Veilig voedsel bewaren in de koelkast
Verse vis en gebak zijn in de koelkast heel beperkt houdbaar. Andere levensmiddelen kun je langer bewaren.
Het is soms verleidelijk om voor veel dagen tegelijk boodschappen te doen. Maar je kunt niet alle soorten voedsel lang bewaren. Als je enkele regels in acht neemt, kan je weinig gebeuren.
Vlees
Vries vlees dat je niet meteen nodig hebt, zo snel mogelijk in. Ontdooi vlees op een afgedekt, diep bord in de koelkast. Spoel na het ontdooien het resterende vleessap weg, want hierin verzamelen de
bacteriën zich. Eenmaal ontdooid vlees mag je niet opnieuw invriezen.
Kip
Kip kan besmet zijn met de
salmonellabacterie. Deze dood je alleen door het vlees tot op het bot te garen. In de vriezer blijft de bacterie in leven. Zodra je de kip ontdooit, worden de bacteriën weer actief. Ontdooi kip bij voorkeur in de koelkast. Bewaar verse kip op een diep bord of in een bakje onderin, nooit langer dan twee dagen. Zorg dat er geen vocht van de kip op andere levensmiddelen lekt. Gebruik de snijplank en het mes dat je voor de kip gebruikt nooit voor andere producten.
Rund- of varkensvlees
Vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Rauw gehakt, hamburgers en slavinken zijn 1 dag te bewaren. Gebakken en gebraden vlees (goed afgekoeld buiten de koelkast) bewaar je niet langer dan 3 tot 4 dagen in de koelkast. Rauw en geroosterd vlees dat is overgebleven van het gourmetten altijd weggooien.
Vis
Verse vis en schelpdieren kun je hooguit 1 dag in de koelkast bewaren. Gerookte en gebakken vis 2 dagen. De meeste vis kun je rauw invriezen, maar mosselen niet. Zorg dat er geen vocht van de vis in aanraking komt met andere levensmiddelen.
Zachte kazen
Zachte kaasjes zoals brie en camembert zijn vier dagen houdbaar in de koeling. Smeerkaas is na opening nog een week houdbaar. Schimmel op deze producten betekent: weggooien! Restjes zachte kaas die een tijd lang buiten de koelkast hebben gestaan, kun je ook beter weggooien.
Soep
Zelfgemaakte soep kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren. De soep eerst snel en volledig laten afkoelen.
Sauzen
Een geopende pot of tube mayonaise of andere saus kun je minimaal drie maanden bewaren. Tomatenketchup zelfs negen maanden. Een ongeopende pot kan in het keukenkastje.
Restjes
Bewaar nooit te veel restjes. Zet nooit warme of nog niet voldoende afgekoelde restjes in de koelkast. De temperatuur stijgt dan, waardoor andere producten kunnen bederven. Snel afkoelen is belangrijk. Dit doe je door kleine porties te maken. Een pan of schaal met een restje kun je ook in een bak met (ijs)koud water zetten. Zet afgekoelde restjes altijd binnen 1 uur in het midden van de koelkast. Binnen twee dagen opeten.
Appelmoes
Een aangebroken pot appelmoes is maar twee dagen houdbaar. De houdbaarheidsdatum is alleen geldig als de pot onaangebroken is.
Eieren
Je kunt eieren tot vier weken na aankoop bewaren. Twijfel je over de versheid? Laat dan een ei voorzichtig in een pan met koud water met zout zakken. Een oud ei dwijft of komt naar boven. Gekookte eieren kun je 3 dagen bewaren in een bakje water, wel meteen pellen na het koken.
Gebak
Taart en gebak niet langer dan 1 dag bewaren. Slagroomtaart en –gebak bederft niet sneller dan bijvoorbeeld appeltaart. Je bewaart het in het midden van de koelkast.
Frisdrank
In frisdrank zit koolzuur. Dit helpt bederf te voorkomen. Zet een geopende fles in de deur. Koolzuurhoudende dranken waar fruit in zit zoals sinas zijn drie tot vier dagen houdbaar. Cola en 7-up langer.
Pak sap
Geopende pakken sap kun je 3 tot 4 dagen bewaren. De beste plek is het middelste gedeelte van de koelkast.
Zuivel
Melk, chocolademelk, vla en slagroom kun je na opening of bereiding nog drie dagen bewaren. Karnemelk, drinkyoghurt, yoghurt en kwark zijn zeker vier dagen na opening nog te consumeren. Vuistregel: als melk (of een ander zuivelproduct) 1 uur buiten de koeling staat, is het 1 dag korter houdbaar.
Boter en margarine
Echte boter is 1 tot 2 weken houdbaar. Een kuipje geopende margarine en halvarine ongeveer vier weken.
Door de redactie van Dokterdokter.nl
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.