Winterhanden of wintertenen? Probeer een wisselbad

Winterhanden of wintertenen? Probeer een wisselbad

Ongeveer 1 op de 10 Nederlanders heeft er wel eens mee te maken gehad: rode of paarse plekken of zwellingen en pijn aan tenen en handen nadat je uit de kou weer binnen bent. Wat veroorzaakt winterhanden? En wat kun je tegen wintertenen doen? Antwoorden op 6 vaak gestelde vragen.

Hoe herken je winterhanden en wintertenen?
Wintertenen en winterhanden, ook wel perniones genoemd, kun je herkennen aan roodheid, zwellingen, pijn en jeuk. Je krijgt er last van als het buiten nat en koud is. Op je tenen en je handen kunnen rode of paarse plekken of zwellingen zichtbaar worden. De plekken jeuken of doen pijn. De jeuk en pijn nemen toe zodra je een warme ruimte binnengaat. De plekken verschijnen vooral aan de bovenzijde van de vingers en de tenen. Maar ook de voeten, benen, heupen, armen en oren kunnen getroffen worden.

Hoe ontstaan winterhanden en wintertenen?
Als je in de winter van buiten naar binnen gaat, verwijden de bloedvaten zich zodat er meer (warm) bloed door de vaten kan stromen: je warmt op. Als je last hebt van wintertenen en winterhanden, reageert een deel van de bloedvaatjes in de huid niet snel genoeg op dat temperatuurverschil. Er is wel toevoer van extra bloed, maar de doorstroming stokt, zodat er een ophoping van bloed ontstaat. Daardoor kunnen de wanden van de bloedvaten beschadigd raken. Ook het weefsel eromheen kan schade oplopen.

Welke mensen hebben er vooral last van?
Jonge mensen vaker dan ouderen. En mensen die al een aandoening aan de aderen hebben, zoals aderverkalking. Ook als je bètablokkers gebruikt heb je eerder last van klachten. Dat geldt ook als je een flink overgewicht of ondergewicht hebt.

Kan ik er zelf iets aan doen?
Over de pijnlijk plekken wrijven verlicht de jeuk en pijn enigszins. Wees wel voorzichtig, want de huid op die plekken is extra gevoelig voor irritatie. Een pijnstiller zoals aspirine kan de pijn verlichten. Een wisselbad helpt soms: houd je handen of voeten 3 minuten in warm water, daarna een halve minuut in koud water en afsluitend weer 3 minuten in warm water. Ga nooit krabben, want zo loop je de kans dat er wondjes ontstaan. En die kunnen door de matige doorbloeding op die plekken weer sneller gaan ontsteken.

Hoe bescherm ik mezelf het best tegen kou en vocht?
Een wisselbad - zoals in de alinea hierboven staan beschreven – helpt niet alleen de klachten te verminderen maar heeft ook een preventieve werking. Ga je de kou in, draag dan ruime en warme schoenen en handschoenen. Vermijd strakke kleren. Probeer zo veel mogelijk te bewegen, blijf niet te lang stilstaan of stilzitten.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Als de plekken zich vanuit de handen en tenen uitbreiden naar andere plekken, en als je ook klachten hebt zonder dat je buiten bent geweest. Ook als je erg veel klachten hebt en als je bètablokkers gebruikt, kun je het best een afspraak maken bij de huisarts.

Door de redactie van Dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: winterhanden, wintertenen, bewegen, gezondheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?