Tips om je oestrogeen in balans te houden
Het hormoon oestrogeen zorgt voor een mooie gezonde huid, emotioneel evenwicht, sterke botten en nog veel meer. Daarom is het belangrijk je oestrogeenpeil in balans te houden.
Oestrogeen behoort tot de groep steroidhormonen, ook wel vrouwelijke hormonen genoemd. Ze spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, bij de zwangerschap en de regulatie van de menstruele cyclus. Maar dit hormoon is bij nog veel meer lichamelijke processen betrokken. Oestrogeen is onder andere verantwoordelijk voor:
- een gezonde huid
- sterke botten
- een normale bloeddruk
- een normale cholesterolspiegel
- elastische slagaderwanden
- goede hersenfuncties
- een emotioneel evenwicht
- de vochthuishouding in de vagina
Oestrogeen werkt door het hele lichaam
Je hebt oestrogeen dus nodig om nagenoeg alle lichaamsweefsels te behouden. Tevens zorgt het voor een evenwicht in de hormoonbalans. Oestrogeen wordt daarom ook wel gezien als de vrouwelijke tegenhanger van
testosteron. Na je 35ste begint je oestrogeenpeil al te dalen.
Een tekort maar ook een teveel van oestrogeen kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is echter niet altijd de hoeveelheid oestrogeen die het probleem veroorzaakt. Ook de schommelingen in het oestrogeenpeil zelf, of de manier waarop oestrogeen tegen je lichaam 'praat' kunnen je ongemak bezorgen. De problemen die je met je oestrogeengehalte kunt ervaren, zijn voor een deel genetisch bepaald. Maar vooral je leefstijl heeft veel invloed op je oestrogeenpeil.
Zorg voor een gezond vetpercentage
Voor een gezond oestrogeenpeil moet je je vetpercentage in de gaten houden. Oestrogenen spelen namelijk een rol in de aanmaak van vet en dragen bij tot de vochtretentie. Als oestrogenen in te grote hoeveelheden door de eierstokken worden afgescheiden of als ze niet in evenwicht worden gehouden door progesteron, kan dit tot gewichtstoename leiden. Het vet zelf produceert ook weer oestrogeen, waardoor de vetophoping nóg sneller gaat, waardoor er nóg meer oestrogeen wordt aangemaakt.
Een teveel aan oestrogeen ligt hierdoor aan de basis van veel
westerse beschavingsziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Een te laag vetpercentage kan weer een tekort aan oestrogeen veroorzaken. Dit kan onder andere leiden tot het uitblijven van de menstruatie, haaruitval of botontkalking.
Eet vezels, groenten en fruit
Een goede voeding is sowieso een belangrijke voorwaarde om gezond te blijven. Maar sommige stoffen uit voeding kun je als vrouw extra goed gebruiken, zoals plantaardig oestrogeen (fyto-oestrogenen). Dit komt voor in een groot aantal
groenten, vruchten en granen. Plantaardig oestrogeen heeft een veel zwakkere werking dan menselijk oestrogeen, maar heeft desalniettemin gunstige eigenschappen. Zo blokkeert het oestrogeenreceptoren, waardoor ze menopauzeklachten verlichten. En ze remmen de productie van enzymen die betrokken zijn bij de groei van kankercellen.
Bestrijd stress
Stress heeft ook veel invloed op je oestrogeenpeil. Bij langdurige stress wordt
progesteron namelijk gebruikt om cortisol te maken. Progesteron is een belangrijk hormoon, omdat het de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam in evenwicht houdt. Door stress kan de verhouding tussen oestrogeen en progesteron uit balans raken.
Beweeg
Overgangsklachten en botontkalking (osteoporose) hangen sterk samen met je oestrogeenpeil. Het is daarom zaak om met name na je 35ste aan een evenwichtig oestrogeenpeil te werken. Diverse onderzoeken wijzen uit dat vrouwen die voldoende bewegen, minder last hebben van de overgang en osteoporose. Daarnaast werkt sport stressverminderend en houdt het je gewicht binnen de perken. En dit zijn ook weer belangrijke voorwaarden voor een gezond oestrogeenpeil.
Stop met roken
Vrouwen die roken komen 1 à 2 jaar eerder in de overgang. Een duidelijk teken dat roken een ongunstige werking heeft op je oestrogeenpeil. Naast roken zijn er ook andere producten die je beter niet te veel kunt consumeren:
- koffie, thee, frisdranken en alcohol
- suiker en producten van wit meel
- producten die veel eiwitten bevatten
- conserveringsmiddelen.
Door de redactie van Dokterdokter.nl
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Beste Mevr.van de Meer,
Welk middel gebruikt u om uw oestrogeen op te krikken?
Ik ben een vrouw van 58jaar, fit, gezond, slank maar op
sexueel vlak toch minder! Kun je me goede raad geven aub?
Bedankt alvast
Groetjes
Mieke
mieke martin, 10 maart 2013
@ de 72 jarige Mevr. van de Meer, mooi bericht in welke vorm gebruik je de oestrogenen dan?
sofie, 15 februari 2013
ik ging toenet neuken met me opa is dat juist goed of niet? want me vader doet het toch wat beter
kutscheet, 31 januari 2012
Geen reactie maar een vraag. Ik ben bijna 72 en gebruik nog altijd Oestrogenen,
Voel me super en schaats nog wekelijks op de J.Edenbaan in Amsterdam.
Op m'n 42ste had ik een leesbril nodig. Nu lees ik weer zonder bril!
Ben benieuwd of er meer vrouwen zijn met deze ervaring.
Martine van der Meer, 25 januari 2012