mijn neus. Na jaren wikken en wegen en veel speurwerk naar ervaringen heb ik enkele maanden geleden besloten om ze weg te laten laseren omdat ik het camoufleren moe was. Inmiddels heb ik 3 behandelingen ondergaan, waarvan de eerste 2 met een KTP laser en de laatste met een Xeo laser. De eerste 2 behandelingen gaven geen verschil in de couperose waardoor ze bij de derde behandeling overgestapt zijn op de XEO laser. Na deze laatste behandeling kreeg ik daarna gelijk blaasjes met geel vocht over beide neusvleugels. Gelukkig zijn deze geheel weg getrokken alleen heb ik nu aan beide kanten diepe geulen/deukjes in de vorm van de adertjes lopen . Ik heb inmiddels gisteren een afspraak gehad bij het instituut waar ik behandeld ben geweest. Zij gaven aan dit nog nooit meegemaakt te hebben en stelde voor om het op te gaan lossen met een Dermastamp. Alleen was ik hier niet gerust op en heb gevraagd om inschakeling van een arts. Zij zullen een cosmetisch arts naar mijn neus laten kijken echter is zij nu nog met vakantie. Deze cosmetisch arts is heden werkzaam bij de GGD waardoor ik niet weet of ik op haar expertise kan vertrouwen? Ter volledigheid: tussen alle behandelingen heeft 6 weken tijd gezeten, een half uur voor de laatste Xeo behandeling hebben ze mij nog een acnebehandeling gegeven (ook op mijn neus) en de laatste behandeling met de Xeo is gisteren 6 weken geleden. Ik ben nu erg bang en voel me radeloos..Ik weet niet of ik het instituut kan vertrouwen en vertrouw er ook niet op dat het verstandig is om Dermastamp toe te passen op een couperose huid. Overigens zit alle couperose er nog steeds...kan iemand me helpen?
Sa, 13 augustus 2012
Ik heb een t away behandeling gehad om mijn moedervlekken op mijn buik weg te halen. Resultaat: Littekens groter dan de moedervlekken zelf waren. Heel erg jammer.
A Kats, 24 juli 2012
P.S. Dit geld niet alleen voor de T-Away, alswel de coagulatie en diademi, alles gaat via een naaldje dat onder stroom staat, dit brnd het dicht, maar ook je huid, dus en branwond en litteken en zeer verdrietig! Camoufleer het en denk gewoon: rode wangen horen bij mij, en kleine rode vlekjes ook camoufleren of soms met bruin oogpotlood bewerken, krijg je een moedervlek. Vergeet niet: iedereen heeft oneffenheden, en het geeft niet dat maakt je juist karaktervol, en ook al haal je het weg, dan is er wel weer een ander vlekje waar je je aanstoord! Leontien, ik vind dit een slecht artikel, je gaat niet in op de risico's van de behandelling en je bent alleen maar bezig met perfectie, ik lees meer artikellen, waar ik echt over denk van wat is dit?
lo, 06 juni 2012
T-Away=No-Away, niet alleen Ik, maar meer ervaringen van anderen is gebleken, vermeerdering en littekens, ik kamp met littekens door de -T-Away, ben nog jong, maar moet er maar mee dealen! Mijn advies doe het niet, ader blijf je zien plus putje of verdikking, litteken dus!
Lo, 06 juni 2012