Trombosebeen: wees er snel bij
Veneuze trombose en longembolie komen veel voor, per jaar in Nederland bij ongeveer 15.000 tot 30.000 personen. Bij deze aandoeningen is het belangrijk om ze zo snel mogelijk vast te stellen en te behandelen, om chronische klachten en ernstige complicaties te voorkomen. Leer daarom de symptomen van een trombosebeen en longembolie herkennen.
Bloed moet vloeibaar zijn en bij een wondje moet het kunnen stollen. Bij mensen met
trombose gaat het bloed stollen zonder reden. Er ontstaat dus een bloedstolsel in het bloedvat, die de bloedbaan afsluit. Het bloed kan daardoor niet goed stromen, wat ziekmakend is.
Wanneer een bloedstolsel optreedt in de slagaderen, de bloedvaten die van het hart afgaan, spreek je van
arteriële trombose. Hierdoor kan bijvoorbeeld een herseninfarct of
hartinfarct ontstaan.
Wat is een trombosebeen?
Als trombose in de aderen ontstaat wordt het, veneuze trombose genoemd. Veneuze trombose kan in het gehele lichaam optreden, maar er is een duidelijke voorkeur voor de benen. Vandaar de benaming trombosebeen. Indien een stolsel in de diep gelegen aderen van het been optreedt, spreekt men van
diep veneuze trombose (DVT). Trombose in een oppervlakkig gelegen ader wordt tromboflebitis genoemd.
Wat is een longembolie?
Er kan een stukje van het bloedstolsel in het been afbreken. Dat heet een embolie. Deze embolie wordt meegevoerd met de bloedstroom en kan ergens in de kleine vaatjes vastlopen. Wanneer een embolie vastloopt in de bloedvaten van de longen, is er sprake van een longembolie. Hierbij blokkeert een bloedstolsel in een slagader van de longen de bloedstroom naar de longen. Een longembolie wordt het vaakst veroorzaakt door DVT. Diep veneuze trombose en longembolie worden ook beschouwd als uitingen van hetzelfde ziektebeeld en worden daarom aangeduid met de overkoepelende term veneuze trombo-embolie (VTE).
Symptomen trombosebeen
- Pijn in het been. Meestal begint dit in de kuit, maar kan ook boven de knie plaatsvinden.
- Moeite met lopen, een zwaar gevoel in de benen
- Zwelling
- Warmte van de huid op de plaats waar het stolsel zich bevindt
- Rode of blauwpaarse verkleuring
- Een glanzende huid
Er zijn ook nog andere aandoeningen die bovenstaande klachten kunnen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld een zweepslag of wondroos. Daarom moet er bij een verdenking op een trombosebeen altijd nader onderzoek gebeuren.
Symptomen longembolie
Een longembolie geeft soms weinig tot geen symptomen, met name bij de kleine embolieën. Bovendien doen onderstaande symptomen zich ook bij vele andere ziekten voor, zoals bij een longontsteking of hartinfarct. Longembolie is dan ook een aandoening die vaak door artsen over het hoofd wordt gezien.
Is de embolie groter dan kan je de volgende symptomen op onregelmatige basis verwachten:
- Kortademigheid
- Benauwdheid
- Pijn op de borst
- Pijn bij hoesten en zuchten
- Verhoogde hartslag
- Lichte stijging van lichaamstemperatuur
- Soms komt het opgeven van wat bloed voor
Gevaren trombosebeen
Als je trombose in de benen niet tijdig of goed laat behandelen (steunkous, bloedverdunners), kunnen de kleppen in de aders blijvend beschadigd worden en ontstaat een chronische aandoening met de naam post-trombotisch syndroom. Het is een aandoening waarbij je levenslang gezwollen benen hebt die vermoeid aanvoelen en in een aantal gevallen zelfs open wonden kunnen veroorzaken, die moeilijk te behandelen zijn. Helaas kan dit post-trombotisch syndroom zich ook voordoen ondanks een adequate behandeling. Indien niet tijdig gestart wordt met bloedverdunners dan is de kans ook groter dat zich een longembolie ontwikkelt.
Gevaren longembolie
Een longembolie kan ernstige, fatale gevolgen hebben en daarom zijn een snelle diagnose en onmiddellijk medisch ingrijpen nodig. De ontwikkeling van de aandoening ligt deels aan de omvang van het bloedstolsel. Een groot bloedstolsel dat een grote en belangrijke longslagader blokkeert, kan plotseling, zonder waarschuwing vooraf, de dood betekenen.
Sluipmoordenaar
Het gevaar van een kleine blokkade aan de long slagaders, is het langzame en sluipende effect. De symptomen ontwikkelen zich langzaam. Hierdoor kan gewenning aan klachten als kortademigheid of benauwdheid ontstaan. Bij recidiverende longembolie is kortademigheid het enige symptoom. Een symptoom dat echter steeds erger wordt. Er raken zoveel bloedvaten geblokkeerd dat de druk op de longslagaders enorm toeneemt. Als je te lang met deze klachten door blijft lopen worden ze levensbedreigend.
Veneuze trombose en longembolie komen veel voor, per jaar in Nederland bij ongeveer 15.000 tot 30.000 personen. Bij deze aandoeningen is het belangrijk om ze zo snel mogelijk vast te stellen en te behandelen, om chronische klachten en ernstige complicaties te voorkomen. Leer daarom de symptomen van een trombosebeen en longembolie herkennen.
Door de redactie van Dokterdokter.nl
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.