Hardlopen is gezond, marathonlopen ook?

Hardlopen is gezond, marathonlopen ook?

Voor veel hardlopers is een marathon de ultieme belevenis. Maar is marathonlopen wel zo gezond?

De man die in het oude Griekenland de eerste marathon liep, Phidippides, viel volgens de overlevering dood neer na in Athene te zijn aangekomen. En hij was een goed getrainde soldaat.

Langer leven
Hardlopen is gezond, blijkt telkens weer uit onderzoeken. Hardlopers leven langer en hebben tot op hoge leeftijd minder risico op gezondheidsproblemen. Hardlopen kan ook psychische problemen op afstand houden.

Blessures

Maar geldt dat ook voor marathonlopen? Met kans op maagdarmproblemen, blessures aan de knie en enkel en zelfs hartfalen lijkt een marathon niet bepaald een gezonde bezigheid. Van elke 5 getrainde lopers krijgt er 1 tijdens de marathon te maken met een nieuwe blessure.

Urenlang gedreun

‘De mens is niet gebouwd op het lopen van de marathon’, zegt bioloog en sporthater Midas Dekkers. ‘Het skelet kan niet urenlang gedreun verdragen. Alsof je in een oud Volkswagentje een Ferrari-motor bouwt en dan 250 kilometer per uur gaat rijden.’
Het verhaal van Phidippides is volgens hem niet waar. Marathonlopers storten zich volgens Dekkers op een parcours van veel te veel kilometers op basis van een eeuwenoud verzinsel.

Miljoenen kilo’s
Uit sportmedisch onderzoek blijkt dat een hardloper tijdens het rennen knieën en enkels belast met 4 tot 5 keer zijn eigen lichaamsgewicht. Tijdens een marathon kan de belasting oplopen tot miljoenen kilo’s. Hoe langer en hoe harder gelopen wordt, hoe groter de kans op blessures. Wat dat betreft heeft Midas Dekkers dus gelijk.

Niet ongezond
Toch is een marathon volgens sportartsen ‘niet ongezond’, zolang de loper zich langdurig en zeer goed heeft voorbereid. Sportarts Don de Winter zegt dat de niet goed getrainde sporters de marathon een ongezond imago bezorgen.

Te lang
Een marathon is voor het menselijk lichaam eigenlijk 7 kilometer te lang. Alleen de echt sterke lopers kunnen hun snelheid hoog houden in het laatste stuk.
Hoeveel pasta, aardappelen en bananen de loper van tevoren ook gegeten heeft, na 35 kilometer zijn de koolhydraten op en moet de energie komen uit sportdrank en de verbranding van vet. Dat is het punt waar veel sporters problemen krijgen.

Uitgekiend voedingspatroon
Een uitgekiend voedingspatroon in de voorbereidingsfase moet uitputting voorkomen. Er moet ook getraind zijn op de inname van vocht tijdens het rennen, want maag en darmen kunnen tijdens de marathon voedsel en drank met moeite verwerken.

Hart
Wie onvoldoende getraind meedoet aan een marathon, kan problemen krijgen met zijn hart. Een overbelast hart van een gezond persoon kan tot zelfs een maand na de marathon nog klachten geven.

Hartstilstand
Maar het kan ook erger. Zo werd de Marathon van Rotterdam in 2006 opgeschrikt door een fatale hartstilstand bij een getrainde deelnemer. Naar schatting krijgen in Nederland per jaar 400 hardlopers, ook recreatieve lopers, te maken met hartfalen. Dat roept vragen op. Is hardlopen slecht voor het hart?

Kans 10 keer zo klein
'Zonder sport zouden er veel meer gevallen van hartfalen voorkomen', zegt sportarts M. van der Werve. Regelmatig sporten en bewegen is volgens de arts juist een goede bescherming tegen het krijgen van hart en vaatziektes. De kans op plotselinge dood tijdens inspanning is bij getrainde sporters meer dan 10 keer zo klein. Een totaal gebrek aan beweging is volgens Van der Werve net zo’n gevaarlijke risicofactor als bijvoorbeeld roken.

Eerdere signalen
Italiaanse onderzoekers hebben vastgesteld dat ongeveer 80% van de sporters die tijdens het hardlopen werden getroffen door een hartinfarct, al eerder signalen kregen die wezen op hartfalen. Een bezoek aan de huisarts had wellicht erger kunnen voorkomen. Deelnemers aan marathons behoren volgens sportartsen altijd een sportmedische keuring te ondergaan voordat ze aan een trainingsprogramma voor de marathon beginnen.

Door de redactie van Dokterdokter.nl

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?