Verschillende soorten reuma en bijbehorende verschijnselen

Verschillende soorten reuma en bijbehorende verschijnselen

Bij reuma denken we meestal aan reumatoide artritis of artrose, de meest bekende soorten reuma. Maar reuma is een verzamelnaam voor meer dan tweehonderd reumatische aandoeningen.

Onder reuma verstaan we aandoeningen aan het bewegingsapparaat, ook wel botten, spieren, gewrichten en pezen. Hierbij gaat het niet om de aandoeningen die het gevolg zijn van een ongeval of blessure. Met reuma heb je vaak last van pijn en stijfheid van gewrichten en omliggende weefsels. Hierdoor worden veel reumapatiënten beperkt in hun dagelijkse handelingen.

Ongeveer een op de tien Nederlanders heeft langdurige reumatische klachten, dit zijn ruim anderhalf miljoen Nederlanders. De meeste oorzaken van reuma zijn echter nog onbekend. Reuma is (nog) niet te genezen. Gelukkig zijn er wel verschillende behandelingen bijvoorbeeld door middel van therapieën of medicijnen.

Welke vormen van reuma bestaan er?

Er bestaan meer dan tweehonderd soorten reuma, maar over het algemeen delen artsen de vormen van chronische reuma in drie verschillende categorieën in:

Categorie 1: Ontstekingsreuma

Kenmerkend voor deze categorie zijn de chronische gewrichtsontstekingen die door het hele lichaam, of plaatselijk, kunnen voorkomen. Bijna 400.000 Nederlanders leiden aan deze vorm van reuma:

  • Reumatoïde artritis (RA)
    Reumatoïde artritis is een van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma. Het afweersysteem van het lichaam is ontregeld waardoor er ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Deze reumatische aandoening komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen.
  • Ziekte van Bechterew
    De ziekte van Bechterew is een aandoening die zich kenmerkt door ontstekingen in de gewrichten van de wervelkolom en het bekken. De ontstekingen die bij de ziekte van Bechterew ontstaan kunnen leiden tot het vastgroeien van de wervels in de rug. Deze aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. 
  • Systeemziekten
    Bij de aandoening systeemziekten komen de ontstekingen niet alleen voor in de gewrichten maar ook in organen. Hierbij valt te denken aan de nieren, de huid en de slijmvliezen, de longen en het hart. Er zijn systeemziekten die levensbedreigend zijn. Voorbeelden van systeemziekten zijn: systemische lupus erythematosus (SLE), het syndroom van Sjogren en Sclerodermi.

Categorie 2: Slijtagereuma (Artrose)
Artrose is een van de reumatische aandoeningen waarbij het gewrichtskraakbeen achteruit gaat in kwaliteit. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan. Deze vorm van reuma komt voornamelijk voor in de nek, onderrug, heupen, knieën of handen. In Nederland zijn er ongeveer 650.000 mensen met artrose.

Categorie 3: Weke-delen reuma
De term zegt het al. Bij deze vorm van reuma heeft men last van weke delen zoals de spieren, pezen en aanhechtingsbanden. Voorbeelden zijn een slijmbeursontsteking (bursitis) of peesontsteking (tendinitis). Een ander voorbeeld van weke-delen reuma is fibromyalgie, waarbij men vooral last heeft van pijnklachten in de spieren en pezen.

Wat zijn de behandelmethoden?
De beste behandeling of therapie is verschillend per persoon en per vorm van reuma. Overleg met uw reumatoloog is noodzakelijk. Ondanks het feit dat een chronische reumatische aandoening niet kan worden genezen zijn er veel mogelijkheden om de klachten en gevolgen te beperken. Er is een breed aanbod van medicijnen, oefentherapieën en kuren.

Beweging
Beweging is van groot belang. Door voldoende beweging blijft de conditie van spieren en gewrichten zoveel mogelijk behouden. Hierdoor kunnen de klachten beperkt blijven. Stijfheid van gewrichten en de wervenkolom bij reumatische patiënten kan zo voorkomen worden. Door gerichte oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen veel klachten verminderd worden.

    * TIP - Meer weten over reuma? Ga naar de special reuma van Dokterdokter.nl

Door de redactie van Dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: reuma
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Misschien ben ik veel te laat met mijn reactie maar ik wil toch even reageren op de vraag of reuma invloed heeft op de conditie. Reuma heeft bij mij wel degelijk invloed op de conditie. Maar soms als alle omstandigheden flink meezitten (droog warm land o.a. Spanje of Portugal ) dan blijkt toch steeds weer dat ik altijd nog een behoorlijk goede conditie heb en dat is fijn.

maria, 24 juni 2014

ik ben arco ik heb toen ik 6 was al reuma toen ik het hoorde raakte ik in paniek want ik hou erg van sporte sinds dat ik reuma heb is mijn conditie erg achter uit gegaan dus ja je conditie kan aan getast ik vind het erg jammer maar sporten kan ik niet meer :(

Arco, 16 december 2013

Ik heb een tweetal jaar geleden de diagnose reumatoide artritis gekregen. Met ledertrexate (8 stuks) en foliumzuur hou ik de boel redelijk onder controle : op uitzondering van af en toe pijnlijke gewrichten in de voeten en wat stramme vingers geen last . Ik was een verwoed marathon loper, toch zo'n 12 marathons per jaar. Het eerste jaar reuma ging mijn conditie achteruit maar het ging nog redelijk, ik liep gewoon 15% trager en moest al eens wat stappen de laatste km's. . Maar na 2 jaar - ondanks blijven proberen - heb ik nog nauwelijks conditie genoeg voor een halve marathon. Mijn reumatologe kent niet veel van sport en sportdokters niets van reuma.... Heeft reuma invloed op uithoudingsvermogen / conditie ?

jo , 01 december 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?