Minder stress dankzij de wintertijd
Met de ingang van de wintertijd komt de menselijke biologische klok weer terug in het normale ritme. Dat leidt wereldwijd zelfs even tot een afname van het aantal hartinfarcten.
Volgende week is het weer zo ver. In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober gaat de wintertijd in. De klok gaat om 3 uur ’s nachts 1 uur terug.
Wintertijd: de normale tijd
De ingang van de wintertijd levert meer op dan alleen een uurtje extra slaap. De wintertijd is de ‘normale’ tijd, waarop de menselijke biologische klok nauwkeurig is afgestemd. Het uur extra en de terugkeer van het natuurlijke ritme zorgen bij veel mensen voor een kleine, onbewuste afname van
stress. Dat leidt zelfs tot een tijdelijke daling van het aantal infarcten, vooral bij mannen. Het gunstige effect is het grootst op de maandagochtend na de ingang van de wintertijd, daarna ebt het langzaam weg.
Zomertijd
De
zomertijd levert een extra uur daglicht op. Maar het begin van de zomertijd gaat wel gepaard met
slaapgebrek,
vermoeidheid, stress, meer auto-ongelukken en een iets grotere kans op een
hartinfarct. De biologische klok van de mens is zeer precies ingesteld en heeft een grote invloed op de gezondheid. Organen en immuunsystemen worden door de biologische klok bijna tot op de minuut nauwkeurig aangestuurd. Volgens onderzoekers is de biologische klok bij sommige mensen de hele periode van de zomertijd licht ontregeld, waardoor ze minder goed slapen.
Verstoring
De verstoring van de zomertijd op het menselijke ritme is zo groot dat chronobioloog professor Beersma van de Universiteit Groningen vindt dat de maatschappij er veel meer rekening mee zou moeten houden. Zo zouden volgens hem in de ochtend na het begin van de zomertijd scholen en bedrijven later moeten beginnen.
Ochtend- of avondmens
Slaaponderzoekers in Europa willen meer te weten komen over de biologische klok, het slaap- en waakritme en de verschillen tussen ochtend- en avondmensen. Je kunt meedoen aan het Europese slaaponderzoek (
EUCLOCK) en er meteen achterkomen of je een ochtendmens, dan wel een avondmens bent.
Door de redactie van
Dokterdokter.nl
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Het rare is, dat mijn bio-ritme erger verstoord lijkt bij het ingaan van de wintertijd. Ik ben altijd wat in de war na het verzetten van de klok, maar naar de zomertijd toe ben ik veel sneller aangepast. Mogelijk omdat ik een hekel heb aan donker en winter? Maar het kan soms wel to zes weken duren eer ik ben aangepast en gewend.
@ssie, 01 november 2010